Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Pijano-militantni OFF! (4445 bralcev)
Četrtek, 13. 3. 2008
Boris V.... Hrvaška se je uklonila Evropski uniji glede zaščitno-ekološke ribolovne cone ...
... V Srbiji razpisane predčasne volitve zaradi odstopa premierja Koštunice ...
... Kitajska vrača udarec v svojem poročilu o človekovih pravicah v Združenih državah ...
... Izraelska vojska zopet napadla Gazo ...
OFF NAPOVEDNIK

Ruska vojska se je odločila razprodati del svojega imetja na dražbi, da bi zbrala sredstva, potrebna za izgradnjo sodobnih stanovanjskih kapacitet za svoje pripadnike. Na dražbi naj bi se tako dalo kupiti razkošne vile, nezasedeno zemljo in tudi cela mesta. Slednja so postala za vojsko nepotrebna, saj se je ruska sila v zadnjih letih skrčila s štirih na nekaj več kot milijon vojakov. V Rusiji okoli sto dvaindvajset tisoč vojaških družin čaka na svoje stanovanje, ki jim ga je vojska obljubila.

Na prvi dražbi bo na voljo več kot dvajset posesti blizu Moskve, Sankt Peterburga, Kaliningrada in Vladivostoka. Last vojske je ocenjena na okoli tristo milijard rubljev ali skoraj osem milijard evrov. Ruska vojska pa na leto požre okoli petinštirideset milijard evrov, kar naj bi se v naslednjih dveh letih še povečalo za četrtino. Kam gre ta denar, ni jasno, saj so na posnetkih, ki kažejo ruske vojake, le-ti vsi v različnih uniformah. Tudi nedavni posnetek pijanega vojaka, ki je šel s tankom po vodko, nato pa demoliral hišo bivšemu pripadniku vojske, verjetno ne prispeva k zaupanju niti ruske, kaj šele svetovne javnosti v usposobljenost ruskih oboroženih sil.

Berete OFF Program, ki na srečo v javnosti nima svojega tanka!

OFF PROGRAM

Hrvaška je spoznala, kaj pomenijo pogajanja z Evropsko unijo. Po večurni razpravi v hrvaškem saboru je večina poslancev sprejela predlog vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti ali HDZ o zamrznitvi izvajanja zaščitne ekološko-ribolovne cone za članice unije od petnajstega marca. Ta odločitev vrača ZERP na stanje pred novim letom. Predlog HDZ je podprlo sedeminsedemdeset poslancev, med njimi pa ni bilo tistih iz druge največje vladne stranke – Hrvaške kmečke stranke. Ta stranka vseeno ostaja v vladi. Hrvaška je dobila zagotovilo evropskega komisarja Ollija Rehna, da bodo sedaj pogajanja z unijo pospešena. Za komentar smo prosili odgovornega urednika hrvaškega tednika Feral Tribune, Draga Hedla:Srbski predsednik Boris Tadić je razpustil parlament in razpisal predčasne parlamentarne volitve za enajsti maj. To je posledica odstopa premierja Vojislava Koštunice, ki je ugotovil, da nima več podpore za vodenje države. Vladna kriza je nastala, ko je del ministrov s Koštunico na čelu želel sprejeti resolucijo, ki predvideva zamrznitev približevanja Evropski uniji, če ta ne prizna srbske ozemeljske celovitosti. Večina ministrov je temu nasprotovala, zato je Koštunica odstopil. Govorili smo z urednikom »Balkan Investigative Reporting Networka« in ga vprašali, koliko ljudje še trzajo na izbiro med pro-evropsko politiko in razvojem ali mračnim nacionalizmom in izolacijo, glede na to, da so se ravno končale predsedniške volitve z istim motivom:Medtem ko Združeni narodi izgubljajo vlogo na Kosovu, pa si močnejši želijo mandat v Afganistanu. Varnostni svet je imel o tej državi odprto sejo, na kateri je nastopila tudi slovenska veleposlanica pri ZN, Sanja Štiglic. Izrazila je zavezanost EU k podpori afganistanski vladi in bojda celo ljudstvu. Afganistansko vlado je tudi pozvala, naj uvede moratorij na izvrševanje smrtne kazni. Varnostni svet bo predvidoma dvajsetega marca glasoval o podaljšanju mandata misiji v Afganistanu. Generalni podsekretar za mirovne operacije ZN-a, Jean Marie Guehenno je dejal, da ni potrebno širiti misije, ampak je potrebno mandat zaostriti, priznal pa je, da so za težave deloma krivi tudi Združeni narodi in priporočil boljše usklajevanje dejavnosti med to organizacijo, afganistansko vlado in NATO-m.

Kitajska je objavila svoje poročilo o človekovih pravicah v Združenih državah, v katerem je ZDA obtožila hinavščine na tem področju, ameriško okupacijo Iraka pa je označila za najhujšo humanitarno katastrofo sodobnega sveta. To poročilo je odgovor na poročilo ameriškega State departmenta o razmerah na področju človekovih pravic pa svetu, ki seveda vsako leto izpušča stanje teh pravic znotraj ZDA ali po svetu kot posledica dejanj Amerike. To, po mnenju Kitajske, očitno škoduje ameriškemu mednarodnemu ugledu. Kitajska ni pozabila omeniti tudi civilnih žrtev v Afganistanu, skrivne zapore in mučenje zapornikov, kar da je postalo sinonim za Ameriko. Problem so tudi omejene pravice Američanov do vključevanja v sindikate, o kitajskih novodobnih sužnjih in masovnih javnih eksekucijah na kitajskih stadionih pa nič.

Končalo se je zatišje na območju Gaze, ki je trajalo celih pet dni. Izraelska letala so namreč izvedla napad na severu Gaze, ki naj ne bi terjal žrtev, ko je bilo iz tam proti jugu Izraela izstreljenih deset raket. Povod za to pa je bila likvidacija štirih palestinskih aktivistov v Betlehemu na Zahodnem bregu. Med ubitimi sta tudi visoka vojaška vodje oboroženih kril gibanj Islamski Džihad in Fatah. Kot priznava izraelska vojska, ni bil v napadu Palestincev nihče ubit, uničeno pa je bilo eno poslopje.

OFF končujemo doma. Parlamentarna preiskovalna komisija, ki preučuje domnevno sporne deleže Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe v triinosemdesetih gospodarskih družbah, je želela zaslišati dva poslanca Socialnih demokratov, in sicer Antona Ropa ter Milana Cvikla. Slednji se je opravičil zaradi službene odsotnosti v tujini. O seji in rezultatih zaslišanja smo govorili s predsednikom komisije, Brankom Mariničem iz vladajoče Slovenske demokratske stranke:OFF je pripravil Boris.

Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent

Komentarji
komentiraj >>