Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Carski OFF Program! (3644 bralcev)
Sreda, 26. 3. 2008
Boris V.... Minimalna plača se bo s prvim marcem dvignila za 28 evrov bruto ...
... Ameriško vrhovno sodišče ne upošteva dunajske konvencije o konzularnih odnosih ...
... Humanitarne agencije opozarjajo na veliko verjetnost katastrofe zaradi spopadov v Somaliji ...
... Novi spopadi tudi v Basri na jugu Iraka ...
... Zimbabvejski predsednik Mugabe pritiska na gospodarstvenike pred volitvami ...
OFF NAPOVEDNIK

Ker je v slovenskih mestih vedno manj zelenja in vedno več betona, so se v Celju odločili, da bodo na Savinjskem obrežju zasadili pet platan. To bodo tradicionalno storili Zeleni Slovenije. Je pa absurdno, da potezo pozdravlja župan mesta Bojan Šrot, pod katerim se je v Celju zgradilo gomilo supermarketov, multipleksov in še bi lahko naštevali. Gre za zgradbe, ki so vzele veliko zelenic in naredile središče mesta mrtvo. Šrot pa gre še dlje in upa, da bo zasaditev dobila posnemovalce in da bo trajna.

Gre za simboliko, saj so v preteklosti že štirikrat zasadili platane, a so jih uničili vandali. Vendar če kopljejo in rušijo bagri, potem pač ne gre za vandale in uničevanje narave, ampak za razvoj in dobrobit ljudi. Že ko so v starem Rimu pripeljali pirata, je ta cesarja vprašal, zakaj njega kličejo cesar, ker ima celo floto, pirata pa pirata, zato ker ima samo eno ladjo. In cesar je seveda odgovoril bolj bistroumno, kot bi to storil Šrot, saj cesar ni bil ambivalenten. Odgovor se je glasil: Na to vprašanje še bog ne bi znal odgovoriti, pa ne zato ker ne bi bil vsemogočen, ampak zato, ker ve, do katere mere so vprašanja še smiselna.

Berete vsemogočen OFF program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Odbor državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide je po nujnem postopku soglasno sprejel spremembe zakona o minimalni plači. Te spremembe prinašajo zvišanje minimalne plače za osemindvajset evrov bruto na petsto šestinšestdeset bruto. Predlog sta že sprejela tako vlada kot ekonomsko-socialni svet. Plače bodo tako višje s prvim marcem. Državna sekretarka na ministrstvu za delo Romana Tomc je dejala, da gre za izredno zvišanje minimalne plače zaradi povišanja cen v preteklem obdobju. Glede na dogovor treh socialnih partnerjev s petega marca letos, bodo ta dvig prispevali delodajalci.

Za boljše pogoje pa si prizadevajo na sekciji za javni potniški promet v linijskem in prostem cestnem prevozu pri Gospodarski zbornici Slovenije. Zato je zjutraj izvedla protestno vožnjo petnajstih avtobusov od Rudnika do ministrstva za promet, kjer so ministru predali peticijo. Govorili smo z Robertom Severjem, direktorjem Združenja za promet in zveze, in ga povprašali za razloge za protest:Protestira tudi Aleš Gulič iz Liberalne demokracije Slovenije, in sicer zaradi globe, ki jo je Inšpektorat Republike Slovenije za kulturo in medije naložil časopisu Dnevnik, natančneje izdajatelju in odgovornemu uredniku. Razlog za globo je bil naslov kolumne »I feel Politics«, saj ta ni bil ustrezno preveden v slovenščino. Gulič je ministra za kulturo Vaska Simonitija vprašal, kako lahko vlada brez ustreznega prevoda uporablja slogan »I feel Slovenia«. Govorili smo z Guličem, poklicali pa smo tudi inšpektorja za medije Ivana Pala, ki je takole odgovoril na naše vprašanje, kakšna je praksa pri teh prevodih oziroma kaj je dovoljeno in kaj ne:Debata je privedla do blagovnih znamk in tukaj se skriva rešitev:S tem ogovorom inšpektorja za medije smo soočili Guliča, ki vztraja pri svojem stališču, začel pa je s svojim vprašanjem, ki ga je postavil Simonitiju:Vrhovno sodišče Združenih držav je zavrnilo odredbo ameriškega predsednika Georgea Busha, da morajo zvezne države v primeru smrtnih obsodb mehiških državljanov upoštevati odločitev meddržavnega sodišča iz leta 2004. To je ZDA naložilo upoštevanje dunajske konvencije o konzularnih odnosih. Ta konvencija zahteva, da država v primeru obsodbe na smrt tujih državljanov obvesti konzularne predstavnike njihove države. Tega ZDA ne počnejo, zato je Mehika v Haagu tožila Združene države. Busheva administracija je tožbi sicer nasprotovala, vseeno pa se je odločila spoštovati odločitev meddržavnega sodišča. S tem pa se ni strinjala zvezna država Teksas, ki ji je na stran stopilo vrhovno sodišče. To postavlja pod vprašaj vse pogodbe z ZDA, saj zvezna oblast v Washingtonu nima moči, da bi jih uveljavila v zveznih državah.

Štirideset humanitarnih organizacij je ponovno opozorilo na naraščajočo humanitarno katastrofo v Somaliji, ki jo lahko prepreči samo mednarodna akcija. Razmere so se močno poslabšale potem, ko je somalijska vlada s pomočjo sil Etiopije napadla pripadnike islamskih sodišč, ki so sicer nadzorovali jug države s prestolnico Mogadiš vred, in si ponovno pridobila popolno oblast. Seveda pa se aktivisti islamskih sodišč borijo naprej in zaradi nasilja iz prestolnice vsak mesec pobegne 20.000 ljudi. Poleg pomanjkanja hrane tudi vojska nima dovolj orožja, da bi nadzorovala meje, na kar je opozoril ambasador Somalije v Združenih narodih Elmi Dualeh. Do sedaj je bilo v Somalijo napotenih zgolj 2400 vojakov Afriške unije.

Novi spopadi so izbruhnili tudi v Iraku, in sicer na jugu v Basri, kjer se iraške varnostne sile že drugi dan spopadajo s šiitskimi milicami. V spopadih naj bi umrlo že štirideset ljudi, najmanj sto naj bi jih bilo ranjenih. Iraški predsednik vlade Nouri Maliki je dal milicam na voljo 72 ur, da položijo orožje, ali pa se bodo soočili s strogimi posledicami, kot je dejal. Britanske sile na jugu v spopade niso vpletene in so se umaknile v bazo zunaj Basre. O spopadih poročajo tudi iz Bagdada, kjer je bila z raketami napadena tako imenovana Zelena cona, najbolj varovano območje v mestu. Huje naj bi bili ranjeni trije Američani, pet iraških civilistov pa je umrlo, ko eni od raket ni uspelo prečkati mejo Zelene cone.

Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe pritiska na gospodarstvo, da bi znižali cene pred volitvami, ki bodo 29. marca. Cene so se zvišale po tem, ko je Mugabe zelo povišal plače učiteljem in državnim uslužbencem prejšnji mesec, a Mugabe meni, da to ne bi smel biti razlog, da se povišajo cene izdelkov. Zaradi tega je Mugabe že povabil direktorje največjih firm na razgovor z vlado. Šlo pa naj bi v tej smeri: tisti, ki ne bo hotel sodelovati, bo nacionaliziran skozi nov zakon, pod katerim naj bi gospodarstvo prešlo v last temnopoltih Zimbabvejcev. Lani je bilo 12.000 ljudi aretiranih, ker so prodajali izdelke pod ceno na črnem trgu.

Predsednik Furlanije - Julijske krajine Riccardo Illy bo spet kandidiral za ta položaj na bližnjih deželnih volitvah, ki bodo sočasno z italijanskimi parlamentarnimi volitvami. Svoj volilni program je predstavil tudi Slovencem v Italiji. O tem smo govorili z Damijanom Terpinom, deželnim tajnikom stranke Slovenska skupnost:Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia ŠtudentKomentarji
komentiraj >>