Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Pubski OFF! (3453 bralcev)
Sreda, 2. 4. 2008
Boris V.... Začel se je vrh zveze Nato v Bukarešti ...
... Ban Ki Moon vztraja pri veljavnosti resolucije 1244 ...
... Združene države pozivajo Pjongjang k večjemu sodelovanju ...
... Državni zbor o noveli zakona o varnosti cestnega prometa ...
OFF NAPOVEDNIK

Vzamemo nazaj vse, kar smo kadar koli slabega rekli o britanski kraljevi družini. Princ Charles je naposled le spoznal, kakšne so prave prioritete, s katerimi se mora aristokracija ukvarjati. Gostilne. Prestolonaslednik Charles, ki prestola nikoli ne bo občutil s svojima ritnicama, je dejal, da je podeželski pub, ta prastara britanska institucija, v nevarnosti, in je zato poprosil vlado, naj mu pomaga rešiti več sto najbolj ogroženih vaških gostiln. V Veliki Britaniji se bojda vsak teden zapre do sedemindvajset pubov, ker se jim prodaja piva enostavno ne izplača več.

Princ Charlie je projekt reševanja pubov začel že pred šestimi leti, v okviru katerega nudijo gostilničarjem ugodne kredite za posodobitev lokalov. Posodobitev pa pomeni, da bi imeli obiskovalci pubov na voljo brezžični dostop do interneta in dnevni časopis. Pravi razlog za pomoč pubom pa po našem mnenju ni romantiziran odnos do svakojakih beznic, temveč prej ohranjanje »statusa quo« oziroma podobe britanske družbe. Vemo, da je »status quo« vedno pisan na kožo okostenelim institucijam, kot so kraljeve rodbine, ki moč vlečejo predvsem iz tradicionalnega občutka ponižnosti širših slojev, ki se manifestira vsakič, ko pripelje mimo bela kočija.

Berete dinamit pod kolesa kočije podtikajoč OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Začel se je tridnevni vrh Nata v Bukarešti, kjer naj bi povabilo v zvezo dobile Albanija, Hrvaška in Makedonija. Nobena od teh držav nima zagotovljenega vstopa, še najmanj pa Makedonija, saj je Grčija, dolgoletna članica Nata, javno napovedala veto na njen vstop, če ne bo pred vrhom v Romuniji dosežen dogovor o imenu Makedonije. Več o tem boste lahko slišali v pogovoru z Ano Petruševo, novinarko Balkan Investigative Reporting Networka, ki bo sledil OFF Programu. Na vrhu v Bukarešti se bo razpravljalo tudi o operacijah v Afganistanu in morebitnem statusu kandidatk za Gruzijo in Ukrajino, čemur Rusija ostro nasprotuje. Na tem vrhu Nata bosta zadnjič nastopila ameriški predsednik Bush in zdaj že nekdanji ruski predsednik Putin.

Rusija po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova ne bo dopustila članstva Kosova v Združenih narodih, prav tako pa ne bo dopustila, da bi vprašanje Kosova prešlo okvire vpliva svetovne organizacije. O vplivu Združenih narodov sanja tudi generalni sekretar te organizacije Ban Ki Moon, ki je v svojem zadnjem poročilu o delu misije ZN na Kosovu zapisal, da UNMIK deluje še naprej v skladu z resolucijo 1244 iz leta 1999. Ta resolucija je mimogrede zagotavljala ozemeljsko celovitost Srbije. Ki Moon priznava, da je razglasitev kosovske neodvisnosti prinesla nove izzive za UNMIK, in ponuja možnost, da bi UNMIK prilagodil svoje delovanje položaju na terenu, vendar še vedno v skladu z resolucijo 1244. Razveljavitve neodvisnosti Kosova kot kršitve resolucije 1244 od Ban Ki Moona vseeno ni za pričakovati.

Združene države so pozvale Severno Korejo, naj razjasni svoj jedrski program. ZDA so po besedah pomočnika ameriške državne sekretarke Cristopherja Hilla pričakovale, da bo to storila že do konca marca. Pjongjang je lani podpisal šeststranski dogovor, ki državo zavezuje, da razgradi svoj glavni jedrski objekt v Yongbyonu in prekine jedrski program do konca lanskega leta. Razgradnja sicer poteka in to pod nadzorom Združenih držav, vendar se Washington in Pjongjang ne moreta sporazumeti o deklaraciji. Severna Koreja je pred kratkim poskusno izstrelila vrsto raket kratkega dosega, izgnala južnokorejske predstavnike iz skupnega kompleksa v Severni Koreji, južnokorejskega predsednika pa je označila za izdajalca.

Amnesty International je objavila najnovejše poročilo z naslovom »Kitajska: Olimpijsko odštevanje – zatiranje aktivistov ogroža olimpijsko zapuščino«. Ob tem je pozvala Kitajsko, naj takoj preneha uporabljati represivne ukrepe proti kitajskim zagovornikom človekovih pravic v Pekingu in drugod po državi, seveda pa tudi proti protestnikom v Tibetu in sosednjih regijah. Poročilo navaja, da so oblasti uporabile prekomerno, včasih celo smrtonosno silo proti demonstrantom v Tibetu. Amnesty International se prav tako boji, da pridržanim v Tibetu verjetno grozijo pretepanje ali druge neprijetnosti. Obstaja tudi nevarnost nepoštenih sojenj in smrtnih obsodb.

V Državnem zboru je potekalo tretje branje novele zakona o varnosti cestnega prometa, ki predvideva višje globe za kršitve, ki so med glavnimi vzroki najhujših prometnih nesreč. Nekatere kazni naj bi se zvišale tudi za dvesto odstotkov, kot sankcija pa je predviden tudi zaseg motornega vozila. Govorili smo s predsednikom odbora za promet Josipom Bajcem iz Slovenske ljudske stranke in ga vprašali za njegovo mnenje o smiselnosti dviganja kazni:Govorili smo tudi z Alešem Guličem iz Liberalne demokracije Slovenije, ki ima o noveli negativno mnenje:Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent

Komentarji
komentiraj >>