Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Živela Makedonija Britoff! (3715 bralcev)
Četrtek, 3. 4. 2008
Boris V.ob 7:00
... DZ sprejel višje kazni za prometne prekrške ...
...Rupel naj še ne bi bil dobil obvestila informacijske pooblaščenke ...
... Danilo Tűrk hara po Latinski Ameriki ...
ob 8:00
... Dalajlama poziva svet na pomoč ...
... Minister Šturm ne razume sodnikov ...
... Po besedah Rupla razlike med starimi in novimi članicami NATA ...
0b 9:00
...NATO začel s poceni propagando, ups, objektivnim poročanjem ...
... Komisar za širitev Rehn misli, da je NATO kul ...
... Srbski protest proti dejanju
ob 7:00

Državni zbor je z devetintridesetimi glasovi za in šestindvajsetimi proti sprejel novelo zakona o varnosti cestnega prometa. Glavna novost so drastično višje kazni, predvsem za kršitve, ki so med glavnimi vzroki najhujših prometnih nesreč. Najbolj bodo kaznovane tako vožnja pod vplivom alkohola in drugih opojnih substanc, velike prekoračitve hitrosti v naseljih, vožnja v rikverc na avtocesti in podobno. Novela očitno nasprotuje analizam, ki dokazujejo, da višje kazni ne pomenijo večje varnosti.

Vsi pa smo v nevarnosti, ko spregovori Dimitrij Rupel. Dejal je, da še ni dobil obvestila informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar o tem, da naj bi bil osumljen prekrška nezakonite obdelave prometnih podatkov telefonskih klicev zaposlenih na zunanjem ministrstvu. Rupel vztraja, da ni bilo pri tem nobenega nezakonitega posega. No, če že vztraja, ima očitno minister prav.

Slovenski predsednik Danilo Tűrk nadaljuje turnejo po Latinski Ameriki. V Braziliji ga je prav toplo sprejel predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Klepetala sta o gospodarskem sodelovanju, vrhu Evropska unija-Latinska Amerika in Karibi ter drugih stvareh. V Tűrkovem kabinetu so dejali, da ima lahko od gospodarske moči Brazilije koristi tudi Slovenija. Danilo bo obiskal še Kolumbijo in Venezuelo.

ob 8:00

Tibetanski duhovni vodja dalajlama je pozval k mednarodnemu pritisku na Peking, da bi ta prenehal z vojaškim zatiranjem Tibeta, kot temu pravi dalajlama. Ta pravi še, da so kitajske oblasti v Tibetu namestile velike vojaške kontingente in začele s silovitim zatiranjem Tibetancev, ki so domnevno vključeni v nemire. Dalajlama trdi, da je v nemirih v Tibetu umrlo sto petintrideset ljudi, Kitajska pa priznava le dvajset smrtnih žrtev.

V odnosih med Slovenijo in Hrvaško pa je ranjen predvsem zdrav razum. Nadzorni odbor sklada kmetijskih zemljišč in gozdov je obravnaval problematiko parcel na levem bregu Dragonje. Sklenil pa je tole: v prihodnje bo sklad svojo lastnino v primeru kakršnihkoli posegov na zemljišča v lasti Republike Slovenije in v upravljanju sklada zaščitil z vsemi raspoložljivimi pravnimi sredstvi.

Minister za pravosodje Lovro Šturm se je odzval na napoved Slovenskega sodniškega društva, da naj bi v torek pripravilo opozorilni protest. Šturm meni, da so pritožbe na pristojne organe edini legitimni način reševanja nastalega zapleta in da bi ustavno sodišče lahko v nekaterih pogledih zadevo dokončno obravnavalo. Ko tudi sodniki ne zaupajo sodni veji, se lahko vprašamo, zakaj bi ji mi.

Dimitrij Rupel je glede širitve NATO pakta dejal, da je čutiti pomembne razlike med starimi in novimi članicami. Po njegovih besedah je problem velik, a bi ga predsedniki držav in vlad vseeno lahko rešili. Glavne teme so seveda sprejetje Albanije, Hrvaške in Makedonije, izdaja akcijskega načrta Gruziji in Ukrajini, čemur Rusija ostro nasprotuje in seveda udeležba v operacijah v Afganistanu.

ob 9:00

NATO je tik pred začetkom vrha v Bukarešti zagnal nov televizijski program na spletu. Namenjen je medijskemu boju proti talibanom, ki da so že zdavnaj dojeli moč novih medijev, je pojasnil generalni sekretat NATA Jaap de Hulahoop Scheffer. Po njegovih besedah si NATO ne more privoščiti, da tega ne bi napravil. NATO zavrača kritike, da je program namenjen zgolj poceni propagandi zavezništva. Kje pa, samo objektivno in resnično poročanje s terena.

Evropski komisar za širitev Ollie Rehn je dejal, da bi Albaniji, Hrvaški in Makedoniji članstvo v NATU pomagalo na njihovi poti v Evropsko unijo. Čeprav med članstvoma v obeh organizacijah ni formalnih povezav, se po besedah Rehna mnogi kriteriji za vstop ujemajo. Širitev NATA na omenjene države še ni dokončna, saj Grčija močno nasprotuje vstopu Makedonije v zvezo z obstoječim imenom.

Makedonija ima malce bolj zrahljane vezi odslej tudi s Srbijo. Ta je pri Skopju protestirala zaradi oblikovanja tehnične komisije za demarkacijo meje med Makedonijo in Kosovom, saj meni, da gre za neskladje z mednarodnim pravom. Oblikovanje komisije predstavlja po mnenju Srbije nespoštovanje ozemeljske celovitosti in suverenosti Srbije. Namestnik makedonskega zunanjega ministra Zoran Petrov odgovarja, da bo Makedonija ostala zvesta svojim nacionalnim interesom.


Komentarji
komentiraj >>