Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Srbi v Sloveniji (7007 bralcev)
Petek, 4. 4. 2008
Boris V.V tokratni Lari, v petek ob 9:00, bomo spoznavali Srbe v Sloveniji, njihovo organiziranost v društva, njihove želje, odnose med njimi in ostalimi prebivalci in podobno. Celo oddajo lahko preberete in poslušate s klikom na puščici!


Posnetek oddaje lahko poslušate v arhivu z MP3-ji (http://www.radiostudent.si/mp3.php?mpdir=/LARA_LINGUA#1):
148_080404_MR_LINGUA_REVISITED_SRBIJA.mp3 


Pozdravljeni v še eni epizodi oddaje Mister Lingua Revisited. Tokratna edicija se posveča Srbom v Sloveniji, njihovi organiziranosti v razna društva, temu, kako skrbijo za kulturne dejavnosti v svojem jeziku in njihovim pričakovanjem do slovenske države glede svojih pravic. Kot bo prispevek pokazal, so Srbi v slovensko družbo popolnoma integrirani in imajo Slovenijo za svojo domovino. To še toliko bolj velja za Srbe, ki so že rojeni v Sloveniji in dojemajo Srbijo s precej večjo distanco kot njihovi starši, ki so se v Slovenijo priselili. Po podatkih srbske ambasade v Ljubljani je v Sloveniji približno osemintrideset tisoč Srbov, čeprav predsednik Srbskega kulturnega kluba Milenko Vakanjac opozarja, da je po zadnjem popisu prebivalstva Srbov 39800. Tukaj je treba omeniti še na tisoče izbrisanih srbske narodnosti, tako da je bolj verjetno, da je v Sloveniji med štirideset in petdeset tisoč Srbov. Zanimivo je, da srbska ambasada - za razliko od recimo španske - nima podatkov o številu srbskih državljanov, ki prebivajo v Sloveniji.

Srbi so v največjem številu zastopani v Ljubljani in Mariboru, v manjši meri pa so razpršeni tudi drugod po Sloveniji, od Bele Krajine do Primorske in Gorenjske. Povezani so v razna kulturna društva - bilo naj bi jih okoli dvajset - ki skrbijo za kulturne dejavnosti v srbskem jeziku, od folklore do koncertov in gledališča, na te dogodke pa so enako dobrodošli tako Srbi kot ostali prebivalci Slovenije. O tem smo govorili z občasnim sodelavcem »Društva Srpska zajednica« Petrom Damjanićem, sicer politologom, pogovor pa je nanesel tudi na počutje Srbov v Sloveniji, odnos slovenske države do srbske populacije, navezanost na pravoslavno cerkev in ostale relevantne teme. Poslušajmo torej intervju s Petrom Damjanićem:Kot je že omenil Petar Damjanić, so v Mariboru z marcem začeli s poukom srbskega jezika, ki se je v Sloveniji v sklopu srbohrvaščine poučeval do leta 1990. Omeniti je treba, da se je že leta 2004 odprla šola za učenje srbskega jezika, vendar so kljub entuziazmu zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prenehali z delom. Po štirih letih premora so na razumevanje naleteli pri srbskem ministrstvu za diasporo, ki je v začetku letošnjega leta priskrbelo potrebna sredstva. Pouk srbskega jezika in zgodovine srbskega naroda bo potekal na mariborski Osnovni šoli Ivana Cankarja, v prostorih Srbskega kulturnega društva Maribor in v Srbski pravoslavni cerkvi v Mariboru. O ciljih pouka in pričakovanjih smo govorili s profesorjem srbskega jezika in enim glavnih pobudnikov tega projekta Gojkom Dobrićem:Za Radio Študent je o situaciji srbske skupnosti v Sloveniji spregovoril tudi Milenko Vakanjac, predsednik Srbskega kulturnega kluba. Pravi, da so o realnem stanju in njihovih željah glede izobraževanja in političnega združevanja slovenske politične stranke dobro obveščene, a kljub vljudnosti niso storile nič, da bi se situacija izboljšala, to pa velja tako za prejšnjo kot sedanjo oblast. Vakanjac je dejal, da je o tej problematiki obveščena tudi Evropska komisija za boj proti rasizmu in diskriminaciji, pritožuje pa se tudi nad ignoranco vladnega urada za narodnosti.

Srbi v Sloveniji so prešli dolgo pot, od statusa gastarbeiterjev še za časa SFRJ do statusa »persona non-grata« v devetdesetih, vendar se zdi, da so vse bolj sprejemljivi tudi za širšo slovensko populacijo, čeprav so vseeno občasna tarča nacionalističnih izpadov. Ostaja nam upanje, da so slogani tipa »Srbe na vrbe«, ki so bili med delom Slovencev popularni v času koroškega plebiscita, za vedno ostali na smetišču zgodovine. Končajmo pa s pesmijo o Vuku Karadžiću, ki jo je posebej za Radio Študent zrecitiral profesor Gojko Dobrić:Jingle za oddajo:Slovarček:

Kulturna društva - kulturna društva - cultural associations
Pravoslavna cerkev - pravoslavna crkva - orthodox church
Sredstva - sredstva - funds
Čirilica - ćirilica - cyrilic
Pouk srbskega jezika - nastava srpskog jezika - course in serbian language
Manjšinske pravice - manjinska prava - minority rights
Izbrisani - izbrisani - erased
Organizacija - organizacija - organization
Izseljenci - diaspora - diaspora
Srbsko slovenski odnosi - srpsko slovenački odnosi - relations between Serbs and Slovenians
Zakonodaja - zakonodavstvo - legislature
Druga generacija - druga generacija - second generation
Integracija - integracija - integrationKomentarji
komentiraj >>