Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF POGRETE ŽUPE (3665 bralcev)
Torek, 15. 4. 2008
luka.... V Italiji se pogreva stara župa ...
... Akademiki s protestnim pismom nad politiko viškega azilnega doma ...
... Ribniški Romi za legalizacijo zaselka Goriča vas ...
... Globalna prehrambena kriza ...
... Muslimani v BIH s tožbo po odškodnino ...

BRIT-OFF

Ob 7.05

Berlusconi se bo s svojo desnosredinsko koalicijo še tretjič zavihtel na čelo italijanske vlade - v obeh domovih parlamenta je bil namreč izvoljen z večino, torej tako v poslanski zbornici kot tudi v senatu, kjer se jim očitno toži po starih dobrih desnih časih in pogreti župi. Žajfnica s Sopranovimi bo tako vnovič nekoliko zbledela ob epizodah, pisanih z berlusconijevega balkona …

V preteklih dneh so na italijanskih tleh sicer potekale tudi delne lokalne volitve. Novo garnituro veljakov se je izbiralo v Furlaniji oziroma Julijski krajini, Aosti, na Siciliji, in še v trinajstih pokrajinah ter pet sto občinah. Štetje glasovnic se začenja v popoldnevu, volitve pa naj bi – tako pravijo - večinoma potekale gladko. Če seveda odštejemo Palermo, kjer je iz volišča neznano kam izginilo sto neoznačenih glasovnic.

Več o dogajanju na apeninskem polotoku nedvomno v okviru Off programa ob 15-ih, mi pa v nadaljevanju nekaj črk namenjamo biogorivom. Tem se očita, da povzročajo precejšnjo škodo evropskemu kmetijstvu, izraža se namreč bojazen, da bi v prihodnosti prišlo do bistvenega premika v količini gojenja rastlin namenjenih biogorivom, napram na ta račun zmanjšanemu gojenju ta istih rastlin v prehrambene namene.

Bruselj očitke zavrača, češ da je strah neutemeljen in nepodkovan na dejstvih, hkrati pa Evropska komisija ostaja trdno zasidrana pri zastavljenemu cilju desetodstotne zastopanosti biogoriv do leta 2020.

Ob 8.05

Začenjamo z dogajanjem okrog viškega Azilnega doma, kjer naj bi se prikrito sankcioniralo prosilce za azil. Nekateri izmed njih so si v javnosti namreč drznili spregovoriti o razmerah, v kakršnih bivajo, in nasploh o zablodah azilne politike pri nas - svobodo govora a la slovenia, pa naj bi sedaj vsi našteti plačevali z negativnimi odločbami glede zaprošenega statusa.

Na sporno dogajanje se je s pismom odzvalo petdeset slovenskih akademikov, ki ostro protestirajo proti ravnanju viške azilne administracije. Apel poziva k takojšnji reviziji azilnih postopkov, ki zadevajo protagoniste gibanja Svet za vsakogar, torej tiste, ki so si s svojo realnostjo upali v javnost. Hkrati akademiki zahtevajo tudi takojšnjo odpravo zaprtega oddelka. Svojo, nič bolj rožnato, interpretacijo razmer v omenjeni ustanovi sta podala tudi političarja Majda Širca in Franci Kek.

Romi iz Goriče vasi pri Ribnici, ki so v preteklem tednu z željo po ureditvi legalizacije svojega naselja taborili pred tamkajšnjo občinsko stavbo, naj bi se v petek po sestanku z županom Jožetom Levstekom vrnili domov. Po besedah slednjega je beseda tekla predvsem o morebitni gradnji vodovoda in uvedbi elektrike, o čemer so že obvestili Ministrstvo za okolje in prostor.

Obvešča tudi Generalni sekretar Združenih narodov, Ban Ki Moon, in sicer opozarja da se nam dogaja globalna prehrambena kriza, ki je v tem momentu že dosegla izredne razsežnosti. Poziva k takojšnjim ukrepom, predvsem k znatnemu povečanju proizvodnje žita, s katerim bi se morebiti dalo izogniti pretečemu stradanju. S pozivom je ostro nastopil predvsem do Mednarodne skupnosti, od katere pričakuje, da bo Svetovnemu programu za hrano priskrbela pet sto milijonov ameriških dolarjev nujne pomoči, sicer se katastrofalnim posledicam nadaljnjega naraščanja cen hrane v nerazvitih državah, ne bo moč izogniti.

Ob 9.05

Bosansko-hercegovski muslimani zahtevajo odškodnino za uničene verske objekte. Vložili so namreč več deset milijonov evrov težko tožbo proti Republiki srbski, ki jim je škodo povzročila med leti 1992 in 1995, ko naj bi bilo uničenih kar 614 od 1144-ih mošej v državi. Muslimani pa sedaj na prvem mestu zahtevajo predvsem, da Republika srbska za to prevzame odgovornost.

Šoloobvezna mladina ponovno visi na trnih. Za pogajalsko mizo bodo namreč še enkrat sedli možakarji (no – morebiti tudi kaka gospa) z ministrstva za šolstvo in pa predstavniki štirih šolskih sindikatov, govora pa bo seveda o kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje, ki zaenkrat ostaja na mrtvi točki. In to kljub temu, da se ministru za javno upravo Gregorju Virantu, vse ostreje v brk meče idejo o vsesplošni opozorilni stavki – od vrtcev do univerz, v kolikor reforma plačnega sistema ne bo spisana tudi po meri šolnikov.

Menda se kaj lahko zgodi, da se jeseni celo odloži začetek pouka, kar pa bi si naša šoloobvezna mularija vsekakor znala zapomniti kot edino hvalevredno gesto aktualne vlade. Hvalevredno pa je menda tudi ukvarjanje s prostovoljsko dejavnostjo, pravi Slovenska filantropija, organizacija, ki na ljubljanskem Prešercu že devetič zapored prireja festival prostovoljstva.

Se pa da pregovorno dobrosrčnost tistih, ki naj bi sodili v prostovoljske vrste na dani lokaciji tudi precej očarljivo preveriti – pošljite jim čez trg kako babico ali dve, po možnosti otovorjeni z nekaj ne ravno lahkimi vrečami špecerije. Možnost, da bo pristopil kak šarmanten mladenič, primeren naravnost za zeta in pripomogel pri tovoru, ostaja prekleto majhna. Se nam dozdeva. Razen, če se po naključju mimo ne prišlepa ravno kak Jure Sešek …

Komentarji
komentiraj >>