Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF zelene mode... (3688 bralcev)
Sreda, 16. 4. 2008
Boris V.... Dosežen okvirni dogovor o povišanju zdravniških plač, ponavljamo, okvirni ...
... Podaljšana misija Varnostnega sveta Združenih narodov v Gruziji ...
... Venezuela povišala davke za tuje naftne firme ...
... Severni Koreji grozi nova humanitarna kriza zaradi pomanjkanja hrane ...
OFF NAPOVEDNIK

Nič ni izvzeto tržni logiki. Niti - ali pa še posebno ne - religijski obredi. Da se tudi v takšnih obredih skriva priložnost za zaslužek, je odkril italijanski podjetnik Giorgio Lotta (izg. đorđo lota), ki je oblikoval posebne hlače, ki naj bi islamskim vernikom olajšale molitev. Hlače, imenovane al-kuds, so namreč široke in imajo velike žepe. Kako naj bi veliki žepi pomagali pri molitvi, sicer ni jasno, se pa širina pri kolenih pozna pri klečanju, saj ga omogoča, da hlače ne zdrsnejo s pasu.

Izdelek, seveda zelene barve, naj bi bil izjemno uspešen, celo tako, da bodo začeli tudi prodajo ženske različice hlač. Moška varianta je že prodrla na francosko tržišče, v Nemčijo, Španijo, Irak, Latinsko Ameriko in Japonsko. Na voljo so seveda v veleblagovnicah, kar le potrjuje naše izhodišče, da je tržna logika domača tudi pri religijskih zadevah. Ali bo ideja všeč tudi Alahu, bomo sicer šele izvedeli, mi ga pa tudi ne moremo oceniti, saj na izdelek v Sloveniji še čakamo.

Berete nad golimi verniki bolj navdušen OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Predstavniki zdravniškega sindikata Fides in vlade so dosegli okvirni dogovor o uskladitvi zdravniških plač. Okvirni zato, ker ga morata potrditi še glavni odbor sindikata ter vlada. Nato bo šele jasno, ali stavka v petek bo ali ne. Minister za javno upravo Gregor Virant je po 11-urnih pogajanjih dejal, da obstaja velika verjetnost, da so dosegli dogovor. Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin je bolj previden in poudarja, da bo o stavki odločeno šele, ko bo glavni odbor seznanjen s podrobnostmi sporazuma. Kuštrin dodaja, da sam ni najbolj zadovoljen. Za ministrico za zdravje Kukovič je sporazum olajšanje, saj ji, kot je rekla, tako jutri evropskim ministrom na Brdu ne bo treba povedati, da smo sredi stavke.

Odbor državnega zbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je kljub obstrukciji opozicije opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o kazenskem postopku. Preostali člani so seveda sprejeli vseh dvaintrideset vloženih dopolnil. Zakaj je opozicija obstruirala sejo, smo vprašali podpredsednika odbora Davorina Terčona iz poslanske skupine Zares:Govorili smo tudi s predstavnikom koalicije Rudolfom Petanom iz SDS, ki je prav tako član odbora:Kako pa komentira opozorila Zakonodajno-pravne službe o neprimernosti nekaterih delov novele zakona?Petana smo vprašali tudi kako komentira pritožbe opozicije, da niso upoštevali predlog predsednika Türka, naj se ne hiti s takšno zakonodajo:Varnostni svet Združenih narodov je podaljšal opazovalno misijo v Gruziji kljub prepirom med Združenimi državami in Rusijo okrog reševanja vprašanja gruzijskih separatističnih pokrajin Abhazija in Južna Osetija. ZDA so izrazile obžalovanje, ker se Rusija ne strinja, da bi proti Abhaziji uvedli sankcije. Ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin meni, da je problem konflikta povečana gruzijska vojaška prisotnost v soteski Kodori. Čurkin se glede primera Kosova čudi, da so nekatere države zaskrbljene, da Abhazija ne bi ostala del Gruzije.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad je še enkrat opozoril na sumljivost dogodkov enajstega septembra 2001. Ahmadinežad je dejal, da se je zrušila neka stavba, ob tem pa naj bi bilo ubitih tri tisoč ljudi, katerih imen niso nikoli objavili. To pa je bila pretveza za napad na Irak in Afganistan. Odzivi iz ZDA nas ne zanimajo, poslušajmo pa novice onstran Atlantika, ki jih je pripravila naša redna poročevalka Lidija Poljaček:Venezuela je naredila še en korak do socializma enaindvajsetega stoletja. Tuja naftna podjetja, ki poslujejo v Venezueli, bodo plačevala višje davke na dobiček, narejen v državi. Veljal bo 50-odstotni davek, če je sod surove nafte vrednoten na sedemdeset dolarjev ali več. Davek pa je lahko tudi 60-odstoten, če povprečna cena soda preseže sto deset dolarjev. Minister za nafto, Rafael Ramirez, pričakuje okoli devet milijard dolarjev prihodkov od novega davka. Odločitev o povišanju davka sledi nacionalizaciji naftnega sektorja, sedaj pa je na horizontu tudi nacionalizacija cementne industrije, začela pa se je že nacionalizacija električne in telekomunikacijske industrije in industrije zemeljskega plina.

Morda bi Chavezu morali dati severnokorejsko državljanstvo, saj tej državi grozi nova humanitarna kriza zaradi resnega pomanjkanja hrane. Visoki predstavnik »World Food Programme« je dejal, da je položaj očitno slab in se še slabša, zato je potrebna pomoč. World Food Programme ocenjuje, da strada 6,5 milijona Severnokorejcev. Lanskoletne poplave so situacijo še poslabšale, podvojile pa so tudi cene hrane. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja naj bi zaradi pomanjkanja hrane umrlo dva milijona ljudi.

Povezave do aktualnih oddaj Aktualno-politične redakcije Radia Študent

Komentarji
komentiraj >>