Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF resno-risanih junakov in drugih političnih črk (3865 bralcev)
Torek, 22. 4. 2008
luka.... Hamas: Palestinska država pogojno da, medtem ko stališče do Izraela ostaja enako ...
... Kako Gruzijec imenuje pojav sestrelitve vohunskega letala brez pilota? Agresivna Rusija ...
... Rimljani pozabili na pribor in Žižku jedli kar z rok ...
... Tadić za nadaljevanje misije Unmika ...
... V Zimbabweju obsodili 28 opozicijskih aktivistov ...

BritOFF do jutra v pižami.
SEDMA

Dobro jutro. Začenjamo prekleto resno in prekleto daleč.
Vodja palestinskega gibanja Hamas, Haled Mašal, je v Damasku napovedal, da je Hamas pripravljen sprejeti palestinsko državo v mejah iz leta 1967, medtem ko priznanje Izraela še vedno ostro zavrača. S tem se je Mašal prvič po dvakratnem srečanju z nekdanjim ameriškim predsednikom Jimmyjem Carterjem javno odzval na njegove pozive.

Zdi pa se, da niso več daleč časi, ko se bodo Slovaki odpovedali svoji valuti in bodo po naših denarnicah začeli šušteti tudi evrski bankovci s slovaškimi motivi, da kovanih fičnikov niti ne omenjamo. Tamkajšnji premier Robert Fico namreč zatrjuje, da so izpolnjeni vsi kriteriji za prevzem evra. Težave s proračunskim primanjkljajem, javnim dolgom, stopnjo inflacije in z obrestno mero, naj bi bile tako zaenkrat rešene, ni pa jasno ali bodo trenutne rezultate zmogli obdržati tudi na dolgi rok, priznava Fico. A bi evro imeli vseeno.

Imela bi ga tudi štajerska prestolnica, po možnosti v večjih količinah, kot ga je bila vajena videvati do sedaj. Mariborski mestni svet je namreč prižgal zeleno luč podražitvam komunalnih proizvodov in storitev, podražil pa je tudi programe javnih vrtcev, mestni avtobus, parkirnine, najemnine grobov in pogrebne storitve, medtem ko nekaj zadevščin na odobritev podražitev še čaka. Čestitke torej Štajercem, ki so omenjeni svet izvolili, dodajamo pa še stavčič z naslednjo melodijo: Povsod je lepo, le v Mariboru očitno ne – ia ia ooo …

Črka na črko, čitanka; knjiga na knjigo pa Park Zvezda, bi se dalo v teh dneh reči za Kongresni trg, ki je s pomočjo arhitekture potiskanih zvezčičev postal čitalnica na prostem. Namigujemo na pričetek trinajstih slovenskih dnevov knjige, ki pa v pismenke ne bodo oblekli le Ljubljane temveč tudi dobršen kos preostale države, po kateri se bo nedvomno promoviralo, da pametni pišejo. Za vse ostale je pa menda pametno, da beremo.

Od nikoder pa k sreči še vedno ne poročajo o morebitnih sramotilnih stebrih, ki bi sredi trgov postregli z imeni vseh tistih, ki imamo izposojena čtiva iz nacionalnih hramov branja - torej knjižnic - že nekaj let po raznoraznih predalih. Ampak vse ob svojem času, nenazadnje za vsako rit palca rase, in še žal nam bo, ker si drznemo javne bukle takole nesramno zadrževat za domačimi vogali in po nepotrebnem siromašit narod za rent-a modrosti!

Luka, ki podpisuje tole, se tako na imaginarni sramotilni steber pripenja strogo samoiniciativno, izposojenega Gustinčiča pa bo menda vrnila še letos.


OSMA

Poroča se o novi epizodi tako imenovanega »potapljanja ladjic« oziroma o novem incidentu med Gruzijo in Rusijo. Šlo naj bi za rusko sestrelitev gruzijskega vohunskega letala brez lovca, storjeno v gruzijskem zračnem prostoru, zaradi česar gruzijski zunanji minister Grigol Vačadze Ruse obtožuje agresije. A hkrati zanika, da bi bilo v Abhaziji sestreljeno letalo gruzijsko. Še eden v nizu dogodkov, ki ohranjajo napete odnose med državama, predvsem seveda na račun gruzijske želje po članstvu v zvezi NATO.

Srbski predsednik Boris Tadić se je v nastopu pred Varnostnim svetom Združenih narodov, ki razpravlja o poročilu generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona ter vodje misije ZN Joachima Rückerja o položaju na Kosovu, zavzel za nadaljevanje Unmikove misije v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1244.

Prav tako se je predsednik Srbije odločno izrekel proti temu, da bi pristojnosti Unmika prenesli na katerokoli drugo telo brez odločitve Varnostnega sveta Združenih narodov. Srbija da ne pristaja na sprejemanje okoliščin, ki so nastale z enostransko razglasitvijo neodvisnosti Kosova, in da Beograd nikoli ne bo priznal neodvisnosti slednjega. Države, ki so že sprejele odločitev o priznanju, pa je Tadić med drugim pozval, naj ponovno preučijo svojo odločitev.

Po vsej verjetnosti se vam v Britoffu povsem premierno zastavlja uganka – torej, za pet točk: Impresioniran nad kraljem Arturjem in vitezi okrogle mize, apostola Pavla razglasi za prvega leninista, Hitchockov Psiho ga skorajda premami k študiju filmske režije, v morebitnem naslednjem življenju pa se bo vrnil kot kamen. Dalje. Avgusta 1968 v kavarni na glavnem trgu v Pragi gleda ruske tanke, ki gredo nad demonstrante, in mirno uživa v jagodni torti. Tortam se pozneje sicer odreče zaradi diabetesa, toda navdušenje nad avtoritarnostjo ostane. Ugani kdo?!

Eden najuspešnejših slovenskih izvoznih »artiklov«, Slavoj Žižek. Ta je včeraj s predavanjem na temo razvoja družbe in njene mentalitete od revolucionarnega leta '68 dalje, povsem fasciniral rimsko poslušalstvo. Odprl je temi naše distance do same letnice '68 in nove globalne percepcije svobode. V fontano di trevi pa naj bi tokrat po koncu seanse enega zadnjih pravih marksistov, ki je Italijane pripravil do tega, da so mu jedli z roke, popadalo kar nekaj kovanih denarcev, z željo po filozofo-bradačevi čimprejšnji vrnitvi.

Ker pa nekako dvomimo, da ima običajen poslušalec Radia Študent, v bližini radijskega sprejemnika kako mlakužo ali vodnjak, vam za razliko od apeninskih navad že čez slabo uro vrnemo novo dozo BritOFF-a povsem gratis. Kovancem se odpoveduje Luka.

DEVETA

V Zimbabweju, kjer se pod predsednikom Robertom Mugabejem ponovno prešteva glasove marčevskih volitev, in s tem vzbuja sum težnje po poneverbi rezultata, se je aretiralo osemindvajset opozicijskih aktivistov, obdolženih povolilnega nasilja. Priprti aktivisti so se zbrali na protestih, organiziranih s strani glavne opozicijske stranke Gibanje za spremembe, da bi se doseglo objavo rezultatov predsedniških volitev.

Opozicija, katere predsedniški kandidat Morgan Tsvangirai je sicer že razglasil svojo zmago, poziva mednarodno skupnost, naj posreduje pri reševanju politične krize v državi.

Ljubljanski mestni svet nas je za dobrodošlico novemu dnevu ganil - če cinično komentiramo gesto - s tem, da naj bi odstranil še eno birokratsko oviro na poti do novega NUK-a. V dneh, ko skladovnice knjig skorajda mazilimo s slavospevnimi besedami, smo se torej za kak milimeter premaknili tudi s papirologijo. Ja, Alah in Krišna sta morala pošteno pljuniti v roke za ta blagoslov! Kogar mamijo podrobnosti pa naj se le vrže v spletno branje kilometrskega akta, ki pojasnjuje v katerem členu smo po novem 'za kakih 16 let' bližje gradnji težko pričakovane knjižnice …


Preden si za danes čez rame vržemo še zadnje šilce žganega v slovo, pa pregled preostalega dogajanja v nekaj skromnih fragmentih:
Makedonija in Grčija glede spornosti imena prve, ostajata na nasprotnih bregovih …
Danilo Turk na obisku na Slovaškem, Janez Janša na Japonskem …
In medtem, ko mačk ni doma, se na Reki namerava sestati mešana komisija na temo slovensko-hrvaške meje …

Minute do jutra sva, v noči dvaindvajsetega aprila, družno prekockala Radio Kaki in Luka, ki bi se ob tej priložnosti želela zahvaliti poslušalcem za morebitno uho ali dve, in pa staršem – predvsem mami in očetu. Pa srečno!


Komentarji
komentiraj >>