Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SRBSKI PODPIS SPORAZUMA Z EU (3710 bralcev)
Petek, 2. 5. 2008
Boris V.Najbolj vroča tema teh dni v Srbiji je podpis sporazuma o stabilizaciji in približevanju Evropski uniji, do katerega je prišlo to sredo v Luksemburgu. Sporazum, ki je eden prvih korakov na poti Srbije v Evropsko unijo, je globoko razdelil srbsko politično in posledično tudi splošno javnost. Jabolko spora je v tem, da Koštunica in Radikali vidijo ta sporazum kot de-facto priznanje neodvisnega Kosova s strani Srbije, na kar deklarativno nikoli ne bodo pristali. Seveda vse to v luči parlamentarnih...
»SRBSKI PODPIS SPORAZUMA O STABILIZACIJI IN PRIBLIŽEVANJU IN MAJSKE VOLITVE«

Najbolj vroča tema teh dni v Srbiji je podpis sporazuma o stabilizaciji in približevanju Evropski uniji, do katerega je prišlo to sredo v Luksemburgu. Sporazum, ki je eden prvih korakov na poti Srbije v Evropsko unijo, je globoko razdelil srbsko politično in posledično tudi splošno javnost. Na eni strani so tako imenovane pro-evropske in demokratične sile s predsednikom Borisom Tadićem na čelu. V ta blok spadajo tudi G-17 plus in kljub nekaterim nasprotovanjem tudi Liberalno demokratska stranka. Na nasprotnem bregu pa trdno stojijo Srbska radikalna stranka in Demokratska stranka Srbije predsednika vlade Vojislava Koštunice, Socialisti pa kot minorna stranka nekako ne vejo kam, čeprav naj bi že dejali, da ne bi šli v koalicijo s Tadićem.

Jabolko spora je v tem, da Koštunica in Radikali vidijo ta sporazum kot de-facto priznanje neodvisnega Kosova s strani Srbije, na kar deklarativno nikoli ne bodo pristali. Problem je, da v sporazumu izrecno ne piše, da je Kosovo sestavni del Srbije. Kar tudi nikoli ne bo pisalo, saj je osemnajst članic EU že priznalo Kosovo, glede takih stvari je pa neprijetno pogosto menjati mnenje. Proevropski blok na drugi strani poudarja ekonomske pozitivne učinke na odnos med Srbijo in EU ter bolj ugoden vizumski režim in podobno. Nacionalistični blok pravi tudi, da je sporazum tako ali tako neveljaven, saj ga s strani Srbije ni podpisala za to pooblaščena oseba, poleg tega pa ga bo ali bi ga moral novi parlament razveljaviti. Govorilo se je tudi o preganjanju oseb, ki so ga podpisale, saj naj bi zakrivile izdajo.

Seveda to v luči parlamentarnih in lokalnih volitvah, ki bodo enajstega maja, izgleda bolj dramatično kot je. Tako se besede izdaja ali izolacija in revščina uporabljajo že kot mašila. O sporazumu smo govorili z Đorđem Vukovićem iz centra za svobodne volitve in demokracijo:Vukovića smo vprašali, kako je ta podpis vplival na javno mnenje v Srbiji:Za komentar smo prosili tudi Miloša Aligrudića, člana izvršnega odbora Koštunićine Demokratske stranke Srbije, ki je bil do razpustitve parlamenta tudi vodja njihove poslanske skupine. Vprašali smo ga, kakšne so prednosti tega sporazuma in dobili naslednji odgovor:Aligrudić je še dodatno postavil sporazum v kontekst:Drugačno mnenje smo dobili od Vladimirja Todorića, bivšega člana kabineta Božidarja Đelića, podpredsednika vlade in enega od podpisnikov tega sporazuma:Aligrudića iz DSS-a smo vprašali tudi, kako on gleda na obtoževanje podpisnikov za izdajo državnih interesov:Todorića smo vprašali, ali je realno pričakovati, da bo dobila Srbija status kandidatke še do konca letošnjega leta, kot napoveduje podpredsednik Đelić:Kako pa bo podpis sporazuma vplival na volitve v Srbiji, smo vprašali Aligrudića:Za konec smo Vukovića iz Centra za svobodne volitve in demokracijo prosili naj komentira trenutno razmerje moči strank v Srbiji tik pred volitvami:Srbija se, kot že tolikokrat do sedaj, po besedah vseh vpletenih v volilni cirkus nahaja pred kritičnim dogodkom, ki naj bi zaznamoval srbsko prihodnost. Ta pa naj bi bila ali črna in izolacionistična ali svetla in evropska. To se je seveda videnje Tadića in ekipe. Nikolić in Koštunica opozarjata na državne interese in nacionalni ponos ter seveda Kosovo, ki ga je večji del EU-ja že priznal. Dvanajstega maja bomo videli, kaj se bo dogajalo s centrom Balkana.

Tokratni kultivator sta pripravila Slobodan Georgijev, novinar Vremena in Balkan Investigative Reporting Networka in Boris.


Komentarji
komentiraj >>