Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ŠE TOLE SPIJEMO PA GREMO (3886 bralcev)
Četrtek, 8. 5. 2008
luka... V Atenah o podnebnih spremembah in energetski varnosti ...
... Poleg županov, v Ljubljani tudi Evropski forum ...
... Akterji Zavoda 25. junij: Iz razdalje A do razdalje B, brez premikanja ...
... Še en dober dan za Vladimirja Putina ...
... Al Sharpon znova za zapahi ...

BRIT-OFF OB SEDMIH

V Atenah predstavniki triindvajsetih držav razpravljajo o sodelovanju Evropske Unije in Sredozemlja pri tematiki podnebnih sprememb in energetske varnosti, dogodka pa se udeležuje tudi slovenski minister za razvoj Žiga Turk. Atenska deklaracija nam menda obeta marsikateri ukrep na tem področju, preprečuje pa tudi komentar – »bili so tam in razpravljali, glavni sklep razprave pa se glasi: še bo potrebno razpravljati.« Zveni znano?

Ljubljana se z današnjim dnem ponaša s silno visoko koncentracijo visoke evropske politike, ne gosti namreč zgolj županov in predsednika Evropske komisije, Jose Manuela Barrosa, temveč tudi enajsti Evropa forum, ki ga vsako leto prireja zahodnonemška televizija WDR. Tokrat se udeleženci, ki sicer že tradicionalno debatirajo predvsem o prihodnosti Evrope, posvečajo, med drugim, evropski varnostni in sosedski politiki, perspektivi evropskega gospodarstva ter stabilnosti jugovzhodne Evrope.

Nedvomno se bodo odpirala tudi ostala ključna vprašanja, ki trenutno zadevajo evropsko družbo, za tiste, ki se boste danes znašli v Ljubljani, pa je po vsej verjetnosti ključno predvsem vprašanje, kje in kdaj se bo ta jara gospoda čijazila čez mesto …

Resnici na ljubo, bi človek težko rekel, da se na sončni strani Alp nič ne dogaja – ne le, da smo priča Jorasovi trmi, obeta se nam tudi državljanska nepokorščina. Vsaj če sklepamo po besedah direktorja Zavoda 25. junija, ki namerava, v kolikor cvetlična korita pred Jorasovo domačijo ne bodo umaknjena do sedemnajstega maja, postopoma, enega za drugim, zapirati mejne prehode med Slovenijo in Hrvaško.

Kar bi bilo seveda zanimivo videti, a naj spomnimo, da so govorance ta istih osebkov še pred dnevi obljubljale, da se iz spornega mesta niti približno ne premaknejo, dokler bodo tam nasadi hrvaških rožic. In se nam kljub temu, da so korita še kar tam, oglašajo iz Ljubljanskega kotla. Ne moremo se izogniti vprašanju, kako za vraga so se znašli v Ljubljani, brez da bi se premaknili …

Spisala, nad čudodelnimi predstavniki 'Zavoda 25. junij' začudena, Luka.


BRIT-OFF OB OSMIH

Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, bo Vladimirja Putina, ki je predsedniško funkcijo včeraj prepustil Dmitriju Medvedjevu, potrdil za novega predsednika vlade, pri čemer pa se Putinov vliv niti ne bo pretirano zmanjšal. Glede na to, da Putin hkrati vodi tudi najmočnejšo stranko v državi, to je Enotno Rusijo, pa se že napoveduje bistveno okrepitev vloge parlamenta, ki bo odslej torej krepkejša najmanj za eno judo enoto.

Vloga naše prestolnice pa je trenutno zreducirana predvsem na vlogo gostiteljice – kot že omenjeno v prvem sklopu novic, se pri nas v teh dneh nahaja tudi druščina evropskih županov. V ospredju srečanja bosta medkulturni dialog in pa odnos med glavnim mestom in državo. Pri nas je ta menda ušiv, ve povedati Janko, in bo morda povedal tudi gostom. Izvesti »Hanžka«, se temu reče.

Tujino pa smo včeraj naselili še na Brdo pri Kranju, kjer se sicer že zaključuje zasedanje Konference odborov parlamentov EU za evropske zadeve. Še preden se dejansko razidejo, pa bodo še nekajkrat predebatirali doseganje ciljev lizbonske strategije, potem pa k sreči gredo, ker se nam nekaterim od vseh teh Evropejcevin evrope-janja že pošteno feclja jezik.

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pokrajinah bo glavni imenovalec nujne seje, kjer bodo stranke LDS, SD in Zares, obelodanile svoje nestrinjanje s predlaganimi referendumskimi vprašanji. Po novem bi koalicija na Slovenskem risala zemljevid s trinajstimi pokrajinami, plus Mestno občino Ljubljana, medtem ko se omenjene stranke zavzemajo, da bi se o številu pokrajin povprašalo kar državljane same.

Kar je še vedno bolj enostavno, kot po številu pokrajin povprašati SNS-ovce, dodaja Luka. Ni namreč povsem izključeno, da ti ne bi števila za kako 'pokrajino' Fužine celo zmanjšali.


BRIT-OFF OB DEVETIH

Newyorški aktivist Al Sharpon je ponovno za zapahi. Sharpon, ki z različnimi akcijami opozarja na oprostitve treh policistov, ki so novembra 2006 s petdesetimi streli ubili neoboroženega moškega, je tokrat s preostalimi protestniki za nekaj minut zaprl promet v bližini Brooklynškega mostu. Na račun omenjenega dejanja se bo posledično verjetno zrušilo ameriško gospodarstvo, kar je seveda neopravičljiv kriminal; medtem ko je človek samo človek, teh pa imamo ko Kitajcev.

Nazaj na domače. Ustavne sodnice in sodniki se bodo danes sestali na novi plenarni seji ustavnega sodišča, na kateri bodo obravnavali 21 pobud za oceno ustavnosti pravnih aktov. Še pred začetkom seje se bodo javnosti predstavili tudi nova ustavna sodnica ter trije novi ustavni sodniki - Jasna Pogačar, Mitja Deisinger, Jan Zobec in Ernest Petrič.

Na dvorišče Akademije za likovno umetnost in oblikovanje se bo ob devetnajsti uri zgrnila študentarija iz vseh treh umetniških akademij, z namenom, da predstavi pogoje, v kakršnih so se prisiljeni izobraževati. Pravijo na primer, da so študentje AGRFT-ja pogosto prisiljeni vaditi kar v wc-jih.
Kar precej dobro razloži, zakaj nam igralstvo, ki se čedalje raje meče v nadaljevanke tipa Pod eno streho, že na daleč smrdi po javnih sanitarijah.

Pod eno streho, to je milim nebom, pa se je včeraj dogajala še druga epizode cvičkarije - če stvar rahlo karikiramo -poimenovana Študentska tržnica. Ta je v večernih urah ponovno na kupu zbrala vse, željne veseljačenja in pitja. Ob vseh ostalih dneh pa temu avtohtonemu slovenskemu pojavu rečemo seveda KMŠ.

»Še tole spijemo in gremo,« so si rekli, spraznili gajbe in od-kmš-jali domov. Z vami sem bila Luka, lep pozdrav do naslednjič.


Komentarji
komentiraj >>