Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SRBSKE PARLAMENTARNE VOLITVE (3796 bralcev)
Ponedeljek, 12. 5. 2008
Boris V.V Srbiji so se odvile še ene v vrsti »zgodovinskih, odločilnih in prelomnih« volitev. Tokrat so bile na vrsti parlamentarne, in to predčasne. Sicer so bile hkrati organizirane tudi lokalne volitve, vendar se bomo bolj posvetili tistim prvim. Presenetljivo je prepričljivo zmagal tako imenovani proevropski in demokratski blok, zbran okrog Demokratske stranke predsednika države Borisa Tadića... S klikom na puščico lahko slišite celoten pogovor z Vukovićem iz Centra za svobodne volitve in demokracijo.
V Srbiji so se odvile še ene v vrsti »zgodovinskih, odločilnih in prelomnih« volitev. Tokrat so bile na vrsti parlamentarne, in to predčasne. Sicer so bile hkrati organizirane tudi lokalne volitve, vendar se bomo bolj posvetili tistim prvim. Presenetljivo je prepričljivo zmagal tako imenovani proevropski in demokratski blok, zbran okrog Demokratske stranke predsednika države Borisa Tadića. Koalicija Demokratske stranke, stranke G17 plus in Srbskega gibanja za obnovo je tako dobila skupaj po preštetih petinsemdesetih odstotkov glasov 38,7 odstotka oziroma 103 poslanska mesta, sledi ji Radikalna stranka z malo več kot 29 odstotkov ali 77 poslanskimi mesti, Koštuničeva Demokratska stranka Srbije v navezi z Ilićevo Novo Srbijo pa 11,3 odstotka glasov oziroma 30 poslancev. Relevantni stranki sta še Liberalno demokratska stranka Čedomirja Jovanovića, ki je s 5,2 odstotki komaj prestopila prag za vstop v parlament, in Socialistična stranka Srbije Ivice Dačića v navezi z dvema minornima strankama, ki je dobila skoraj osem odstotkov ali 20 poslancev. Za formiranje vlade je v 250-članski skupščini treba zbrati 126 poslancev.

Socialistična stranka pokojnega Miloševića ima spet neko moč v parlamentu, saj bi lahko odločala o morebitnih vladnih koalicijah. Tako bi lahko ironično prav socialisti poskrbeli za »evropsko« Srbijo. Vendar to ni edina možnost, saj so v igri, vsaj teoretično, skoraj vse koalicije. Še vedno je namreč možno, da bi oblast prevzeli Radikalci s Koštunico in socialisti, vendar je glede na to, da je Tadić Nikolića premagal za približno deset odstotkov, to malo verjetno. O volitvah in možnih koalicijah smo govorili z Đorđem Vukovićem s Centra za svobodne volitve in demokracijo:OFF prilogo o srbskih parlamentarnih volitvah je pripravil Boris.


Komentarji
komentiraj >>