Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
JUTRANJI INFO PERGAMENT (3832 bralcev)
Četrtek, 15. 5. 2008
luka.... Opozorilna stavka slovenske sodnije ...
... Nova epizoda v seriji odhodov iz LDS-a ...
... V Izraelu je menda demokracija. Če tako pravi Bush, bo pa že držalo ...


BRIT-OFF SEDMA

Med devetim in enajstim junijem se bo odvijala stavka slovenske sodnije, ki bo s tem opozorila na že znane zahteve: ureditev sodniških plač v zakonu o sodniški službi, primerljivost plač s poslanskimi in ministrskimi, ter usklajevanje slednjih tako, da se ohranja njihova realna vrednost.

Ministrstvo za pravosodje je sicer v dogovoru z ministrstvom za finance in ministrstvom za javno upravo ponudilo dodatne tri oz. šest milijonov evrov, namenjene odpravljanju sodnih zaostankov. Posledično bi se posameznemu sodniku plača tako zvišala za približno petnajst odstotkov, kar je v redu, ne pa dovolj, se je izrekla sodnija. Ljudstvo pa naj si medtem - torej med stavko - sodi samo. In tudi si, če sklepamo po stopnji samomorilnosti na našem …

Iz stranke LDS je kot zadnji izstopil predsednik strankinega odbora za enake možnosti invalidov Luj Šprohar, ki pravi, da mu kapitalizem ne ustreza. O skorajšnjem odhodu je spregovoril tudi predsednik strankinega socialnega foruma Viktor Žakelj, dvojici pa dodajamo še nekdanjo generalno sekretarko LDS-a Meto Vesel Valentinčič, ki o umetnosti odhajanja zaenkrat zgolj aktivno razmišlja.

Bi pa bivši LDS-ovci na kakem Šoltu zlahka lahko prijavili tečaj na temo spodobne izvedbe izstopanja iz parlamentarne stranke - nenazadnje vsak evro prav pride, sploh če si 'osamosvojeni' poslanec. Da res obstaja tržna niša na omenjenem področju pa je seveda odličen pokazatelj Bogdan Barovič, za katerega je znano, da bi mu kaka skripta o tovrstnih veščinah, prišla še kako prav ...

Trgovec z demokracijo, ameriški predsednik George Bush, nam je po srečanju z izraelskim premierom Ehudom Olmertom povedal, da je Izrael edina prava demokracija Bližnjega vzhoda. Nekaj se mu je - kot je že v navadi - govoričilo tudi o skupnem boju proti terorju, izdati pa ni pozabil niti, da za nasiljem v sosednjem Libanonu stoji Iran. Potem pa se je, utrujen od količine pravilno izgovorjenih besed, vrnil k pobarvanki.

Po tokratnih britofih se s pobarvanko pod pazduho in voščenko za ušesom, preganja Luka, ki pa tudi tokrat zagovarja standarde barvanja čez črto.
Nove črte in črke pa – mimogrede - pet čez osmo.


BRIT-OFF OSMA

Mineva šestdeset let nakbe, izgona ali bega približno sedem sto šestdeset tisoč palestinskih beguncev ob razglasitvi izraelske države štirinajstega maja 1948. V taboriščih na zahodnem bregu, Gazi, Jordaniji, Libanonu in Siriji naj bi po šestdesetih letih živelo že 4,5 milijona beguncev in njihovih potomcev, ki bodo nakbo obeležili s črnimi baloni in množičnimi demonstracijami.

Demonstracija ruske politike pa se bo v prihodnjih mesecih večkrat izvozila na tuje, zahvaljujoč predsedniku Dmitriju Medvedjevu, katerega obisk si kot prva v junijskih dneh obeta Nemčija. Slogan, ki zajebantsko oglašuje ruski turizem – pridite vi k nam, da ne pridemo mi k vam, pa glede na to da Medvedjev na Nemško odhaja po kremeljskem srečanju s tamkajšnjim zunanjim ministrom Steinmeierjem, očitno ne drži več. Škoda.

Razprava, ki jo je Svet vlade za študentska vprašanja odprl na temo novele zakona o visokem šolstvu, pušča študentarijo, kljub uskladitvi glede subvencioniranega bivanja in državnih štipendij, nezadovoljno. Še vedno namreč ostajajo nesoglasja, ko gre za Zoisovo štipendiranje in pa novelo zakona o visokem šolstvu.

V Cannesu, enainšestdeseti mednarodni filmski festival, tokrat zaznamovan s sentičem, kopiranim iz leta 1969 - leta, ko se je seveda dogajal Woodstock. Ameriški muzičar Richie Havens je namreč slovesnost popestril s čustveno nabito izvedbo pesmi »Freedom«, pri čemer se predsednik letošnje žirije, Sean Penn, ni mogel zadržati, da mu ne bi skočil v objem.
Peacehiker pa pot pod noge, očijevo bančno kartico v žep in po hitrem postopku v Cannes …


BRIT-OFF DEVETA

Tvegano visoka koncentracija politikov na enem mestu, to 'eno mesto' pa je tokrat perujska prestolnica Lima. Tu bo v petek potekal skorajda fundamentalno zastraženi vrh EU in Latinske Amerike, še pred tem pa se dogaja poslovni vrh, kjer s svojimi svetilniki, pardon govori, gostuje tudi Janez Janša. Sicer se istoimenskemu plešcu obeta tudi srečanje s perujskim prezidentom, Alanom Garcio. Ki pa ima sicer nekaj las več od našega.

Na Brdu pri Kranju se odvijajo debate s skupnim imenovalcem; čezatlantski letalski promet. Predstavniki Evropske unije in ZDA se zbirajo v upanju, da bo mogoče odstraniti še zadnje ovire, ki branijo nadaljnjo liberalizacijo.

V poglavje tako imenovanih ovir, na primer, nedvomno sodi zahteva EU po oblikovanju povsem odprtega zračnega prostora, v katerem, da bi morale veljati enake prometne pravice za vse, odpravljene pa naj bi bile vse omejitve glede tujega lastništva letalskih družb.
Hm, ja. Fajn, da se še najdejo posamezniki, ki verjamejo v svizce, ki zavijajo čokolado …

Francozom se blede. Iz Montmartra radirajo slikarsko bohemo, na naslovnice časopisov serijsko tiskajo uvoženo signoro Bruni, na Evrovizijo pošiljajo pesem v angleškem jeziku, francoska ministrica za kulturo Christine Albanel pa z odkrito razlago, da želi privabiti holivudske filmarje, vpeljuje davčne olajšave za mednarodne filmske koprodukcije. Da ne omenjamo, da se na račun inflacije drastično zmanjšuje peka francoskih štruc in baget. Francija z razglednic, po novem, morda le še na razglednicah …

Tudi zadnje poglavje BritOFF-a podpisuje Luka, sicer resno zaskrbljena, da bi si Pariz v prihodnje morda lahko ogledovali le še v minimundusih. Tam nekje na Kitajskem.
Pa vseeno srečno do naslednjič!


Komentarji
komentiraj >>