Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
RAZLIČNI IZVAJALCI: South Africa: Songs by Ndebele Women (Buda Musique, 1996) (2623 bralcev)
Nedelja, 25. 5. 2008
zoranpTokrat si bomo tokrat širili glasbena obzorja z izročilom južnoafriškega ljudstva Ndebele. Pravzaprav s tistim njegovim segmentom, ki pripada ženskam tega ljudstva. Glede na delitev dela v tej skupnosti moški velik del časa preživijo izven svojih domov, v iskanju dela, v sodobnosti torej izven matične vaške skupnosti, na začasnem delu v rudnikih ali drugih priložnostnih deli, ki jih ponujajo urbanizirane sredine. In posledično tudi izgubljajo stik s svojim izročilom oziroma spomin nanj. (več!)
* Ženske ostajajo doma, vpete v vsakodnevna dela, gospodinjstvo, pridelavo hrane, vzgojo otrok in – umetnost. Ndebelske ženske ne slovijo samo po glasbi, ki jo bomo tokrat poslušali, ampak tudi po pletenju, izdelovanju nakita in oblačil, barvanju tkanin in celo sten svojih značilnih koč okrogle konstrukcije. Danes so pripadnice tega ljudstva med najbolj cenjenimi ustvarjalkami ljudske umetnosti v tem predelu Afrike. Žal boste zaenkrat deležni zgolj drobca njihove zvočne, predvsem vokalne umetelnosti.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>