Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Frederikov OFF Program! (3775 bralcev)
Torek, 3. 6. 2008
Boris V.... V Rimu se je začela tridnevna svetovna konferenca o prehranski krizi ...
... Pentagon zanika, da ZDA zapira teroristične osumljence tudi na ladjah ...
... V Zagrebu pretepen eden od urednikov Jutranjega lista ...
... Novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Ghafari vzpodbuja Slovenijo, da nadaljuje s privatizacijo ...
OFF NAPOVEDNIK

Tudi Danci, tako olikan in visoko ozaveščen narod, ne zna ceniti dobrobiti, ki jih prinaša kraljeva rodbina. Kljub vsemu njihovemu trdemu delu in požrtvovalnosti, jim nehvaležni podrejeni ne privoščijo niti normalne rojstnodnevne zabave. Danski prestolonaslednik Frederik je imel na skromnem gradu Fredensborg zabavo ob svojem štiridesetem rojstnem dnevu, na kateri so bili tudi Frederikovi stanovski kolegi iz Švedske in Norveške, gostov pa je bilo vsega skupaj le sto sedemdeset.

In kaj je bil sploh problem? No, zabavljači so bili morda kanček preglasni. Toliko, da se jih je slišalo tudi več kilometrov daleč. Nehvaležni državljan Carsteb Mollerup je celo nadlegoval policijo s pritožbo, da njegovi otroci ne morejo spati zaradi hrupa. Kot da njegovi otroci kaj veljajo. Kam so predrznega državljana odpeljali, se ne ve, ni pa bil edini, ki se je nesramno in brez občutka za prestolonaslednikova čustva pritoževal nad zabavo ob čaščenju obletnice Frederikovega prihoda na ta svet. Je pa tiskovna predstavnica omenjene palače Lene Balleby dejala, da niso prejeli nobene uradne pritožbe. To pa bi moralo pomiriti tudi najbolj neuvidevne nasprotnike takšnih proslav.

Berete skrajno uvideven in ponižen OFF Program Radia Študent!

OFF PROGRAM

V Rimu se je začela tridnevna svetovna konferenca o prehranski krizi, ki jo organizira Organizacija Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano ali FAO. Udeleženci bodo govorili tako o kratkoročnih rešitvah kot o novih strategijah za soočanje s posledicami globalnega segrevanja pa tudi o kmetijskem sektorju v državah v razvoju in biogorivih. Konferenca se odvija ravno v času visokega dviga cen hrane zaradi vse več ljudi, slabe letine, trgovinskih omejitev in povečanega povpraševanja. Ob konferenci se bo odvijal tudi forum nevladnih organizacij in skupin kmetov.

Združeni narodi opozarjajo, da je tudi mesec dni po uničujočem ciklonu v Mjanmaru več kot milijon ljudi še vedno brez osnovne humanitarne pomoči. Humanitarne organizacije obtožujejo mjanmarske oblasti, da otežujejo pošiljanje strokovnjakov in nujne opreme v državo. Drugače menijo v vladnem časopisu »New light of Myanmar«, ki piše, da oblasti brez zamude odnašajo pomoč na prizadeta območja. ZN opozarja, da je do 2,4 milijona preživelih prišel samo delček poslane pomoči. Regionalna direktorica britanske človekoljubne organizacije OXFAM Sarah Ireland pravi, da bi morali po štirih tednih razmišljati že o čisto drugih stvareh kot pa o nujno potrebni hrani in osnovni pomoči.

Uspelo nam je priklicati Surasaka Galhana iz te organizacije, ki se je za Radio Študent javil iz Tajske. Na žalost je bila telefonska zveza precej slaba, tako da se opravičujemo za morebitne nerazumljivosti. Galhana smo vprašali, s kakšnimi težavami se OXFAM sooča pri pomoči Mjanmaru:Pentagon je preko tiskovnega predstavnika Gordona Johndroea zanikal navedbe britanske organizacije za človekove pravice Reprieve, da ZDA osumljene teroriste na skrivaj zapirajo na ladjah. Tako naj bi se ZDA izognile pravni odgovornosti, na ladjah pa naj bi osumljence tudi mučili. Reprieve se sklicuje na vire znotraj ameriške vojske, britanske parlamentarce in nekdanje ujetnike. Po navedbah te britanske organizacije naj bi imele Združene države sedemnajst takšnih ladij, ki plujejo predvsem v Indijskem oceanu. Pentagon sicer priznava, da so v letih 2001 in 2002 nekaj časa imeli manj kot deset ujetnikov na ladjah, saj še niso imeli zaporov v Iraku, Afganistanu in Guantanamu.

Izraelsko vrhovno sodišče je pozvalo vlado, naj še enkrat premisli o skoraj popolni prepovedi zapuščanja Gaze in študiranja v tujini za palestinske študente. Sodišče je dejalo, da takšna politika zmanjšuje možnosti za prihodnjo koeksistenco med Izraelci in Palestinci. Palestinski študentje izgubljajo že dobljene štipendije, ker jim Izrael ne da dovolilnic za izhod, palestinske organizacije za človekove pravice pa pravijo, da bodo stotine palestinskih študentov zamudile roke za študij v tujini, če Izrael ne bo zrahljal potni režim. Poziv Vrhovnega sodišča za vlado seveda ni obvezujoč.

Novinarji so vedno bolj pod pritiskom tudi na Hrvaškem. Tako sta neznana storilca v ponedeljek zvečer napadla urednika črne kronike časnika Jutarnji list, Duška Miljuša, pred njegovim domom v Zagrebu. Izza hrbta sta ga napadla dva, ki sta se pripeljala z motorjem in imela na glavah čeladi. Miljuš je znan po tem, da že več let piše o organiziranem kriminalu in mafiji na Hrvaškem, prejel pa je že več groženj, vendar ni zahteval posebne policijske zaščite.

Novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif Ghafari je dejal, da bo podpiral interese ameriške politike in spominjal mlade na trajno podporo ZDA miru, svobodi in človekovim pravicam v tem delu Evrope in svetu. Legendarno. Večji del pozornosti pa bo namenil gospodarskemu sodelovanju med ZDA in Slovenijo. Ghafari je namreč tudi sam podjetnik in to uspešen, saj ima podjetje z več kot 1200 zaposlenimi. Želi vzpodbuditi slovensko vlado, da nadaljuje s procesom privatizacije in okrepi tržno gospodarstvo. Ghafari je tudi mnenja, da je treba podjetniški duh vzpodbujati že od otroških let. Kaj drugega od njega nismo niti pričakovali.

Pred vrhom Evropske unije in Združenih držav Amerike, ki se bo začel 10. junija na Brdu pri Kranju in se ga bo udeležil tudi ameriški predsednik George Bush, poteka v Socialnem centru Roga od 2. do 9. junija festival »Push Bush out«. V okviru festivala bodo v Socialnem centru potekale projekcije, v petek, 6. junija, ob peti uri popoldan pa bo v Zvezda parku potekala javna razprava z naslovom Cut the bush oziroma v slovenščini Porežimo grmovje. Več o festivalu nam bo povedal Andrej Kurnik:

Komentarji
komentiraj >>