Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF okupirane Ljubljane! (3946 bralcev)
Torek, 10. 6. 2008
Boris V.... Popolna blokada okupirane Ljubljane ...
... Bush prijetno kramljal s Tűrkom o človekovih pravicah ...
... Pogajanja Srbske radikalne stranke s socialisti bojda zaustavljena ...
... Afriški razvojni forum predstavil negativno poročilo o svetovnem boju proti aidsu ...
boomp3.com
NAPOVEDNIK

Ob vrhu EU-ZDA je več poslancev in predstavnikov nevladnih organizacij ter aktivistov na vlado poslalo vprašanja in mnenja, ki bi jih ta morala zastaviti oziroma predstaviti Bushu. Seveda je največ vprašanj o človekovih pravicah, demokraciji in izrednem stanju, česar pa vlada ni posredovala naprej Bushu, je pa to storil Radio Študent, ki je tudi dobil odgovor od Busha, a najprej poslušajmo vprašanja in mnenja s strani slovenskih politikov in aktivistov, nato pa sledi odgovor ameriškega predsednika.Torej, preberimo odgovor Busha: Pozdravljeni poslušalci Radia Študent. Ker akt vzpostavljanja politične enote ni in ne more biti utemeljen, legitimiran znotraj pravnega sistema – pri čemer strogo ločim legalnost od legitimnosti -, je izjemen primer oziroma izredno stanje sam konstitutiven pogoj pravnega reda. Politični akt oziroma odločitev predhodi pravnemu aktu, saj je pravo utemeljeno v političnem in ne obratno, je logična konsekvenca političnega. Politični akt je vedno akt vere, torej nečesa, kar se nahaja zunaj argumentativnega pojma: gre za javno vero, celo za kult. To razkrije, da red in pravo nimata opore v samih sebi, da nimata lastne racionalnosti, temveč temeljita v odločitvi, ki pa je, kakor se pokaže pozneje, politična in v bistvu breztemeljna, tako ali drugače mitsko legitimirana. To je tudi eden od razlogov, zakaj me štejejo med iracionalistične mislece, zagovornike 'izjemnega stanja' in diktature. V nekem smislu je diktatura suspenz demokracije v imenu prave demokracije. Konec odgovora. Izogibanje pravu veča moč in politika ZDA je nad mednarodnim pravom.

Radio Študent pa ob vsem protokolarnem sranju in ostalim omejitvam gibanja slovenski vladi in Bushu odgovarja: Komunisti so imeli na takih pompoznih srečanjih vsaj stil – cigare, humor in whiskey – vi pa še tega nimate.

Berete Off program Radia Študent s stilom in brez protokola!

boomp3.com

OFF PROGRAM

Ljubljana je okupirana. Center mesta in dostop do njega vsaj s severne strani je popolnoma blokiran. Policija ima stroga navodila, kako naj vzdržuje meščane pod kontrolo. Celovška je cel dan popolnoma prazna. Tako se ne sme kolesariti, prepovedana je očitno tudi hoja, saj gruče pešcev čakajo ob semaforjih in zelenih lučeh, saj jim policisti ne dovolijo prehoda. Kljub prazni cesti. Kako je možno v takšnih razmerah priti na delo ali kamorkoli drugam, čeprav z zamudo, je jasno samo tistim, ki ne upoštevajo ukazov policistov in tvegajo kazen. Ma, ko jih jebe! Kot obljubljeno sledi javljanje Tomaža Z. iz kongresnega trga, kjer se je začel eden od redkih protestov:Medtem ko nad našimi glavami letijo helikopterji in nas Ljubljana spominja na dobre stare čase italijanske okupacije iz leta 1941 ali pa vsaj na dan, ko je umrl Tito in so vsi obnemeli in obtičali na cestah, se na Brdu pri Kranju odvija zabavni program za cenjenega gosta. Busha je sprejel tudi predsednik države Danilo Tûrk in se z njim pogovarjal o spoštovanju človekovih pravic. Tûrk je bojda kar konkretno opozoril na nujnost zaprtja Guantanama, Bush pa je zverzirano odgovoril, da ameriški sistem dela v tej smeri. Če opozorila Tûrka postavimo v drug zgodovinski čas dobimo tole: »Gospod kancler, morda bi bilo dobro, da zaprete vsa ta koncentracijska taborišča po Evropi.« Odgovor kanclerja: »No, nemški sistem dela v tej smeri.« In kramljanje se nadaljuje.

boomp3.com

Antibuševko ljubljansko razpoloženje so hoteli unovčiti tudi v Stranki mladih Slovenije, ki je hotela prenesti sporočilo ameriški ambasadi. Svoje dejanje so napovedali že pred časom in dobili tudi ustrezna dovoljenja s strani policije, vendar se je na terenu stvar vseeno zapletla. Kaj se je dogajalo, nam je povedal predsednik stranke, Darko Kranjc:Zaradi vrha EU-ZDA pa bo na Metelkovi v prostorih YHD-ja v znak protesta ob šestih zvečer okrogla miza z naslovom "Državni in korporacijski agroterorizem". Moderator bo Anton Komat, s katerim smo tudi spregovorili o vsebini, ki bo na okrogli mizi:Na sedežu Združenih narodov v New Yorku je Afriški razvojni forum predstavil poročilo o svetovnem boju proti aidsu. Poročilo, ki so ga predstavili pred visokim zasedanjem ZN o aidsu in drugih nalezljivih boleznih, ki bo potekalo danes in jutri, je izredno negativno, saj napoveduje hude posledice za gospodarski in splošni razvoj celine. Na zasedanju sodelujejo tudi nevladne organizacije, udeleženci pa bodo iskali načine za zagotavljanje splošnega dostopa do zdravil in govorili o vplivu bolezni na ženske in dekleta ter o drugih povezanih temah. ZN želijo do leta 2015 prepoloviti število okuženih z virusom HIV, vendar so obeti slabi. Leta 2000 je bilo v Afriki namreč 8,5 milijona sirot, leta 2006 pa že štirinajst.

Predsednik stranke Nova Srbija, Velimir Ilić, je dejal, da so se pogajanja tako imenovane narodne koalicije in Srbske radikalne stranke s Socialistično stranko Srbije in njenimi sateliti o vladni koaliciji končala. Uradnega sporočila o prekinitvi pogajanja sicer še ni bilo, Ilić pa je dejal, da je razlog ta, da se je predsednik socialistov tajno pogajal tudi z Demokratsko stranko Borisa Tadića. Ilić je tudi izrazil pričakovanje, da bosta Nova Srbija in Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice odšli v opozicijo. Od devetnajstega junija, ko se mora sestati novi parlament, bodo imeli v Srbiji še devetdeset dni časa, da oblikujejo vlado, če ne, bodo razpisali nove volitve.

boomp3.com

Svoje težave v Sloveniji pa imajo Hrvatje. V času evropskega nogometnega prvenstva je zatemnjen prenos tekem na hrvaški televiziji, zato je Zveza hrvaških društev v Sloveniji vložila predlog za izdajo začasne odredbe zoper tri slovenske kabelske operaterje pri Okrajnem sodišču v Ljubljani. Napovedali so tudi vložitev kazenskih ovadb, saj naj bi kabelski operaterji diskriminirali v Sloveniji živeče Hrvate v razmerju do pripadnikov avstrijske oziroma nemške narodnosti, saj je program ORF mogoče spremljati. Govorili smo s predsednikom Zveze hrvaških društev, Ivom Garićem:
Svet koroških občin, ki ga sestavlja 12 občin v Regiji, med drugim tudi največji občini Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem, trdno stoji za Koroško kot pokrajino, ne glede na to, koliko pokrajin bo na koncu Slovenija imela. Še vedno pa si niso enotni glede prestolnice pokrajine. Zakaj svet stoji za predlogom Koroške kot samostojne pokrajine, smo govorili z županom Slovenj Gradca, Matjažem Zanoškarjem:Kljub temu, da je Koroška bolj revna od Ljubljane, pa ima prednost v tem, da pokrajina ni toliko pozidana. Kaj pa o tem misli Zanoškar, oziroma, kaj misli o tem, če bi ljudje iz zabetonirane Ljubljane morali večkrat obiskati Koroško?

Komentarji
komentiraj >>