Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Darko Šimičić: Željko Jerman, jedan od Grupe šestorice autora (3935 bralcev)
Sreda, 11. 6. 2008
IdaHIda H. je pred mikrofon povabila Darka Simičića, ki je v petek, 6. junija, predaval v galeriji Škuc!

Razstavo hrvaškega umetnika Željka Jermana, enega od članov Grupe šestorice autora, ki se je neformalno oblikovala v sredini 70-ih let, spremlja serija predavanj, ki osvetljujejo pomembnost tega pred dvema letoma preminulega avtorja. Minuli petek je o njegovem delu predaval Darko Šimičić, ki je med drugim zbral večino arhivskega materiala za monografijo ob retrospektivni razstavi leta 1998, kar zaradi same narave Grupe šestorice ni bilo lahko delo.

Šimičić je bil konec 70-ih aktiven kot umetnik. Takrat je delal tudi kot arhivar in zbiratelj sodobne hrvaške umetnosti. Med letoma 1994 in 2006 je bil zaposlen na Inštitutu za sodobno umetnost SCCA - Zagreb. Trenutno dela prav tako v arhivskem oddelku Muzeja za sodobno umetnost v Zagrebu. Kuriral in organiziral je več razstav, redno objavlja tekste o sodobni umetnosti. Grupo šestorice autora so poleg Jermana tvorili še Boris DemurVlado Martek, Mladen in Sven Stilinović ter Fedor Vučemilović.

Šimičić je na predavanju predstavil Jermanov odnos do fotografije, njegovo vlogo v tako imenovanih izložbah-akcijah ter kontekstualiziral številna Jermanova dela. Med drugim tudi slavni napis OVO NIJE MOJ SVIJET, ki ga je Jerman izpisal pred SKC-jem v Beogradu. Prvotno je imela Grupa šestorice autora izrazito protiinstitucionalna načela. Poslušajmo, kako je njihovo vključevanje v sistem zgodovine umetnosti komentiral naš današnji sogovornik Darko Šimičić:

Z Darkom Simičićem se je na razstavi Željka Jermana v galeriji Škuc pogovarjala Ida H.Komentarji
komentiraj >>