Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Primož Krašovec (5076 bralcev)
Ponedeljek, 16. 6. 2008
DPUV tokratni In-doktrini smo spustili predavanje Primoža Krašovca, ki je nastopil na simpoziju "Čas je za Brechta!" ob 110-obletnici rojstva Bertolta Brechta v Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu. Predavanje je imelo naslov "Brecht in (post)socioalistični kulturniški aparat". Na simpoziju se je zvrstilo veliko eminentnih imen, zaključil pa se je z materialistično uprizoritvijo dela Me-ti: knjiga obratov. S klikom na puščico lahko slišite celotno predavanje.


V tokratni In-doktrini smo spustili predavanje Primoža Krašovca z naslovom »Brecht in (post)socialistični kulturniški aparat«. Predavanje je potekalo v sklopu simpozija »Čas je za Brechta!« v Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu.
Predavanje se osredotoča predvsem na problem nezmožnosti literarne teorije misliti Brechta v celoti. Ob vsakem poskusu lotiti se te naloge literarna stroka naredi zdrs - ali v plehko ločevanje dobrega in slabega Brechta ali pa zapade v neko romantično predstavo o junaku tistega časa, ki je k sreči minil. Kljub temu, da sta opciji kanonski v slovenski literarni teoriji, pa tudi širše, sta obe napačni. In še več, tudi škodljivi sta za splošno zdravje ljudstva. Obe v svojih nesmiselnih opisih v podtonu prodajata pritlehno moralo, malomeščansko ugodje kot ideal in s svojim mračnjaštvom zastrupljata voljo do sprememb; vse obratno kot je mislil Brecht. A žal to tudi niso knjige miselnih obratov kot Brechtov Me-ti, ampak predvsem diletantski ideološki obrati slovenskih kulturnikov.

Primož Krašovec je kabinetni raziskovalec družbenih protislovij, avtor mnogih člankov in socialist s človeškim obrazom. Na simpoziju je nastopil kot član Delavsko punkerske univerze. Predavanje je bilo izpeljano v mirnem tonu s pikrimi začimbami, kot po Brechtovem receptu.

Komentarji
komentiraj >>