Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
»Čas je za Brechta! (3873 bralcev)
Ponedeljek, 30. 6. 2008
DPUV tokratni In-doktrini smo poslušali še zadnje predavanje iz izbora s simpozija »Čas je za Brechta!«, ki ga je 10.junija gostil Anton Podbevšek Teater. Predaval je Miklavž Komelj na temo »Brecht, pesnik komunističnega manifesta«. S klikom na puščici lahko slišite celotno predavanje, ki ga je Miklavž, ker so ga prekinili zaradi časovne stiske na simpoziju, nadaljeval v zasebnem stanovanju v Ljubljani.
"Hvala dialektike

Krivica prihaja danes med nas z brezskrbnim korakom.
Tlačitelji se pripravljajo na svojih deset tisoč let.
Oblast zagotavlja: Tako, kot je, bo ostalo.
Nobenega glasu se ne sliši razen glasu vladajočih.
In izkoriščanje dviga glas po trgih: Zdaj se šele začenjam.
Toda mnogi tlačeni zdaj pravijo: Kar hočemo mi, ne bo nikoli.

Kdor si še živ, ne govori: nikoli!
Zanesljivo ni zanesljivo.
Tako, kot je, ne bo ostalo.
Ko vladajoči povejo svoje,
spregovorijo vladani.
Kdo si drzne reči: nikoli?
Od koga je odvisno, ali bo zatiranje ostalo? Od nas.
Od koga je odvisno, ali bo strto? Prav tako od nas.
Kdor je izgubljen, bôri se!
Kdor je spoznal svoj položaj, kako ga boš zaustavil?
Kajti današnji premaganci so jutrišnji zmagovalci.
In iz nikoli nastane: še danes!"
Bertolt Brecht; Za nami rojenim

Ciklus predavanj s simpozija »Čas je za Brechta!« bomo zaključili s skoraj najpomembnejšim Brechtovim področjem – s poezijo. O tem bo predaval Miklavž Komelj, ki, podobno kot Brecht, deluje v presečišču poezije, umetnostne zgodovine in filozofije. Predavanje z naslovom »Brecht, pesnik komunističnega manifesta« je bilo delno predstavljeno na simpoziju, ki ga je 10.junija gostil Anton Podbevšek Teater, delno pa ga je In-doktrina posnela v zasebnih prostorih ljubljanskega stanovanja.
Miklavž Komelj je bil že gost v In-doktrini, zato ga ne bomo podrobno predstavljali. Za njegova predavanja pa bi lahko rekli, da so eruditska, inovativna in vedno dolga. Slednje je bil tudi razlog, da ga je organizatorica na simpoziju radikalno prekinila. Tako so organizatorji dobili svoj izpolnjen načrtovan urnik, poslušalci-udeleženci pa so ostali brez polovice dobrega predavanja.
Zato smo se odločili predavanje, ki je bilo v javnem prostoru prekinjeno, nadaljevati v zasebnih prostorih ljubljanskega stanovanja in s tem omogočiti tako tistim, ki so bili na simpoziju kot poslušalcem In-doktrine, predstavitev tematike Brechta, poezije in komunističnega manifesta v celoti.
Komentarji
komentiraj >>