Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Pharoah Sanders!!! (3352 bralcev)
Sobota, 28. 6. 2008
zoranpNi jih več veliko med živimi. Tistih, za katere lahko rečemo, da so bili sopotniki na najpomembnejših etapah razvoja sodobne afro-ameriške godbe v drugi polovici 20. stoletja, soustvarjalci njenih najbolj prodornih vrhuncev, sodelavci in pozneje mentorji tistih, ki so ji dali povsem nove razsežnosti. Brez vsakega dvoma sodi mednje pihalec, skladatelj in mislec Pharoah Sanders ... (več + lista skladb!)
* Od zgodnjih 60., ko je na newyorških tleh po epizodi s pridobivanjem igralske rutine v rhythm'n'blues bendih dobil od samega Suna Raja vzdevek »Pharoah« - potem ko je z njim igral in posnel tudi svojo prvo ploščo - pa tja do zgodnjih 70., ko je bilo za njim burno desetletje sodelovanj; ko je dobesedno jezdil na valovih tamkajšnjega glasbenega dogajanja, izdal svoje zgodnje, danes antološke albume, ter igral na prav takšnih albumih Johna Coltranea, Alice Coltrane, Dona Cherryja, Jazz Composers Orchestra in vrste drugih takratnih inovatorjev, pa do današnjih dni, je njegov nezgrešljivo prepoznaven zvok tenorskega saksofona plemenitil aktualno dogajanje na ameriškem (post)jazzovskem prizorišči.

»Verjetno najboljši tenorski saksofonist na svetu,« je ob neki priložnosti izjavil Ornette Coleman. Albert Ayler pa je še pred svojo smrtjo leta 1970 znal povedati: »Trane je bil Oče, Pharoah Sin, sam pa sem bil Sveti duh!«. Sodobnega afro ameriškega jazza, seveda.

Pharoah Sanders prihaja (spet) v Ljubljano, na festival jazza. Prava priložnost, za obujanje zgodovinskega spomina. Tokrat seveda povsem fragmentarno, saj bi njegovih slabih 50 let ustvarjanja, dokumentiranih na kakšnih 30 albumih in podprtih z vsaj še 20 relevantnimi diskografskimi dokumenti njegovih sodelovanj, zahtevalo obilno nadaljevanko. Zato tokrat bolj kot ne začetek in aktualnost njegove glasbene kariere; bolj ali manj v glasbeni obliki, ob poslušanju izbranih skladb iz obeh obdobij.

DJ GRAFITI sobota, 28. 6. 2008
20.00 - 22.00
Napoved: PHAROAH SANDERS: izbrani poglavji – začetek in zdaj

1. CD-R bb -3 Pharoah Sanders – Tomoki (on) 6.25
/z albuma »Message from Home«/
2. LP bb A/1 Pharoah Sanders – Upper Egypt & Lower Egypt (on) 17.00 /z albuma »Tauhid«/
3. LP J 109 A/1 PS – The Creator has a Master Plan (on) 19.20
/z albuma »Karma«/
4. LP bb A/3 PS – Thembi (on) 6.55
/z albuma »Thembi«/
5. LP isti B/3 PS – Bailophone Dance (on) 5.43
6. LP bb A/1 John Coltrane - Kulu Se Mama (Julian Lewis/on) 18.19 /z albuma »Kulu Se Mama«/
7. CD-R bb -2 Larry Young – Khalid of Space Part Two – Welcome (on) 12.25 /z albuma »Lawrence of Newark«/
8. CD J 512 -1 Pharoah Sanders – Save Our Children (on) 7.51
/z albuma »Save Our Children«/
9. CD-R bb -2 PS – Nozipho (on) 9.42
/z albuma »Message from Home«/
10. CD-R isti -5 PS – Kumba (on) 7.50
11. CD-R isti -1 PS – Our Roots (Began in Africa (on) 10.21

pripravil Zoran PistotnikKomentarji
komentiraj >>