Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Slavoj Žižek (6120 bralcev)
Ponedeljek, 14. 7. 2008
DPUV tokratni In-doktrini smo predvajali predavanje Slavoja Žižka z naslovom „Boj se svojega bližnjega kakor samega sebe!“, ki je bilo predstavljeno v Zagrebu 22.maja v sklopu Subversive Film Festivala. S klikom na puščico lahko preberete spremni tekst, poslušate jingle za oddajo in pa celotno predavanje!!!

Zaradi poletnega deficita javnih predavanj je In-doktrina bila tokrat prisiljena svoje poslušalce pogostiti s predavanjem Slavoja Žižka, v sklopu Subversive film festivala v Zagrebu, kjer se je prostorna, konfortna dvorana Kina Evrope izkazala za skoraj premajhno. Snov predavanja je bila že multiplicirana in predstavljena skozi različne nastope ob spominskih dogodkih na maj 68 v nekaj evropskih prestolnicah in objavljena v različnem časopisju. S tem Žižek ni samo pokazal kako reproduktivna, če ne poblagovljena, je postala teorija, ampak tudi, da se lahko ob predavatelju, ki pozna svojo obrt, klasična predavanja spremenijo v zborovanja, trendovske množice pa se preobrazijo v modne intelektualce.

Pri tem seveda najbolj izgubi teorija, ki ob tem retorohitrstvu izgubi svoj namen, produkt in tudi smisel.
Kljub temu, da Slavoj Žižek spada še vedno med ene bolj prodornih in produktivnih mislecev našega časa svetovnih dimenzij, pa se ob takih, za mase pripravljenih predavanjih, ne moremo otresti nekega nelagodja ob poslušanju. Da ne bi zabredli v resentiment užaljenih intelektualcev, ki imajo občutek, da je s tem ogrožena kaka višja, če ne celo njihova, Stvar, bi to nelagodje raje prevedli kot neko razočaranje oziroma ne izpolnitev pričakovanj.

Pričakovalo se je predavanje, ki bi nadgradilo dosedanje Žižkovo delo, prejeli pa smo bricolge iztrganih segmentov iz Žižkovih del, ki bi brez Žižkovega smisla za humor izzveneli v prazno. Predavanje je nosilo naslov „Boj se svojega bližnjega kakor samega sebe“, enako kot eno izmed poglavij v Žižkovi knjigi „Nasilje“, v kateri so vse teze veliko bolje in dosledneje izpeljane. Žižek kot stari maček teorije bi vsekakor lahko svoj zastavek o„proletarcih, reduciranih na brezsubstančno subjektivnost“ veliko bolje razvil in argumentiral v zagrebškem predavanju, a se je namesto tega raje odločil obogatiti predavanje z zabavnimi anekdotami, primeri in vici, ki so pri publiki naleteli na obilno odobravanje, kar je pokazalo na dve stvari; da je publika nova ali da vici nimajo rok uporabe.

Tako je bilo to se eno zabavno predavanje, ki je večini publike prineslo zadovoljstvo, organizatorjem pa renome. Za poslušalcem In-doktrine, ki pa niso imeli priložnosti še prebrati ali poslušati dele tega kolaža, pa smo to posneli, pripravili in vam servirali v nedeljo okli polnoči.

Jingle za oddajoPredavanje v BooMP3 obliki -dolžina cca. 84 min

boomp3.com

Predavanje v Youtube obliki -dolžina cca. 84 min

1.del


2.del


3.del


4.del

5.del


6.del


7.del


8.del


9.del


Zdravo! da bi slišali celotno predavanje, se morate držati zaporedja. zaradi "tehničnih težav", bo zaenkrat takole. delamo ne tem, da stvar olajšamo, amapk se zaradi prenovljenega youtuba za enkrat ne da narediti tabel.

Komentarji
komentiraj >>

Re: "Boj se svojega bližnjega kakor samega sebe" Slavoj Žižek
ilinjin [10/07/2008]

Dajte prosim posnetek na net.
odgovori >>

  Re: "Boj se svojega bližnjega kakor samega sebe" Slavoj Žižek
  LL [14/07/2008]
  zdravo ilinjin, evo. zgoraj je v delih predavanje. predavanje se premierno da poslusati na radiu v terminu in-doktrine, sele nato ga damo na imternet in, ce ga nisi poslusal vceraj v in-doktrini, ga lahko sedaj. pozdrav, LL
  odgovori >>

   Re: "Boj se svojega bližnjega kakor samega sebe" Slavoj Žižek
   bojan [14/07/2008]
   oddaja se lahko uplouda v celoti na archive.org, potem se od tam lahko tudi downlouda. lpb.
   odgovori >>

    Re: "Boj se svojega bližnjega kakor samega sebe" Slavoj Žižek
    LL [17/07/2008]
    zdravo bojan, hvala za predlog, vendar zaradi mojih tehnicnih sposobnosti, ki so prej nesposobnosti kot kaj drugega, bom za to rabila nekaj casa. pozdrav, LL
    odgovori >>