Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Women in Conflict Resolution (3423 bralcev)
Ponedeljek, 21. 7. 2008
DPUV tokratni In-doktrini bomo poslušali predavateljski tris Sonje Lokar, Svetlane Slapšak in Marlene Tuininga, v sklopu mednarodne konference »Women in Conflict Resolution«, ki je bila v Ljubljani 21. in 22. junija na Fakulteti za podiplomski humanistični študij, Institututum Studiorum Humanitatis.
31. oktobra 2000 so Združeni narodi sprejeli Resolucijo VS 1325, prvo resolucijo, ki je zajela in opredelila vlogo žensk pri reševanju konfliktov in v post-konfliktnih situacijah. Tako kot večina dokumentov Združenih narodov, je tudi ta dokument na ravni neke simbolne geste, ki ne zavezuje, ampak le svetuje, a vendar so je tudi za ta premik k načelni enakopravnosti morala zgoditi marsikatera vojna od ustanovitve ZN.

K nastanku tega dokumenta so predvsem botrovali dogodki oziroma milo rečeno konflikti na področju bivše Jugoslavije, v katerih so ženska mirovniška gibanja odigrala precejšnjo vlogo na ravni vsakdanjega življenja ljudi vpletenih v konflikte. Prav tako je bilo in je še zmeraj veliko ženskih organizacij, ki tudi v teh post-vojnih časih igrajo povezovalne vloge med različnimi sprtimi stranmi. Da pa ne ostane celotna stvar le na papirju, ki se med mnogimi izgubi in pozabi, je na pobudo nemškega Women's Security councila, v sklopu projekta “Roadmap to 1325” nastala potujoča konferenca na tematiko, ki jo vključuje Resolucija 1325. Tako konferenca potuje skupaj s predsedovanjem Evropski uniji.
Tokrat je pripotovala v Ljubljano. Na konferenci so nastopile predstavnice in predstavniki iz različnih držav, organizacij – vladnih in nevladnih, s področja teorije in prakse.

Mi smo izbrali predavanje Sonje Lokar iz CEE Network for Gender Issues z naslovom »How Balkan women pacifists lost peace and how to get it back?«, ki bo predstavila preteklost ženskih mirovniških gibanj v zadnji balkanski vojni, Svetlane Slapšak, profesorice na ISHju, ki bo v svojem predavanju »Carnivalizing the frontier: political practices, pacifist response« poudarila nujnost vztrajanja na mirovniškem gibanju na aktualnih primerih in Marlene Tuininga, novinarka in pisateljica, ki bo konferenčno štafeto ponesla v Francijo in bo v svojem predavanju z naslovom »What I learned from women in the South« predstavila različne prakse za mir v deželah, ki jih je obiskala.

1.del


2.del


3.del


4.del


5.del


6.del

Komentarji
komentiraj >>

Re: Women in Conflict Resolution
Aleš [21/07/2008]

Ja, včeraj pa še nismo 28., tale napoved malo zaostaja.
odgovori >>