Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
EZ3KIEL: Battlefield (Jarring Effects, 2008) (ponovitev 9. 9. '08 ob 10.00) (3531 bralcev)
Torek, 2. 9. 2008
sashV Stari zavezi Svetega pisma si je Bog za svojega preroka izbral Ezekiel-a. Bil je eden od izgnancev iz Babilona. Oznanjal je potrebo po kesanju, poboljšanju in s tem povezano prihodnjo vrnitev iz izgnanstva. Pognal se je v boj z mogočnimi temnimi silami tega sveta. Francoska skupina Ez3kiel se s svojim zadnjim albumom Battlefield podaja na isto bojno polje, vendar se borba za dobro, tokrat s pomočjo glasbe, bije tukaj in zdaj ... (v celoti!)
* V Stari zavezi Svetega pisma si je Bog za svojega preroka izbral Ezekiel-a. Bil je eden od izgnancev iz Babilona. Oznanjal je potrebo po kesanju, poboljšanju in s tem povezano prihodnjo vrnitev iz izgnanstva. Pognal se je v boj z mogočnimi temnimi silami tega sveta. Francoska skupina Ez3kiel se s svojim zadnjim albumom "Battlefield" podaja na isto bojno polje, vendar se borba za dobro, tokrat s pomočjo glasbe, bije tukaj in zdaj. Analogija med svetopisemskim likom in skupino iz Francije ni bila še nikoli tako močna.

V zadnjih desetih letih je francoska skupina Ez3kiel konstantno pridobivala slavo zaradi svojega inovativnega in evolucijskega pristopa k glasbi, katero zelo uspešno povezujejo z raznovrstnimi videoinstalacijami lastnih grafičnih dizajnov. Minilo je manj kot leto dni od njihovega zadnjega albuma "Naphtaline", izdanega pri neodvisni francoski podtalni založbi Jarring Effects, s katero sodelujejo že od leta 99. Presenetljivo hitro pa so letos v začetku leta lansirali nov album, poimenovan "Battlefield". Tudi tokrat so naredili korak naprej. Če smo za "Naphtaline" govorili, da je pravo presenečenje, da je interaktivni DVD/CD konglomerat, ki odpira nove glasbene razsežnosti te zasedbe, lahko za album "Battlefield" mirno rečemo, da nadaljuje držo izjemne produkcijske svežine, da se ponovno pojavlja zdrava mera mešanice živih instrumentov in elektronike in da je popolnoma drugačen kot prejšnji album. Zvočno je bolj podoben albumu "Barb4ry", ki so ga izdali leta 2004, vendar pa deluje še bolj zrelo in produkcijsko še bolj izpiljeno. Če je bil "Naphtaline" poln čutnosti, nežnosti, potrpežljivosti in svetlobe, je vzdušje albuma "Battlefield" polno surovosti, mističnosti in temačnosti, ki spominja na črnino in apokaliptičnost Tolkienove dežele Mordor.

Na albumu "Battlefield" se je znašlo enajst komadov, ki po veliki večini posegajo po rokerskih in žagajočih glasbenih vsebinah. Med slednjimi pa se vendarle še vedno znajdejo godalski vložki posameznih članov belgijske skupine DAAU, s katerimi so Ez3kiel sodelovali že v preteklosti. Novost pri skupini pa je predvsem nov član Stéphane Babiaud, ki je zasedbo okrepil na bobnih in vibrafonu. Tako zdaj za ritmično udarnost skrbita kar dva bobnarja, kar še samo poudarja eksperimentalno plat te zasedbe. Kot gost se tokrat v komadu "Alignment" pojavi newyorški raper Blurum 13, v komadu "Spit on the Ashes" pa gostuje parižanska folk-rock zasedba Narrow Terence. Ob poslušanju albuma "Battlefield" nam po zvoku in naraščajoči dinamiki ter surovosti na misel pridejo strukture, kot smo jih bili vajeni denimo pri zasedbah kot so Neurosis ali Nine Inch Nails. Če pa gremo še malo dalje nazaj v zgodovino, pa bi na tem mestu morali omeniti, da so Ez3kiel nastali že leta 1993 in da so bili takrat pod močnim vplivom skupine Bad Brains. Verjetno do sedaj nikomur ni docela uspelo dokončno definirati glasbe te francoske zasedbe, saj se ta do sedaj od izdaje do izdaje temu spretno izmika. Lahko pa rečemo, da je njihov zvok sestavljen multižanrsko, zaobjema glasbene zvrsti kot so: elektro-dub, hip-hop, hard-core, noise, klasika, punk, eksperimental, folk...itd. Album "Battlefield" združuje vse te elemente in se hkrati produkcijsko giblje na zavidljivo visoki ravni. Predanost za finese in eksperimente ter njihova neizčrpna kreativnost v raziskovanju novih zvočnih obzorij so konec koncev edine prepoznavnosti te multižanrske zasedbe. Tokrat se na tem obzorju znajdejo mastni basi, ostre kitare in industrijski bobni, ki skupaj tvorijo megalomanski zvok širokih razsežnosti.

Ez3kiel korakajo naprej, in to že od svojih začetkov. Vztrajno držijo visok nivo ustvarjalnosti in ob tem ne puščajo dvomov, da so to sposobni nadaljevati tudi v prihodnje. Ni veliko takih glasbenih projektov, ki bi bili zastavljeni na tako širokem temelju in bi ob tem delovali tako suvereno. Živela svoboda ustvarjalnosti!

pripravil Saša SerbanKomentarji
komentiraj >>

Re: EZ3KIEL: Battlefield (Jarring Effects, 2008) (ponovitev 9. 9. '08 ob 10.00
wik [02/09/2008]

lepo in v detajle napisano, nikjer tako podrobno. danka.
odgovori >>

    Re: EZ3KIEL: Battlefield (Jarring Effects, 2008) (ponovitev 9. 9. '08 ob 10.00
    wik [02/09/2008]
    aja.. glede oznacb bi dodal se trip-hop (predvsem obcutno pri albumu naphtaline)
    odgovori >>