Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Bernd Brabec in glasba perujskih amazonskih indijancev!!! (4099 bralcev)
Sobota, 6. 9. 2008
davidTokrat gostimo avstrijskega etnomuzikologa in strokovanjaka za glasbo amazonskih ljudstev iz Peruja. Bernd Brabec de Mori je 5 let živel v dolini Ukayali v vzhodnem Peruju, kjer je najprej raziskoval glasbo povezano s tamkajšnjimi šamanskimi zdravilskimi obredi, nato pa se je osredotočil na glasbeno etnografijo celotne doline Ukayali in njenih plemen. V oddaji bo Bernd skozi intervju z Davidom Verbučem predstavil glasbo ljudstev Asheninka, Kakataibo, Iskobakebo in predvsem ljudstva Shipibo-Konibo.


Komentarji
komentiraj >>

Re: Bernd Brabec in glasba perujskih amazonskih indijancev!!!
tadej [07/09/2008]

houk! mi je ful žal da sem zamudil to oddajo. mogoče ste to celo omenili, pa vendar...Jan Kounen je posnel zelo zanimiv dokumentarec o Shipibo-Konibo šamanizmu. Notr so posnetki šamanskih zdravilskih obredov - ko se ga folk zadane s herojskim dozam ayahuasce, jih pere u božjo mater, kozlajo, gledajo z belimi...zraven pa te šamanski impro chanti, ki naj bi pomagal pacientom prebrodit čez "the dark side of psychedelics" oz. ki naj bi priklical "the good spirits"...nevem točno, nisem indijanec:) Sicer je pa ta praksa jemanja ayahuasce v navezavi s šamanskimi pesmi najboljš prikazana v prav tako Kounenovem filmu Blueberry. Genijalne vizualizacije, imo najbolj doteran film v tej smeri, čeprav ima močno odurno holywoodsko komponento - ki pa je verjetno nujno potrebna če hočeš pokriti proračun takega filma. aja, pa mogoče bi še to koga zanimal. pesmi verjetno da najbolj znane izmed "curanderos", Mariae Sabine - k njej so romali celo Pete Townshend, John Lennon in Bob Dylan, se da slišat na eni izmed teh "Smithsonian Folkways" izdaj. Ampak ona je (bila) iz nekega mehiškega indijanskega plemena, pa s psilocibinskimi gobami je izvajala svoje obrede.
odgovori >>

    Re: Bernd Brabec in glasba perujskih amazonskih indijancev!!!
    tomazza [08/09/2008]
    zdravo. bomo ta teden enkrat zrihtali, da bo arhivirana tudi na netu.
    odgovori >>