Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
CURLEW: 1st Album (DMG/ ARC, 2008) (2706 bralcev)
Nedelja, 14. 9. 2008
zoranpPozna 70. leta prejšnjega stoletja so bila čas mnogih ustvarjalnih permutacij v polju (do)tedanjega jazza; še posebej na newyorškem prizorišču. Med njihove izstopajoče akterje so sodili tudi glasbeniki, ki jih je leta 1979 pihalec in skladatelj George Cartwright združil v skupino nenavadnega imena Curlew. V letih svojega najbolj intenzivnega delovanja je bila potem ta skupina pravi inkubator številnih glasbenih talentov in idej ... (več!)
* Pozna 70. leta prejšnjega stoletja so bila čas mnogih ustvarjalnih permutacij v polju (do)tedanjega jazza; še posebej na newyorškem prizorišču. Med njihove izstopajoče akterje so sodili tudi glasbeniki, ki jih je leta 1979 pihalec in skladatelj George Cartwright združil v skupino nenavadnega imena Curlew. V letih svojega najbolj intenzivnega delovanja je bila potem ta skupina pravi inkubator številnih glasbenih talentov in idej, ki so med ali po sodelovanju v skupini postali usodnega pomena za glasbeno ustvarjalnost s konca prejšnjega tisočletja. Zdaj smo dočakali tudi izid dragocenega dokumenta, ki je povezan z opisanim dogajanjem.

V obliki dvojnega albuma ga sestavljajo: ponatis njihovega prvega, že davno kultnega albuma ter prva ekskluzivna izdaja koncertnih posnetkov, nastalih na enem njihovih prvih nastopov v legendarnem klubu CBGB. Njihov prvi album, ki nima posebnega naslova, je bil do zdaj težko dostopen in je obstajal samo na vinilu, zdaj pa je v svoji digitalni pojavnosti dopolnjen z objavo šestih do zdaj neizdanih koncertno posnetih komadov, ki so nastali kakšne tri tedne pred studijskimi. Ti so tako po datumu nastanka najstarejši objavljeni zvočni dokument o njihovem početju. Na koncertnem ploščku prvič objavljeni posnetki pa so nastali dobrega pol leta po studijskih. Vse to se je dogajalo leta 1980, studijski album pa je prvič izšel zgodaj leta 1981. Letošnja raritetna objava opisanega gradiva nam tako ponuja izjemno avtentičen vpogled v žlahten kos zgodovine newyorške »downtown no wave noise jazz art funk post ornette ali karkoli že« scene. Prisluhnili mu boste lahko (skoraj) v celoti: to nedeljo v RO ponatisnjenemu in dopolnjenemu »1st«albumu, takoj v sredo pa boste v Koncertu RŠ slišali tudi koncertni posnetek iz newyorškega kluba CBGB.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>