Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SRBSKI PREDLOG O NAPOTITVI VPRAŠANJA LEGALNOSTI KOSOVSKE NEODVISNOSTI NA MEDNARODNO SODIŠČE (3837 bralcev)
Ponedeljek, 6. 10. 2008
Boris V.To sredo, osmega oktobra, bo potekalo glasovanje v GS ZN o srbskem predlogu o napotitvi vprašanja o skladju razglasitve kosovske neodvisnosti z mednarodnim pravom na Mednarodno sodišče. O tem smo govorili s strokovnjakom za mednarodno politiko Jamesom Ker-Lindsayem in srbskim starosto mednarodnega prava, v preteklosti sodnikom ad hoc Mednarodnega sodišča, doktorjem Vojinom Dimitrijevićem.
Čeprav je Kosovo razglasilo neodvisnost že pred skoraj pol leta, zgodba še ni končana. Srbija se je odločila zaprosit Generalno skupščino Združenih narodov, naj na Mednarodno sodišče v Haagu napoti vprašanje o skladju razglasitve kosovske neodvisnosti z mednarodnim pravom. Glasovanje bo potekalo to sredo, torej osmega oktobra. O tej temi smo govorili s strokovnjakom za mednarodno politiko, še posebej za jugovzhodno Evropo, raziskovalcem na »European institut at the London school of economics« Jamesom Ker-Lindsayem in srbskim starosto mednarodnega prava, v preteklosti sodnikom ad hoc Mednarodnega sodišča, članom mednarodne komisije pravnikov in še in še, doktorjem Vojinom Dimitrijevićem. Najprej boste slišali pogovor s Ker-Lindsayem. Začeli smo z vprašanjem, kakšne možnosti ima Srbija, da dobi dovolj podpore za svoj predlog.Pogovor smo nadaljevali s primeroma Južne Osetije in Abhazije in vprašali Ker-Lindseya ali verjame trditvam nekaterih, da je primer Kosova čisto drugačen od primerov teh dveh pokrajin sleš držav?Vojina Dimitrijevića smo prosili, naj pojasni kako poteka glasovanje oziroma kakšno večino potrebuje Srbija, da bo njen predlog sprejet.Dimitrijevića smo vprašali, ali je Mednarodno sodišče že kdaj odločalo o podobni zadevi in kakšen tip odločitve lahko pričakujemo.Za mnenje smo prosili tudi rektorja prištinske univerze, Enverja Hasanija, priznanega profesorja mednarodnega prava, vendar naše želje po intervjuju žal ni zadovoljil.

Za konec pa še mnenje slovenskega zunanjega ministrstva o tej temi. Cel odgovor MZZ-ja na vprašanje kakšno je stališče Republike Slovenije do srbskega predloga o glasovanju v GS ZN glede napotitve vprašanja kosovske neodvisnosti na ICJ:

"Slovenija se zavzema, da bi prišlo do oblikovanja skupnega
stališča EU do tega vprašanja. Glede same napotitve vprašanja na ICJ menimo, da apriori takšnemu zaprosilu ni mogoče nasprotovati. Slovenija namreč močno podpira ICJ in se zaveda pomena, ki ga institut svetovalnega mnenja ima za delo OZN in za razvoj in predvsem razjasnitev mednarodnega prava. Po drugi strani predložitev vprašanja v zvezi z legalnostjo razglasitve neodvisnosti pomeni vnaša v občutljive razmere na Kosovu dodaten element negotovosti in to prav v času, ko EU preko misije EULEX prevzema ključne odgovornosti za uveljavitev pravne države in siceršnjo stabilnost Kosova. Predložitev vprašanja bi lahko zavleklo nadaljnja mednarodna priznanja Kosova in njegovo vključevanje v mednarodne organizacije, zlasti v mednarodne finančne institucije, ter celo na pritok tujih naložb na Kosovu, kar bi negativno vplivalo na že tako težak socialno-ekonomski položaj na Kosovu."


Komentarji
komentiraj >>