Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
ŠE EN KRVOLOČEN TOREK (3812 bralcev)
Torek, 14. 10. 2008
luka.07.00 POZDRAV
07.02 RADIKALNA BUDNICA
07.05 BRIToff
07.30 ODVRATNIŠKA PISARNA
08.05 BRITOoff
08.30 NULTA OBVESTILA
08.35 KORUPCIJA ZA POSLUŠALCE (hot-dog show)
09.05 BRIToff
09.25 NEZNOSNA HLADnost bivanja
09.45 M-SERVIS servisira svežo delovno ponudbo
10.05 BRIToff
10.10 TEAPARTY - BARBARA ČEFERIN
10.54 ADIOS AMIGOS
10.56 JUTRANJA BUDNICA drugič


 

07.02 RADIKALNA BUDNICA

V luft smo vas tokrat vrgli z drugo radikalno budnico v sezoni, morebiti celo premierno, muzikalijo brez vokala - naš anonimni dopisnik, recimo mu Branko (ki je bolj uravnovešen kot izgleda, pa tudi hebrejščino obvlada) nam danes streže jutranji hitek - Vrijeme i zemlja, Idila, 1979, ZKP RTV SLO. Dobra tek, ljudi!

07.30 ODVRATNIŠKA PISARNA 

NAROD vs TOPLI OBROK

 

OBTOŽNI PREDLOG: Ljudstvo bremeni slovensko vlado pavšalnega odnosa do urejanja šolske prehrane v srednjih šolah ki se, po besedah tožnika, odraža v kvaliteti prehrane, ki neposredno vpliva na zdravje in življenja otrok.

TOŽNIK: Drage dame in gospodje! Prvo si priznajmo eno; najboljše stvari v življenju so zastonj. Nasmeh, pogled in topel stisk roke. Kakor nam te stvari v življenje vnašajo radost in veselje, smo od uvedbe brezplačnih obrokov v srednje šole za naše otroke, našo prihodnost, pričakovali isto. Starši odraščajočih mladostnikov smo pričakovali, da bo breme priprave zdravih, toplih obrokov za odraščajočo mladino prevzela država in nas v času izjemnih obremenitev posameznika razbremenila in sama neposredno poskrbela za del širokega spektra vzgoje in skrbi za otroka, ki ga predstavlja pravilna in uravnotežena prehrana. A ušteli smo se bolj kot bi si lahko mislili! Otrokom, tem nedolžnim otrokom je pod krinko skrbi in dobrobitnosti v naročje bil položen kelih, katerega vsebina je nosila grozo in abstraktnost nastale situacije! Za dnevni obrok so otroci dobili čokolade. Piškote. Kakav. Napolitanke! A vseeno tople, saj so jih spremljali topli napitki, torej čaj ali mleko in morda, če je sreča bila posebej mila, morda topli sendviči! Je to tista  ravnotežena prehrana, ki jo odraščajoča mladina mora uživati? Je to topli obrok, ki bi ga sami želeli svojim otrokom? Je država ki to daje vašim otrokom, država za katero so mnogi dali življenje, tista država v kateri bi radi živeli vi in vaši otroci? Podajati enoznačna mnenja z moje strani bi bilo napak, zato bom besedo prepustil priči z naše strani, priči ki je sama bila v situaciji ko se je bila s toplim obrokom prisiljena srečati v eni izmed slovenskih srednjih šol, za govornika vabim.......Tončka Maleša.

-----------------------------------

TOŽNIK: Živjo Tonček!

TONČEK: Živjo!

TOŽNIK: Povej mi, povej vsem nam, kaj se ti je zgodilo prvega septembra?

TONČEK: Hja, tak je blo ne, ko fsako leto smo tudi letos šel f šolo te pa nas na vhodu niso notri spušali pa so nekaj fnflali da smo fazani pa da nas nebodo notri spuščali dok ne bomo...

TOŽNIK: Tonček, Tonček. S čim so vam postregli za malico.

TONČEK: Aja. Ja to se pa te trifrtol na dvanajst rekli ka mormo v avlo te so nam pa iz kombija potalali neke termo škatle al kak se temu reče, notri so nam pa dali kiblflajš pa nek grijes pa fse je neki vujalo pa mrzlo je blo.

Tako torej, iz nedolžnih otroških ust v vaša ušesa dragi moji. Vprašanje torej ni če je država s svojo (ne)aktivnostjo ter neustrezno pripravo malic posredno oškodovala starše in davkoplačevalce ter neposredno naše otroke. Vprašanje je samo, v kolikšni meri bo to vplivalo na njihovo zdravje in nadaljni psiho-fizični razvoj.

OBRAMBA/TOŽENI: Lep pozdrav tudi z naše strani. Vsekakor moramo pohvaliti tožnika, da nam z opozarjanjem na probleme in morebitne rešitve ki jim sledijo, pomaga pri pionirskem projektu uvajanja prehrane v srednje šole ki ni le edinstven v našem, torej slovenskem, temveč celotnem evropskem prostoru. Verjeli ali ne slovenska vlada je prvič v svoji zgodovini obstoja bila tudi ob prvič, zares izjemnih gospodarskih uspehih, le-te pripravljena tudi neposredno deliti s prebivalstvom Republike Slovenije. Če je v prejšnih sistemih vladala predvsem miselnost, da se t.i. plen deli samo med pripadniki iste stranke oz. njenimi prvrženci je sedanja vlado to prakso in dosedanje vzorce delovanja, uspešno prestopila ter poskrbela tudi za druge, pomembnejše družbene skupine. Otroke seveda. Zagotavljanjetoplega obroka za vsakega izmed 80.000 in še nekaj slovenskih dijakov ni mačji kašelj in verjamemo da naša izvedba ni popolna. Verjamemo tudi da se določene šole soočajo s težavami ko nimajo jedilnic, kuhinj in ustreznih prostorov za razdeljevanje hrane. A v isti sapi bi si upali trditi, da ni mogoče oporekati dejstvu da svojevrsten poskus pomoči staršem in mladostnikom ni mogoče označiti kot za napačnega. Obramba bi v potrditev svojih tez rada slišala še neodvisno mnenje, zato tudi mi na govornico vabimo Tončka Maleša.

OBRAMBA: Živjo Tonček!

TONČEK: Živjo!

OBRAMBA: Bi prosim vsem, na glas povedal kaj si lani jedel v šoli.

TONČEK: Nič, samo te sem še f osnov...

OBRAMBA: Natanko tako! Nič! Konec koncev je tudi priča sama potrdila, kar je votlo namigovanje tožilstva nakazovalo že od samega začetka. Zoper vlado v primeru uvedbe toplih obrokov ni mogoče reči nič, kar bi onečastilo dejstvo da gre za unikten primer poskusa izravnave socialne ne-enakosti za kar si je vlada prizadeval tekom svojega celotnega mandata!

Kaj pa mislite ... VI? Postavljamo vas v vlogo porote, pozvani ste, da ste pridružite mnenju hudimanega advokata Briškega, ali pa zavzamete stališče zagovornika vlade. Bomo podelili državi plus točke, za uvedbo brezplačne tople dijaške prehrane, ali pa jih obtožili podajanja cesarjevih novih oblačil? Kakšna bo razsodba, odločate vi, čez natanko teden dni bomo potegnili črto in se znebili nagrade ...

08.35 KORUPCIJA ZA POSLUŠALCE (hot-dog show)

In einigen Berufen wird auf die „Berufung" des/der Einzelnen von 'oben' oder von 'innen' besonderen Wert gelegt (zum Beispiel Pfarrer, Priester, aber auch Arzt, Lehrer, Apotheker, Richter). Bemerkenswert in diesem Zusammenhang ist die Pflicht zur Arbeit im Rahmen des Ordo Socialis (vgl. Christliche Gesellschaftslehre).

Der fortschreitende, mit der Industrialisierung einhergehende soziale und technische Wandel ließ neue Berufe entstehen und alte, zumeist handwerkliche Berufe aussterben. Mit der durchdringenden Verbreitung der Informationstechnologie in allen gesellschaftlichen Bereichen setzt sich dieser Trend fort.

09.25 NEZNOSNA HLADNOST BIVANJA

ZGODBE IZ HLADILNIKA, 2. del

Ko smo nazadnje spremljali dogodivščine našega vrlega junaka Klobase, se je ta najprej znašel sredi žolčne razprave med stanovalci hladilnika, nato pa je bil priča še sila žalostnemu dogodku. Endivija, mirna in prijazna stanovalka spodnje zelenjavne police, je namreč izginila v prijemu velike roke...za vedno.

V trenutkih, ki so sledili nenadnemu odhodu endivije, je v hladilniku zavladala mučna tišina. Predvsem je trepetala prisotna zelenjava, kajti vsi so še pomnili, kakšen masaker je bil nazadnje, ko se je bela roka odločila delati solato.

Ko pa so se vrata hladilnika zaprla, je v njem završalo. Cikorija, ki si je bila z endivijo zelo blizu, je neutolažljivo jokala. Beli jogurti, še vedno sektaško nastrojeni, so vsi v en glas zapeli svojo mantro: „Veeelika Bela Roka Usode je izbraaalaaa"

Najstarejši prebivalci hladilnika pa so v nedogled ponavljali stare modrosti, kot naprimer: „Roka najprej pokliče k sebi tiste, ki jih ima rad," ali pa „Čudna so pota Gospodinjina."

Edinole Klobasi se je dozdevalo, da je nekaj spregledal. Spomnil se je njega dni v supermarketu in tega, kako so ga tam neprestano jemali v roke.

Pa kaj. Ne razumem vse te drame, ki jo tukaj zganjajo. Vzamejo te v roke, malo te potežkajo in potem te pustijo nazaj. Panoramski izlet, pravzaprav, nič takega. Potem so me nekega dne prelepili z nalepko "Akcija. 20% popust" - in znašel sem se tukaj.

Takšne in podobne misli so prevevale našega Klobaso in radovednost mu ni več dala miru. Povprašal je najbližjega mimoidočega, kaj se dogaja z izbranimi tam zunaj.

Pravzaprav bi morali reči najbližjega mimokotalečega, kajti šlo je za malo Jajce, ki je počasi že prehajalo na gnilo stran roka uporabe. Jajce je Klobaso sprva pisano pogledal, ko pa je ugotovil, da gre za resno vprašanje, je naglas zaklical množici: „Ej klapa, tegale pa zanima, kaj se dogaja z nami tam zunaj!"

Živila so ostrmela. Pogledi, namenjeni Klobasi, so bili mešanica osuplosti in nejevere, nekaj bolj ciničnih živil se je zarežalo. Prvi je povzel besedo peteršilj: „Pravzaprav nihče med nami ne ve, kaj se bo z nami zgodilo izven hladilnika. Ampak, da ne bo pomote, tam zunaj se uresničijo naše najhujše nočne more."

„Tebe bodo recimo živega zakuhali v vreli vodi," je svareče dejala polovica hrenovke in se spogledala s lončkom gorčice. Dajala je vtis, kot da ve, o čem govori.

„Ali pa te bodo cvrli v vročem olju", je predlagal zajeten kos svinjine.

„Flambiranje!"

Mene bodo gratinirali!"

„Bojte se kropa!" 

„Ampak jaz sem alergičen na poper!" ...so se pridružili ostali.

„Iz tebe iztisnejo zadnjo kapljico življenja, ki jo premoreš," je bila slikovita limona.

„Na koncu pa nas, kuhane... pečene... dušene, kakršnekoli pač že nabodejo, nas raztelesijo... in... pojejo, je zaključil starosta peteršilj.

Večerni hlad je zavel iz hladilnikovega termostata in sekta belih jogurtov ter izbranih sirov je ravno zaključila večerno molitev. Za danes verjetno ne bo več žrtev. Živila so počasi legala k spancu in razmišljala o jutrišnjemu dnevu. Novi dan - novi zajtrk. Nekatere je ta misel navdajala s strahom in grozo, spet druge je preveval občutek vdanosti v usodo. A Klobasa je imel drugačne načrte. Danes se je odločil, da se bo od tod rešil v enem kosu. Sedaj bo moral le še ugotoviti, kako. 

Hladilnik je odpiral Dragan N.

 

09.45 M-SERVIS servisira SVEŽO DELOVNO PONUDBO

Wer welchen Beruf ausüben darf, wurde und wird kulturell unterschiedlich gehandhabt. In Europa gilt prinzipiell das Recht der freien Berufsausübung, das jedoch einigen Einschränkungen unterliegt. So ist für die Ausübung bestimmter Berufe eine entsprechende Ausbildung erforderlich: Als Arzt oder Rechtsanwalt darf beispielsweise nur tätig sein, wer ein medizinisches bzw. juristisches Hochschulstudium erfolgreich abgeschlossen und entsprechende Praxiserfahrung (Referendariat) nachweisen kann

10.10 TEAPARTY - BARBARA ČEFERIN

Ebenfalls unterliegt die Ausübung handwerklicher Berufe bestimmten Einschränkungen: So ist zur selbstständigen Ausübung eines Handwerks in Deutschland beispielsweise der Meister-Brief erforderlich. In anderen Ländern, beispielsweise den USA, kennt man diese Einschränkung nicht.

Alle erfolgreich sozial heraus gebildeten Berufe entwickeln eine (mehr oder minder ausgeprägte) Arbeitsethik. (Photos: Barbara Čeferin, MGL)

Aufwiedersehen !Komentarji
komentiraj >>

Re: ŠE EN KRVOLOČEN TOREK
Mateja [13/10/2008]

Sem si že navila uro :D
odgovori >>

Re: ŠE EN KRVOLOČEN TOREK
ufffo [13/10/2008]

zakoooon, kar tako naprej...
odgovori >>