Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Printer Friendly Page
Animal Collective!!! (4003 reads)
Friday, 17. 10. 2008
primozvKončno. S to besedo bi najlažje opisal občutke včeraj okoli polnoči, ko je trojica Animal Collective dokončno zapustila oder. Končno popoln koncert. Popoln bend, popolna zvok in slika, ambient in vzdušje napolnjene Menze ... ( v celoti!)
Animal Collective sinoči v Menzi pri koritu na Metelkovi

* Končno. S to besedo bi najlažje opisal občutke včeraj okoli polnoči, ko je trojica Animal Collective dokončno zapustila oder. Končno popoln koncert. Popoln bend, popolna zvok in slika, ambient in vzdušje napolnjene Menze.

Štiričlanski eksperimentalni pop ansambel Animal Collective, je v Ljubljano prišel v idealnem trenutku, na višku svoje ustvarjalnosti, po seriji treh zaporednih odličnih plošč. Ker je četrti član Deakin že nekaj časa na, recimo temu dopustu, je sinočnji, kot tudi vse ostale koncerte v sklopu aktualne vzhodno-evropsko južno-ameriške turneje, izvedla trojica Avey Tare, Geologist in Panda Bear. Ker Animal Collective slovijo kot pretežno eksperimentalen koncertni bend, so bila moja pričakovanja pred koncertom precej zadržana. Pri glasbenikih, ki odkrito poudarjajo svojo eksperimentalnost, namreč vedno obstaja strah, da jih med samim koncertom zanese v, recimo temu, nek jam session, v katerem ponavadi uživajo zgolj oni sami.

No Animal Collective so ta strah povsem ovrgli že na samem začetku koncerta. Ko so se sinhronizirano z veličastnimi gmotami zvoka prvič prižgali svetlobni paneli na odru, je bilo jasno, da ne bo nič prepuščeno naključju. Če tudi morda kdaj pustijo vtis, da se v tem bendu kakšna stvar zgodi sama od sebe, so Animal Collective dejansko skrajno profesionalen bend v najboljšem možnem pomenu te besede. To potrjuje tako uigrana izvedba sinočnjega koncerta, kot tudi glasba na njihovih ploščah, kjer se sliši, da je vsak iz neskončnega nabora zvokov, ki jih spuščajo iz semplerjev, natančno izbran in obdelan, pač v skladu z idejo iskanja idealnega zvoka, ki so jo Animal Collective prignali do roba.

Za razliko od mnogih iskalcev zvočnega svetega grala, med njimi tudi Axolotla, ki je sinoči ogreval oder in poslušalce, Animal Collective neskončna iskanja in eksperimentiranja z zvoki niso sama sebi namen, kaj šele končen cilj. Kvalitativni preskok se zgodi, ko mojstri repeticije Animal Collective vse te zvoke vgradijo v formo kompleksne pop pesmi, ki sta jo v svojih poznih obdobjih vsak na svoji strani sveta patentirala dva bržčas najpomembnejša pop benda The Beatles in The Beach Boys. Poleg harmoničnega petja, so njihov glavni koncertni, v določeni meri pa najbrž da tudi studijski inštrument samplerji, na katere Animal Collective igrajo z intenzivnostjo in obvladovanjem vrhunskih glasbenikov. Občasna kitarska in tolkalska posredovanja so poleg analognega pridiha zvoku, v pomembni meri prispevala, k recimo temu odrski koreografiji, ki je v navezavi s svetlobnimi manipulacijami nudila užitek primerljiv slušnemu. Vse to je, navkljub odsotnosti udarcev bas bobna, ustvarilo skrajno hipnotično plemensko transijado. Kot je včeraj v RŠ intervjuju povedal Geologist, je glasba ki jo ustvarjajo v zadnjem obdobju dejansko glasba srečnih ljudi, odsotnost vsakršne zagrenjenosti na odru pa zgolj še eden izmed prispevkov k končni oceni koncerta.

Sinoči smo slišali nekaj, pogojno rečeno, starejših skladb, kot tudi nove skladbe s prihajajoče plošče Merriweather Post Pavilion, ki naj bi izšla Januarja prihodnje leto. Največje presenečenje in vsaj zame eden izmed vrhuncev, pa se je zgodilo v bisu, ko so, kot so kasneje rekli sami, povsem nenačrtovano zaigrali še komad s Panda Bearovega lanskoletnega odličnega albuma Person Pitch.

Če zaključimo, kjer smo začeli in potegnemo črto, je sinočnji koncert poleg zares odlične koncertne izkušnje, predvsem velika učna ura za vse poslušalce, med njimi prisotne glasbenike in kar je najpomembneje lokalne koncertne organizatorje. Če se na prvi pogled zdi vztrajanje znotraj ustaljenih žanrskih okvirjev najlažje, je dolgoročno to škodljivo za celotno koncertno sceno pri nas, kar se je včeraj eklatantno pokazalo s kopico obrazov, ki so prvič prišli na koncert v Menzo in najbrž da celotno Metelkovo. Včeraj je na plan pokukala ne tako mala skupina predvsem mlajših glasbenih navdušencev, ki so bili v zadnjih letih zaradi pomanjkanja oziroma kar odsotnosti tovrstnih koncertov povsem prezrti. In to po krivici. Predstavljajo potencialno močno koncertno publiko, saj pri tem ne gre za trend kratkega daha v stilu neslavnega ljubljanskega emo-cora, temveč za poslušalce, ki jim žanri ne predstavljajo omejitev, razširjanje glasbenih obzorji z vedno novimi bendi pa prej zabava kot karkoli drugega. Skupni imenovalci teh poslušalcev vsi internetni, so vir nove glasbe spletna stran Pitchfork media, neskončni, predvsem seveda glasbeni blogi in pa spletno socialno omrežje »last.fm«, na katerem je pozor 75 uporabnikov, oziroma kar tretjina včeraj prisotnih, že pred tedni potrdilo svojo prisotnost na sinočnjem koncertu. Če se iz vsega tega vsaj nekdo nekaj nauči, pri tem mislim na koncertne organizatorje, ki jim tehnologija omogoča da z zgolj nekaj kliki vidijo, kakšno zanimanje v nekem trenutku vlada za nek bend pri nas, se nam v bodoče ni bati pomanjkanja tako dobrih koncertov, kot je bil včerajšnji.

Na koncertu Animal Collective sem se sinoči pozibaval Primož Vozelj


Comments
comment >>