Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF smiselnih tožb! (3433 bralcev)
Petek, 17. 10. 2008
Boris V.... Protikorupcijska komisija zahteva znižanje plače državni sekretarki na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Romani Tomc ...
... Somalski islamisti grozijo Keniji ...
... V Sao Paolu policija s solzivcem nad kolege policiste ...
... Kuba bojda odkrila za več kot 20 milijard sodčkov nafte ...
OFF NAPOVEDNIK

Kdo pravi, da ameriški politiki ne premorejo niti trohice razuma? Senator zvezne države Nebraska, Ernie Chambers, je lani vložil tožbo proti Bogu, saj ga obtožuje krivde za sejanje smrti, uničevanje in ustrahovanje milijonov ljudi. Vendar je tudi tokrat zakon na strani močnejšega. Sodnik Marlon Polk je tožbo zavrnil z zelo pripravnim razlogom. Polk namreč pravi, da proti toženemu ne more biti postopka, saj mu ne morejo vročiti sodnih papirjev, ker nima naslova.

Vendar senatorja Chambersa ni tako enostavno zaustaviti. Pravi, da je sodišče s to odločitvijo priznalo obstoj Boga in posledično tudi njegovo vsevednost. In če je Bog vseveden, ve tudi za to tožbo. Senator se lahko na odločitev sodnika pritoži, kar bo morda tudi storil, po temeljiti proučitvi odločitve sodišča. Vprašanje, ki se tu pojavlja, je, ali so pred tožbami vseh vrst poslej varni tudi milijoni brezdomcev v ZDA, ki prav tako nimajo naslova, ali pa tisti zločinci, za katere se morda ne ve za njihov naslov. Ali pa je to zgolj še en dokaz, da je zakon na strani močnejšega. Tokrat najmočnejšega.

Berete OFF Program Radia Študent, ki od Boga zahteva 89,3 milijona evrov odškodnine.

OFF PROGRAM

Protikorupcijska komisija je od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve zahtevala, da državni sekretarki Romani Tomc zaradi neprijave premoženjskega stanja zniža plačo. Po mnenju komisije je Tomčeva kršila 39. člen zakona o preprečevanju korupcije, zato zahteva znižanje njene plače za desetino vsak mesec do izpolnitve obveznosti. Plača bi morala biti nižja že za september, vendar ministrstvo komisiji o tem ni poslalo še nobenega poročila. Pa tudi o njenem premoženjskem stanju še ni ne duha ne sluha, zato bo Kosova komisija na pristojno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper neznano uradno osebo na ministrstvu. V skladu z rošadami pred koncem mandata te vlade je Tomčeva že imenovana za direktorico javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije.

Skupina štiriindvajsetih organizacij, podjetij in raznih strokovnjakov je poslalo Borutu Pahorju kot najverjetnejšemu mandatarju za sestavo vlade poziv k zagotovitvi usmeritev v koalicijski pogodbi, ki so po njihovem mnenju ključne za vse državljane. Kot glavno izpostavljajo podnebne spremembe, več o tem pa smo govorili z Vido Ogorelec, direktorico fundacije za trajnostni razvoj Umanotera:Znana so trenja med predsednikom Desusa Erjavcem in najverjetnejšim novim predsednikom vlade Pahorjem zaradi Erjavčevega vztrajanja pri nadaljnjem vodenju obrambnega ministrstva. Trenja pa očitno obstajajo tudi znotraj stranke upokojencev, saj obrambno ministrstvo kot pogoj za vstop v koalicijo postavlja le Erjavec, ne pa tudi strankarski funkcionarji. Govorili smo z Vilijem Rezmanom, ki se je te dni najbolj izpostavljal glede te zadeve in ga vprašali ali je prišlo do usklajenosti znotraj stranke:Somalski islamisti grozijo Keniji z napadom, če bo ta uresničila svoj načrt urjenja deset tisoč somalskih vladnih enot. Predstavnik islamistov šejk Muktar Robow je dejal, da bodo ukazali svetim bojevnikom začetek svete vojne znotraj Kenije. Opozorilo prihaja, potem ko so se uporniki spet spopadli z vladnimi enotami in mirovnimi silami v somalski prestolnici Mogadiš. Etiopija je leta 2006 pomagala somalskim vladnim enotam proti islamistom, etiopski predsednik vlade Meles Zenawi pa je dejal, da bo Etiopija razmislila glede svoje prisotnosti v Somaliji, vendar tudi če bi se umaknili, bi se vrnili takoj, ko bi islamisti zagrozili.

Zanimiva novica prihaja iz Sao Paola v Braziliji. Po enomesečni stavki dela policistov detektivov in kriminalistov je prišlo do spopada med njimi in protiizgredniškimi enotami policije, ki so uporabile proti svojim kolegom tudi solzivec in gumijaste naboje. Stavkajoči, ki zahtevajo petnajst odstotkov višje plače, so hoteli priti čez barikade do poslopja, ki ga uporablja guverner zvezne države Jose Serra. Nestavkajoča policija je pripeljala tudi konjenico, poročajo pa tudi o nekaj ranjenih. Guverner sicer stavkajoče obtožuje politične motiviranosti.

Kubansko naftno podjetje v državni lasti - kakšni pa? – trdi, da so morda odkrili za več kot dvajset milijard sodčkov nafte pod morjem, kar je dvakrat več, kot so sprva pričakovali. Do te cifre so prišli s primerjavami z znanimi rezervami nafte v primerljivih geoloških strukturah ob obalah ZDA im Mehike. Če se izkaže za resnično, bi odkritje takšnih količin nafte postavilo Kubo med dvajset držav z največjim črpanjem nafte. Vodja raziskovanja pri omenjenem podjetju »Cubapetroleo« Rafael Perez je dejal, da bi lahko s črpanjem začeli še pred sredino naslednjega leta.

Poročanje o novicah s severnega dela ameriškega kontinenta pa prepuščamo naši stalni poročevalki iz ZDA, Lidiji Poljaček:Vračamo se nazaj v Evropo. Od približno šestdesetih milijonov prebivalcev Italije jih po podatkih italijanske Karitas petnajst milijonov živi v težkih socialnih razmerah, od tega sedem milijonov in pol pod pragom revščine. Okoli trinajst odstotkov Italijanov živi z manj kot petsto ali šeststo evri na mesec, približno polovica vseh revnih pa živi na jugu države. Raziskava je še pokazala, da je Italija v boju zoper revščino učinkovita veliko manj od drugih evropskih držav. Vodja opozicije Walter Veltroni je od vlade že zahteval, naj se nemudoma spoprime z nevarnostmi revščine.

Ostajamo pri sosedih. Včeraj so se zgodili študentski protesti v Rimu. Študenti univerze »La Sapienza« so rektorja Luigija Fratija pozvali, naj zaustavi predavanja v znak protesta proti zakonu, ki po njihovem mnenju prinaša definitivno privatizacijo italijanske univerze, masovna odpuščanja in velika krčenja javnih sredstev za raziskave in izobraževanje. Po negativnem odzivu rektorja se je okoli deset tisoč študentov odpravilo na nedovoljen pohod proti ministrstvu za finance in vzklikalo gesla, kot je: »Univerza ne bo plačala za vašo krizo!« Nato so se vrnili in se odločili zasesti fakulteto za književnost ter napovedali stavke in proteste v povezavi s sindikati, družbenimi gibanji in preostalimi študenti in dijaki. O podobni temi, tokrat domači, pa boste slišali tudi v Kultivatorju, ki sledi.


Komentarji
komentiraj >>