Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
CAMILLE: Live Au Trianon (Virgin France, 2006) (3192 bralcev)
Sreda, 22. 10. 2008
zoranpCamille si je svoj sloves privlačno intrigantne vokalistke ustvarila pri projektu Nouvelle Vague. Vanj je vstopila kot čisto uspešna igralka in pevka pri različnih francoskih produkcijah, ki pa zunaj Francije niso doživele kakšne posebne pozornosti. Zato pa jo – mednarodno - Camille uspešno doživlja s svojimi zadnjimi samostojnimi projekti. Potem, ko je prejela Le Prix Constantin, francoski ekvivalent aglo-ameriški Mercury Music Prize, je v Trianonu uprizorila izjemen, zelo asketsko zasnovan koncert (več!)
* Menim, da takšne godbe, ki ji boste lahko prisluhnili v nocojšnjem koncertu RŠ, v teh krajih poslušamo vse premalo. A Camille je pevka, ki si je v zadnjih štirih letih – potem, ko se je odločila za samostojno glasbeno kariero - izborila poseben status najprej na francoskem, pa nato na evropskem in prav po tem koncertnem albumu, katerega zvočno vsebino predstavljamo nocoj, tudi na zelo široko odprtem planetarnem prizorišču.

Zato sem prepričan, da jo bomo v prihodnje bolj pogosto poslušali. Glede na njeno izrazito avtorski pristop k ustvarjanju ji pri tem zagotovo ni bilo lahko. Toda danes več ne čudi, da je med drugim trenutno ena izmed popularnejših evropskih pevk in ustvarjalk prav na Japonskem.

Camille Dalmais si je svoje pevske veščine pridobila že prej, sloves privlačno intrigantne vokalistke pa si je ustvarila pri projektu Nouvelle Vague. Že vanj je namreč vstopila kot čisto uspešna igralka in pevka pri različnih francoskih produkcijah, ki pa zunaj Francije niso doživele kakšne posebne pozornosti. Zato pa jo – mednarodno - Camille uspešno doživlja s svojimi zadnjimi samostojnimi projekti. Nekaj malega o njih – zagotovo premalo! – smo že rekli v posebni izdaji RŠ Grafitov »RŠ(za)ostanki«, ko smo predstavili njen drugi, leta 2005 izdani samostojni album »Le fil«. Prav z njim je zares prodrla na mednarodno prizorišče. Svoj prvenec »Le sac des filles« pa je izdala že dve leti prej. Letos aprila je izdala svoj zadnji, četrti samostojni album »Music Hole«, ki še čaka na svojo zasluženo - vsaj informativno – predstavitev na valovih tega radia, med tem pa doživlja zanimiv sprejem po svetu (in – mimogrede - po zaslugi založbe Dallas si ga lahko že od poletja omislite tudi v tukajšnjih trgovinah). V letu 2007 je prejela prestižno nagrado BBC Radio 3 za področje »svetovnih godb« kot najbolj prepričljiva evropska ustvarjalka, hkrati pa ste jo lahko slišali tudi v odlični celovečerni risanki »Ratatouille«.

Njen tretji album »Live au Trianon« pa je do zdaj edini koncertni, in ta nas tokrat zanima. Potem, ko se je album »Le fil« prodal v zlati nakladi 500.000 izvodov, in ko je zanj prejela Le Prix Constantin, francoski ekvivalent anglo-ameriški Mercury Music Prize, je konec leta v Trianonu uprizorila izjemen, zelo asketsko zasnovan koncert, ki je morda celo nazorneje, kot njeni studijski projekti, ponazoril, česa je ta vokalistka in performerka sposobna. Posnetki so potem izšli marca 2006. Camille je v koncertni repertoar vključila skladbe iz obeh svojih prejšnjih studijskih plošč, začela in končala ga je s skladbico »Senza«, vmes pa je nanizala še 19 svojih prepričljivih zvočno poetičnih miniatur. V čakanju na »Music Hole« in – zakaj ne? – na njen morebitni koncert na Drugi godbi ali pa vsaj v Cankarjevem domu v letu 2009 vam ga tokrat ponujamo v celotnih 75 minutah.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>