Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF bomb in vudu lutk! (3836 bralcev)
Petek, 24. 10. 2008
Boris V.... McCainu obrnil hrbet še en znan republikanec ...
... Francoska mornarica prijela devet somalijskih piratov ...
... Ugibanja o odstopu poglavarja srbske pravoslavne cerkve, patriarha Pavla ...
... V poročilu programa Združenih narodov za naselja so slovenska mesta med najmanj neenakimi svetu ...
OFF NAPOVEDNIK

Francoski predsednik, Nicolas Sarkozy, je ugotovil kaj je namen predsednikovanja Evropski uniji in Franciji. To razsvetljenje ga je doletelo, ko je videl kaj počne naš domač Sarkozy, Janez Janša. Namen in smisel je seveda ukvarjanje s privatnimi zadevami. Sarkozy se je namreč odločil tožiti družbo, ki proizvaja »voodoo« lutke z njegovo podobo in jih prodaja skupaj z iglami za zbadanje. Kot dobri trgovci so dodali še njegovo satirično napisano biografijo. Vendar družba ni proti-sarkozyjevska, saj je pred časom prodajala isti komplet s podobo socialistke in Sarkozyjeve predsedniške tekmice, Segolene Royal.

Lutka je sicer dobro zamišljena. Po telesu ima zapisane različne slogane in predsednikove izjave, vse to pa na mestih, kjer naj bi lutko zbadali. Predsednikov odvetnik je kot temelj obrambe navedel to, da ima Nicolas Sarkozy eksluzivno pravico do svoje podobe in zahteva umik lutke iz prodaje, kar je podjetje že zavrnilo. Naj povemo še, da stane ta umetniško-politični izdelek trinajst evrov.

Berete stokrat prebodeni OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

OFF začenjamo v Združenih državah, natančneje pri njihovi predsedniški tekmi. Johnu McCainu je obrnil hrbet še en prekaljen republikanec, Scott McClellan, nekdanji tiskovni predstavnik ameriškega predsednika Georgea Busha. McClellan je namreč podprl Baracka Obamo. McClellan ni prvi republikanec, ki je podprl demokrata, pred njim je to storil že bivši zunanji minister Colin Powell. Glede na to, da je bil on tisti, ki je v Varnostnem svetu Združenih narodov lagal o iraškem orožju za množično uničevanje, McClellan pa je napisal knjigo, v kateri je priznal, da je pri fabrikacijah tudi sam sodeloval, se lahko zamislimo nad Obamovo drugačnostjo.

Newyorški mestni svet je z devetindvajsetimi glasovi za in dvaindvajsetimi proti sprejel odlok, da se za štiri leta podaljšajo dovoljeni mandati mestnih politikov z županom Michaleom Bloombergom vred. To je v nasprotju z rezultati referendumov leta 1993 in 1996. Ideja je zrasla v glavi župana Bloomberga, ki bi rad ostal na čelu mesta še štiri leta, podpira ga pa kar sedemdeset odstotkov prebivalcev, vendar ne pri njegovih aspiracijah po novih štirih letih. Bloomberg je svojo željo utemeljeval s finančno krizo, saj da je on kot finančni strokovnjak in z zvezami na Wall Street-u usposobljen za vodenje mesta skozi krizno obdobje.

Francoska mornarica je ujela in prijela devet Somalijcev, osumljenih piratstva, ter jih že predala lokalnim oblastem v severni Somaliji. Prijetje je sledilo izjavi Mednarodnega morskega urada, v kateri pravijo, da so somalijske vode najnevarnejše glede piratskih napadov. Preden so jih prijeli, naj bi pirati odvrgli svoje orožje v morje. NATO je že napovedal, da bo tudi sam prispel na območje in varoval ladje Svetovnega programa za hrano s pomočjo.

Preiskovalec Združenih narodov za človekove pravice, Vitit Muntarbhorn, je ostro kritiziral Severno Korejo in jo pozval k ukinitvi javnih izvajanj smrtnih kazni. Pozval jo je tudi, naj preskrbi hrano za vse, ne zgolj za elito. Tajec Muntarbhorn je sicer priznal minimalen napredek, a vseeno naj bi bila slika zelo negativna. Opozoril pa je tudi na kaznovanje iskalcev azila, ki so bili vrnjeni v državo in nato poslani v delovna taborišča, v katerih naj bi bilo zelo veliko ljudi. Muntarhborn sicer nima vstopa v državo, zato njegovo poročilo temelji na pričevanjih.

V Srbiji se ugiba o odstopu vrhovnega poglavarja srbske pravoslavne cerkve, patriarha Pavla. Srbski dnevnik Blic poroča, da je zaradi slabega zdravja odstopil že dvanajstega oktobra, vendar to ni potrjeno. 94-letni Pavle naj bi odstop podpisal z zelenim pisalom in dodal še križ, kar mora storiti po bizantinskih pravilih, da je nek akt veljaven, a dvomi ostajajo. Govorili smo z novinarko Blica, Tamaro Spajić:Program Združenih narodov za naselja je izdal poročilo o stanju svetovnih mest, v katerem obdeluje različne vidike življenja v mestih. Ocenjujejo tudi neenakosti oziroma razlike med bogatimi in revnimi prebivalci mest, sodeč po tem poročilu pa so slovenska mesta med najmanj neenakimi na svetu. No, resnici na ljubo, nobeno od slovenskih mest ne preseže oznake »majhno«, domača mesta pa se omenjajo zgolj v rubriki o neenakostih. Zanimivo je, da je Peking najbolj enakopravno mesto na svetu, čeprav nas zanima, kako se je odrezal Pjongjang. Slovenija je v tem poročilu v družbi Danske, Nizozemske in Finske. Končno.

Končajmo z novico včerajšnjega in današnjega dneva. Govora je seveda o atentatu na Iva Pukanića, lastnika in direktorja tednika Nacional, ki je umrl v eksploziji bombe, podtaknjene pod njegov avto. Poleg njega je umrl še šef marketinga Nacionala Niko Franjić. Več o tem pa boste slišali v Kultivatorju, ki sledi.


Komentarji
komentiraj >>