Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BOLJ VERSKI KOT DUHOVNI PRAVILNIK O TOVRSTNI OSKRBI V BOLNIŠNICAH (3566 bralcev)
Petek, 7. 11. 2008
Boris V.Veljati je začel pravilnik o organizaciji in izvajanju verske duhovne oskrbe v bolnišnicah in pri drugih izvajalcih zdravstvenih storitev. Bolj verske kot duhovne oskrbe so bili na državne stroške do sedaj deležni že vojaki, policisti pa tudi zaporniki, vera pa postaja sedaj tudi državno zdravilo, ko vsi drugi medikamenti odpovejo.BOLJ VERSKI KOT DUHOVNI PRAVILNIK O TOVRSTNI OSKRBI V BOLNIŠNICAH

Veljati je začel pravilnik o organizaciji in izvajanju verske duhovne oskrbe v bolnišnicah in pri drugih izvajalcih zdravstvenih storitev. Bolj verske kot duhovne oskrbe so bili na državne stroške do sedaj deležni že vojaki, policisti pa tudi zaporniki, vera pa postaja sedaj tudi državno zdravilo, ko vsi drugi medikamenti odpovejo. Pravilnik med drugim odreja, da ustanova zagotovi poleg prostorskih tudi tehnične pogoje za versko oskrbo. To seveda pomeni, da bo moralo ministrstvo za zdravje bodisi odrediti več sredstev za takšne prostore bodisi sredstva trgati iz obstoječega dela proračuna namenjenega bolnišnicam in podobnim ustanovam.

Na pravilnik so se odzvali pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. Sprašujejo se kako bodo ob neprestanih racionalizacijah in soočanju s premalo sredstev za zaposlovanje medicinskih sester zagotovili sredstva za ureditev prostorov za vse veroizpovedi in za zaposlovanja profesionalnih duhovnikov. Na zbornici menijo, da je pravilnik diskriminatoren, saj določa, recimo, da mora bolnišnica na vsakih petsto bolnikov – na psihiatriji ali onkologiji pa tristo – zagotoviti duhovnega oskrbnika. To pomeni, da to ne velja za tiste, ki nimajo tristo ali petsto bolnikov, da ne govorimo, da bi morali biti morda vsi celo iste veroizpovedi. Govorili smo z generalno sekretarko Sindikata delavcev v zdravstveni negi Flory Banovac in jo povprašali za mnenje o pravilniku:Kot nasprotnika pravilnika smo poklicali tudi predsednika sveta Liberalne demokracije Slovenija, nekdanjega poslanca Aleša Guliča, ki je za Radio Študent povedal sledeče:Pravilnik ob takšnih zahtevanih številkah ne more biti najbolj objektiven in pošten do ostalih verskih skupnosti, tega pa se zaveda tudi Nevzet Porić, tajnik slovenske Islamske skupnosti:Na pravilnik se je odzvala tudi varuhinja človekovih pravic, Zdenka Čebašek Travnik, ki sicer pritožb glede njega še ni prejela, vseeno pa je podvomila v nediskriminatornost pravilnika. Povedala je tole:Na mnenje varuhinje so se ekspresno odzvali na ministrstvu za zdravje. Takole gre bistveni del odgovora: »Na ministrstvu smo mnenja, da Pravilnik ne kaže znakov diskriminatornega obravnavanja manjših verskih skupin, saj ta sledi 3. členu Zakona o verski svobodi, ki določa prepoved diskriminacije, razpihovanja verskega sovraštva in nestrpnosti. Nikjer v Pravilniku ni deljenja in preferirenja med posameznimi verskimi skupnostmi. Duhovna verska oskrba je zagotovljena vsem in ni pogojevana z diagnozno boleznijo.«

Mnenja, da pravilnik ni diskriminatoren je tudi Robert Friškovec, verski oskrbnik zapornikov, ki nam je podal tudi nekaj svojih izkušenj pri delu z zaporniki:Govorili smo z Andrejem Sajetom iz Slovenske škofovske konference. Z nami je delil tole:Za konec pa poslušajmo še pogovor z informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar. Za začetek smo jo vprašali, kako lahko verske skupnosti pridobijo podatke o verski pripadnosti bolnikov:Pravilnik o verski in duhovni oskrbi v bolnišnicah je na državne stroške odprl vrata Cerkvi tudi v bolnišnice, sprašujemo pa se zakaj je država tako diskriminatorna. Do veliko osebnih stisk pride tudi v velikih nakupovalnih središčih, na športnih štadionih, da šol sploh ne omenjamo. Kdaj bodo duhovniki in ostali modreci lahko tudi tam pomagali bolnikom vseh vrst?

Kultivator o Pravilniku o verski in duhovni oskrbi v bolnišnicah sta pripravila Igor in Boris.Komentarji
komentiraj >>