Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF konca in nekonca vojne! (3435 bralcev)
Torek, 11. 11. 2008
Boris V.



... Obeležuje se devetdesetletnica konca I. svetovne vojne ...
... V Kongu konca vojne še ni na spregled ...
... V Nikaragvi nasilje zaradi lokalnih volitev ...
... Mjanmarski bloger obsojen na dvajset let zapora ...
... Sarah Palin prosi boga za nasvet glede potegovanja za Belo hišo leta 2012 ...


OFF NAPOVEDNIK

Slava in uspeh sta velikokrat odlična razloga za kriminalna dejanja. Tako v Španiji sodijo trem matadorjem, to je bikoborcem, saj naj bi najeli kolumbijske morilce, da so zažgali dvanajst konjev, ki so pripadali tekmecu. Šest živali je umrlo takoj ob eksploziji bencinskih bomb, drugih šest pa je zaradi hudih opeklin okrevalo šele čez leta. Sploh pa niso hoteli morilci ubiti teh živali, ampak neke druge od nekoga drugega. Oškodovana družina Domenecq naj bi zahtevala tri leta zapora za krivce plus odškodnino. Obtoženi Jose Miguel Callejon Martin, njegov oče Jose Antonio Callejon Amoros in Manuel Buendia obtožbe zavračajo.

Policija je dejala, da je ta primer precedenčen, družina Domenecq pa pravi, da jih spomin na ta neljubi dogodek žalosti, vendar upajo, da se bo pravici zadostilo. Glede na to, da kri in smrt pri bikoborbah privlačita na tisoče gledalcev, bi lahko spektakel obogatili z novo rubriko. Boj med biki in ožganimi konji. Ves denar od prihodkov pa bi šel lahko v poseben sklad za izobraževanje Kolumbijcev, da bi dosegli popolno pokritost konja z opeklinami, ne da bi žival umrla.

Berete z novimi idejami navdihnjen OFF Program!

OFF PROGRAM

Mineva devetdeset let od konca prve svetovne vojne. Enajstega enajstega 1918 ob enajstih dopoldne je bilo na vagonu v gozdu francoskega kraja Compiegne namreč podpisano premirje, ki je vojno končalo in začel se umik vojsk na zahodni fronti. V prav tako francoskem Douaumontu, središču bitke – pokola – v Verdunu iz leta 1916 se spominske slovesnosti udeležujejo francoski predsednik Nicolas Sarkozy, britanski prestolonaslednik princ Charles, predsednik nemškega bundesrata in avstralska guvernerka Quentin Bryce. Kaj se je na tistem vagonu podpisalo malce več kot dve desetletji kasneje, verjetno že veste.

O praznovanju konca prve svetovne vojne smo govorili z direktorjem kobariškega muzeja, Jožetom Šerbcem:



Ali bodo lahko čez devetdeset let tudi v Demokratični republiki Kongo praznovali konec spopadov v tej državi, še ni jasno. Vlada je namreč zavrnila pogajanja z vodjo upornikov, čigar sile nadzorujejo vzhod države. General Laurent Nkunda, ki naj bi imel pod sabo približno šest tisoč mož, je zagrozil s strmoglavljenjem vlade, če ta ne bo privolila v pogovore z njim. Vendar ni jasno, ali lahko Nkunda s svojo relativno majhno vojsko resno ogrozi prestolnico Kinšaso, ki je oddaljena okoli 1600 kilometrov. Atoki Ileka, veleposlanik Konga pri Združenih narodih, je dejal, da je Nkunda vojni zločinec in morilec ter da mora v zapor. Združeni narodi imajo v Kongu največjo misijo, sedemnajst tisoč vojakov, vendar jih je le nekaj sto na območjih, ki jih je prizadelo zadnje nasilje.

Najmanj dva mrtva in šest ranjenih je rezultat spopadov v Nikaragvi po lokalnih volitvah. Spopadi, tudi z orožjem, so se vneli med zagovorniki in nasprotniki vladajoče levičarske sandinistične stranke. Opozicija in opazovalci so dejali, da je prišlo do nepravilnosti, kar predsednik Daniel Ortega, čigar sandinistična stranka je razglasila zmago na podlagi delnih rezultatov, zavrača. V bitki za župana prestolnice Managua naj bi vodil Alexis Arguello (izg. argeljo), bivši bokserski šampion, vseeno pa je opozicijski kandidat Eduardo Montealegre že razglasil zmago in napovedal zahtevo po ponovnem štetju glasov, če bo izgubil.

V Mjanmaru so na visoke zaporne kazni obsodili štirinajst aktivistov Generacije 88 zaradi njihove vloge v lanskih protivladnih protestih. Člani Generacije 88 so se že leta 1988 borili za demokracijo in si tako prislužili zapor, vendar so po prestani kazni spet zabredli v politični aktivizem in dobili tokrat po petinšestdeset let zaporne kazni. Obsojen je tudi priljubljeni bloger Nay Phone Latt, ki je dobil 20-letno zaporno kazen. Vlada je njegov blog prepovedala, saj je avtor ažurno poročal o dogajanjih med protesti, oblasti pa so celo prekinile internetne povezave in tako ustavile pretok informacij o zatrtju protestov. O neodvisnosti mjanmarskih sodišč ni vredno izgubljati besed.

»It's not over« bi lahko rekli ob dogajanju, povezanem s Sarah Palin, bivšo kandidatko za podpredsednico Združenih držav. Palinova je namreč dejala, da upa, da ji bo bog nakazal, kako naj se odloči glede njene bodoče politične kariere. Guvernerka Aljaske je dejala, da je leto 2012 predaleč, da bi se lahko odločila, ali se bo takrat potegovala za položaj predsednice ZDA. Palinovo obtožujejo tudi znotraj njene stranke, da je škodovala McCainovi kampanji, vendar ona ne meni tako. Palinova naj bi imela odprtih precej političnih možnosti, nobena od njih pa verjetno ne bo zadovoljila mislečih ljudi.

Pri zvezi svobodnih sindikatov se ne strinjajo z dvigom cen komunalnih storitev, h kateremu je vlada dala soglasje v začetku oktobra. Cene so se zvišale v petinosemdesetih občinah, kar je po mnenju zveze sindikatov precejšnje breme za delavce. Govorili smo z Dušanom Semoličem, predsednikom zveze:



Počasi se obelodanjajo tudi imena Desusovih ministrov v novi vladi. Kandidat za ministra za delo je Ivan Svetlik, ki ni član Desus-a, kandidatk za vodenje ministrstva za lokalno samoupravo pa je več. Predsednik Karl Erjavec naj bi vodil ministrstvo za okolje in prostor, s čemer pa je presenetljivo zadovoljen.

Škof Anton Stres je ob seji Slovenske škofovske konference dejal, da napoveduje koalicijska pogodba oživljanje negativnega odnosa do Cerkve. Kot je dejal Stres, so upali, da je ta negativni odnos – citiramo – »že za nami, še posebej po desetletjih zelo krivičnega odnosa do Cerkve«. Konec citata. Škof Stres pravi tudi, da so pri Škofovski konferenci upali, da bo odnos med državo in verskimi skupnostmi temeljil na ustavi in pravu in ne na ideologiji. Stres pod stresom zaradi nespoštovanja ustave glede odnosa med državo in Cerkvijo? Vse je enkrat prvič.


Komentarji
komentiraj >>