Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Lightning Bolt!!! (2953 bralcev)
Sreda, 19. 11. 2008
Gašper PrusGašper Prus recenzira koncert ameriškega bobeninbas dvojca Lightning Bolt v Menzi pri koritu ... (v celoti!)

LIGHTNING BOLT, HEXENBRUTAL Menza pri koritu, Ljubljana 17.11.08

* V tednu po najbolj pričakovanih predsedniških volitvah je bera klubskih koncertov zares izjemna. Ta vključuje tako fosilne zasedbe, ki bodisi še vedno žilavo grizejo, bodisi so se odločile ponovno obrusiti rahlo nagnito zobovje, kot tudi aktualne in predvsem sveže glasbene kolektive. Med slednje zagotovo lahko štejemo ameriški boben-bas dvojec Lightning Bolt, ki prihaja iz skrajnega vzhoda ameriške obale, natančneje iz mesta Providence, prestolnice Rhode Islanda.

Zasedba je sprva za kratek čas delovala kot trio, a se je še pred izidom prvenca, leta sedemindevetdeset stalila v duet, ki ga tvorita dva Briana. Bobnar Chippendale ter baskitarist Gibson. Duet je zavoljo neigranja na slovenskih tleh ostal malce spregledan s strani glasbenih hlastačev za novodobno podzemno muziko pri nas, a so se pred leti hitro razširile govorice o neuničljivi dvojki, ki bojda da izvaja svoje hrupne nastope bodisi v kuhinji najboljšega prijatelja, bodisi na pločniku in veliko rajši na podnu kot odru kluba ali dvorane.
Seveda je bilo samo vprašanje časa kdaj bomo bili domači ljubitelji nekonvencionalnih glasbenih kompozicij deležni koncertnih vragolij omenjenega dvojca. In se je najprej najavilo in potem zgodilo.

Ponedeljkov večer hrupnih dvojk v Menzi pri koritu sta na odru otvorila prekmurski duet Hexenbrutal. Malodane edina predstavnika slovenske hrupno-eksperimentalne rokerske godbe in tudi klubska maratonca radia študent izpred dveh let. Dvojec nam je v dobre pol ure ponudil izdatno dozo industrialnega hrupa, ki je, za vse nepoznavalce, ustvarjen s kopico zvočnih efektov ter bobnarsko baterijo. Zvočna slika je sestavljena tako iz pošastno kotalečih, tudi neparnih ritmov, kot tudi iz hitrostrelnih hardkorovskih izpadov. Povsem uigran dvojec, ki je tik pred izdajo prvenca, spretno kombinira domiselno uporabljene zvočne efekte z na trenutke rahlo neprepričljivo bobnarsko podlago, ki bi morda dobila čvrstejšo formo še z dodatnim tolkalcem. Kljub občasni nesigurnosti smo bili priča odlični in nepredvidljivi zvočni predstavi, ki sta jo fanta opravila več kot korektno.

Kot je znano, Lightning Bolt praviloma ne nastopata na odru prostora, ampak postavita svoj inštrumentarij na isti nivo kot je publika. In ravno tako postavljena, na nasprotni strani menzinega odra sta četrt na enajsto pričela s svojim vesoljskim popotovanjem. Zvočno sliko Lightning Bolt bi lahko stlačili v okvir, ki vsebuje elemente od noise-rocka, thrash-hardcora do drum'n'bassa če hočete in se ne ozira na klasične forme kompozicij, saj so te prej dekompozicije kot obratno. Lahko bi rekli da je njuna vseh tipičnih rockerskih obrazcev osvobojena godba povsem adrenalinsko izživljanje z izjemnim žmohtom.

Poslušalčev pogled se kaj hitro ustavi na opremi dueta, ki vključuje poleg neklasične bobnarske baterije in basovske kitare še večje število kitarskih pedal efektov. Le-te izmenično ali istočasno povsem nadzorovano uporabljata in jih v zvočno sliko vpletata oba protagonista.
Glavni neusahljivi vir energije je zagotovo bobnar Chippendale, ki je od začetka pa do samega konca nastopa bobnal izjemno hitrosterelno in napadalno. Diametralno nasproten pa mu je s svojo pojavo basist Gibson, ki je povsem stoično in skoraj šolsko napenjal strune svoje basovke ter iz nje izvabljal zvoke zdaj s tem zdaj z onim efektom. Ta kontrast je predstavljal izredno kombinacijo dveh nenadkriljivih glasbenikov, ki kljub slišni in očitni kaotičnosti vesta kaj počenta s svojimi zvočili. Posebnost pa je tudi vokalni del, ki je izvajan s strani tolkalca Chippendale-a. Skozi cel nastop ima v ustih nameščen mikrofon, preko katerega spušča z ostalim hrupom zlite glasove, ki še najbolj spominjajo na zvok kakšnega megafona.

V dobri uri zares intenzivnega in z neusahljivo energijo nabitega nastopa, ki ga je poleg vsega krasil ogromen in navit zvok, sta Lightning Bolt vse prisotne glasbene raziskovalce popeljala v povsem organsko plesen vrtinec brez enega prisotnega gramofona. In kje so neskončna plemena domačih elektrončkarjev, ki bi bojda morala kulminirati ob videnemu in slišanemu unikatnemu štancu?!

Neprekosljiv atentat na sluh je v Menzi pri koritu preživel Gašper Prus.


Komentarji
komentiraj >>

Ideal Dual Lightning for apple iphone as well as iPad in 2018
Jefferson [03/10/2018]

Bosom friend, We are a business from Hong Kong, we have created a brand-new Lightning product, primarily for apple iphone as well as iPad, Our apple iphone Lightning could do both charging and paying attention to songs, And also it won't affect the audio quality of the songs, Hearing the track while billing, Billing while enjoying TV, Play Games, Straight with user interface, will certainly not affect the video game. secure and stable, Stable present and fast charging, Small stature, Great knowledge. Thanks for visiting visit our main internet site to order! Presently we provide huge price cuts: https://www.iphone-lightning.ltd/ Welcome to call us without hesitate: leo@iphone-lightning.ltd Any of your fine remarks will certainly be appreciated! Thank you! Kind relates to, Leo Hui
odgovori >>