Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF četrtek, 27.11.08 (3795 bralcev)
Četrtek, 27. 11. 2008
Boris V.ob 7:05
... Republika srbska vložila kazensko ovadbo proti Lajčakovemu namestniku ...
... Bosna umika svoje enote iz Iraka ...
...FBI opozarja na islamske aktiviste v New Yorku ...
ob 8:05
... Frka v Bombaju ...
... Protestniki na Tajskem zaprli že drugo letališče ...
0b 9:05
... Raul Catro za srečanje z Obamo ...
... 103 leta od preimenovanja Katoliške narodne stranke v SLS ...
ob 10:05
... Evropska komisija namerava oživiti gospodarstvo z 200 mlrd evrov ...
... Kolera v Zimbabveju ...
ob 7:05

Vlada Republike srbske je vložila kazensko ovadbo proti namestniku visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Raffiju Gregorianu. Gregorian, nekdanji ameriški diplomat, je obtožen zarote proti srbski entiteti v BiH. Po mnenju premiera Republike srbske, Milorada Dodika, je Gregorian organiziral skupino sodnikov in tožilcev ter predstavnikov civilne družbe, ki so pripravili zaroto, katere namen naj bi bila kriminalizacija Republike srbske.

Predsedstvo BiH pa je odločilo, da bo sredi decembra umaknilo svoj vojaški kontingent iz Iraka. Bosna ima tam okoli devetdeset vojakov, umik pa naj bi bil usklajen z ameriškimi oblastmi. Bosanski vojaki so v Irak odšli leta 2005, pomagali pa so pri čiščenju minskih polj in odstranjevanju neeksplodiranih eksplozivnih teles na jugu Iraka.

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je oblasti v New Yorku opozoril, da naj bi islamska aktivistična mreža Al Kaida razpravljala o napadu na newyorški javni potniški promet. Dodaja sicer, da so grožnje nepotrjene. Zaradi pomanjkanja potrjenih informacij ministrstvo za domovinsko varnost ni povečalo stopnje pripravljenosti na teroristične napade, se bo pa okrepila mestna varnost. Ali represija, kakor želite.

Na Finskem se bo odprla jubilejna, trideseta sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Glavni trener slovenske reprezentance, Matjaž Zupan, je dejal, da so bile razmere za trening na Norveškem dobre, ekipno gledano pa naj bi bili domači skakalci solidno pripravljeni. Vseeno dodaja, da bodo nekateri potrebovali nekoliko več treninga in časa. Tega pa imajo do sobotne posamične tekme.

ob 8:05

Po tem, ko so oboroženi napadalci »harali« po indijskem mestu Bombaj in deloma zavzeli hotel Taj Mahal, je le-ta v plamenih. Teroristi so zavzeli še en hotel in sicer Oberoi. V obeh zadržujejo talce, izpuščali pa naj bi tiste, ki nimajo britanskih ali ameriških potnih listov. V napadih naj bi umrlo že več kot sto ljudi, ranjenih pa naj bi jih bilo 287. Med napadenimi točkami so bile tudi restavracija, želežniška in policijska postaja, več bolnišnic in lokalov. Za napad so odgovornost že prevzeli »Dekan mudžahedini«.

Zaradi protivladnih protestnikov na Tajskem so zaprli že drugo letališče v Bangkoku, Don Mueang. Privrženci opozicije so blokirali terminal, saj naj bi tako hoteli preprečiti polete funkcionarjev na srečanje s predsednikom vlade Somchaijem Wongsawatom. Ta je še vedno na severu države, saj se po končanem obisku Peruja ni mogel vrniti v Bangkok. Predsednik vlade je zavrnil pozive vojske k predčasnim volitvam.

Evropska unija naj bi danes pozvala članice, naj sprejmejo več iraških beguncev. Preiskovalna misija EU je namreč v začetku novembra preverila položaj približno 1,5 milijona iraških beguncev v Siriji in Jordaniji in ugotovila, da bi jih bilo treba premestiti. Posebej naj bi bili premestitve v Evropo potrebni tisti s posebnimi zdravstvenimi potrebami, žrtve travm in hudega mučenja ter ostali pripadniki ranljivih skupin.

V Ankaranu se začenjajo novinarski dnevi, ki jih organizira Društvo novinarjev Slovenije. Srečanje bo ponudilo več okroglih miz o aktualnih vprašanjih novinarstva in medijev v Sloveniji, v petek pa bo gostja ministrica za kulturo Majda Širca. Novinarski dnevi se bodo odprli s skupščino Društva novinarjev Slovenije.

0b 9:05

Kubanski predsednik Raul Castro, mlajši brat slavnejšega Fidela, se je pogovarjal z ameriškim igralcem Seanom Pennom in dejal, da se je pripravljen srečati z Barackom Obamo. Tako pripravljenost je izkazal v svoji kampanji tudi bodoči ameriški predsednik, od otoplitve odnosov pa si Kubanci obetajo pravico do več obiskov kubanskih izseljencev pri svojih sorodnikih na Kubi in druge ugodnosti. Vseeno naj bi ameriški embargo še nekaj časa ostal veljaven.

Vedno bolj topli odnosi so tudi med kubansko zaveznico Venezuelo in nekdanjim ameriškim protipolom Rusijo. Ti dve državi sta ob obisku ruskega predsednika Medvedjeva pri svojem kolegu Chavezu podpisali sporazum o vzpodbudi razvoja atomske energije v civilne namene. Rusija bo tako Venezueli pomagala zgraditi nuklearko, s to državo pa ima tudi sklenjene orožarske pogodbe v višini 4,4 milijarde dolarjev.

Varnostni svet Združenih narodov je po soglasju tako Prištine kot Beograda odobril nameščanje misije Eulex na Kosovu. Sprejeta izjava je sicer splošna, vendar predstavlja prvi soglasni ukrep Varnostnega sveta o Kosovu po februarski razglasitvi neodvisnosti. Podrobnosti glede misije vseeno še niso dodelane. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je predstavil program v šestih točkah, ki predvideva, da bi dosedanja misija ZN na Kosovu - Unmik - ohranila pristojnosti na severu Kosova, čemur le-to nasprotuje.

»Vse najboljše« lahko rečemo Slovenski ljudski stranki. Minevajo namreč natanko 103 leta od preimenovanja Katoliške narodne stranke v Slovensko ljudsko stranko. Po preimenovanju je SLS leta 1907 osvojila večino slovenskih mandatov v državnem zboru in leto kasneje absolutno večino v kranjskem deželnem zboru, danes pa vegetira oziroma čaka v zasedi na slovenskem političnem obrobju.

ob 10:05

Evropska komisija je razkrila načrt oživitve gospodarstva v vrednosti dvesto milijard evrov. Komisija pričakuje od članic, da bodo prispevale 170 milijard, EU pa jih bo primaknila še trideset. Program naj bi vzpodbudil zaupanje potrošnikov in stimuliral trošenje. Predlog komisije vključuje pet milijard evrov kot pomoč avtomobilski industriji pri razvoju zelenih tehnologij, dve milijardi pa bosta namenjeni energijski učinkovitosti gospodinjstev in tovarn. Večji del paketa naj bi se uresničil leta 2009.

Prišlo je do eksplozije okoli dvesto metrov stran od vhoda v ameriško ambasado v afganistanski prestolnici Kabul. Zakrivil naj bi jo samomorilski napadalec, poleg njega pa naj bi umrl en civilist, čeprav je možno, da je žrtev več, vsekakor pa je nekaj ljudi tudi ranjenih. Zaradi prireditve v ameriški ambasadi ob Dnevu zahvalnosti so v času eksplozije v poslopje ambasade vstopali Američani in drugi tujci.

Vodja zimbabvejske opozicije Morgan Tsvangirai je izbruh kolere v Zimbabveju označil za največjo grožnjo državi. Potrjenih je okoli devet tisoč okužb s to boleznijo, od avgusta pa naj bi po podatkih Združenih narodov umrlo 360 ljudi. Namestnik zimbabvejskega ministra za zdravstvo Edwin Muguti je za situacijo okrivil sankcije Zahoda.

Nekdanji predstavnik Vatikana Luigi De Magistris je dejal, da se je ustanovitelj in nekdanji vodja italijanske komunistične stranke Antonio Gramsci pred smrtjo leta 1937 spreobrnil in sprejel krščansko vero. Predsednik Fundacije Gramsci in nekdanji poslanec komunistične stranke Beppe Vacca je te navedbe zavrnil, češ da tega ne potrjuje noben dokument. Gramsci je bil rojen leta 1891, zadnjih enajst let pa je zaradi fašizma preživel v zaporu.

Britoffe je pripravil Boris.Komentarji
komentiraj >>