Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF kasetnih bomb in ognjenega krsta (4479 bralcev)
Sreda, 3. 12. 2008
Boris V.... V Oslu podpis konvencije o prepovedi kasetnih bomb;
proti največje izdelovalke tega orožja ...
... Direktor ameriške obveščevalne službe za napade v Indiji obtožil pakistansko teroristično skupino ...
... Končana zasedba dveh tajskih letališč ...
... Mednarodni dan invalidov; doma kritike stanja ...
OFF NAPOVEDNIK

V novozelandskem mestu Gore so na nekem žuru pijane budale močno poškodovale večnamensko dvorano. Alkoholizirano razgrajanje ni sicer nič čudnega in omembe vrednega, to pa vseeno izstopa. In to zato, ker je šlo za zabavo, ki jo je organizirala visokošolska organizacija, ki se zavzema za boj proti alkoholu. Organizacija z imenom »Študenti proti uživanju alkohola« deluje pod okriljem univerze svetega Petra, kar je sumljivo že samo po sebi. S privarčevanimi sredstvi so želeli obeležiti veseli december in se nekoliko poveseliti.

»Nekoliko« pa je količinska oznaka, ki jo na Novi Zelandiji jemljejo zares. Alkoholizirani borci proti alkoholu so namreč razbili več oken, vrat, v mimo vozeče avtomobile pa so metali prazne steklenice. Na tej točki je smiselno podati staro modrost. Zakaj se boriti proti pijanosti, ko pa alko na koncu vedno zmaga in upiranje povzroča le še več škode.

Berete proti proti-alkoholikom boreči se OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Več kot sto držav, med njimi je tudi Slovenija, v Oslu podpisuje mednarodno konvencijo o prepovedi kasetnega streliva oziroma kasetnih bomb. Podpis so seveda zavrnile največje izdelovalke tega orožja, Združene države, Kitajska, Rusija, Izrael, Indija in Pakistan. Podpisana konvencija prepoveduje uporabo, proizvodnjo, skladiščenje in trgovino s tem strelivom, vsebuje pa tudi zaveze glede pomoči žrtvam in čiščenju kontaminiranih območjih. Naj spomnimo, da so kasetne bombe tudi v napadih na Zvezno republiko Jugoslavijo leta devetindevetdeset uporabljale članice zveze NATO, katere članica je tudi podpisnica konvencije Slovenija. Izgovor: bile naj bi zelo učinkovite. Dodajmo, da je po podatkih strokovnjakov kar 98 odstotkov žrtev tega streliva civilistov.

Zunanji ministri članic tako imenovane obrambne zveze NATO, med njimi tudi novi prvak slovenske diplomacije, Samuel Žbogar, nadaljujejo zasedanje v Bruslju s pogovori o Gruziji in Ukrajini v okviru obeh pristojnih komisij. V začetku aprila sta v Bukarešti omenjeni državi dobili zagotovilo, da bosta nekoč postali polnopravni članici. Vendar v Evropi obstaja nelagodje zaradi močnega ruskega nasprotovanja članstvu njenih sosed v Natu, tako da na decembrskem srečanju državi še ne bosta dobili akcijskega načrta za članstvo, temveč le spodbude, naj nadaljujeta reforme.

Protivladni protestniki na Tajskem so zapustili dve glavni bangkoški letališči, in sicer po tem, ko so tam vztrajali osem dni.
Ustavno sodišče je namreč razpustilo vladajočo koalicijo in tako ugodilo protestnikom. Dosedanji premier Somchai Wongsawat ni hotel nasprotovati odločbi sodišča in je sam odstopil s svojega položaja. Množično pa so protestirali vladni privrženci, ki v ekspresno hitri odločbi sodišča vidijo dokaz o vnaprej pripravljeni sodbi.

Direktor ameriške obveščevalne službe, Mike McConnell, je napade v Bombaju pripisal pakistanski aktivistični skupini Laškar-e-tajba, ki naj bi v napadih sodelovala ali vsaj urila pripadnike skupine Deccan Mudžahidi, odgovorne za napad. Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je medtem zavrnil zahtevo New Delhija za izročitev dvajsetih beguncev osumljencev, ki se pred indijskim zakonom domnevno skrivajo na pakistanskem ozemlju, med njmi pa naj bi bil tudi vodja islamske skupine Laškar-e-Taiba. Ameriški predstavniki navajajo tudi dejstvo, da je bila Indija na morebitne napade posvarjena pred mesecem dni.

Obeležuje se mednarodni dan hendikepiranih. Predsednica »Društva za teorijo in kulturo hendikepa«, Elena Pečarič, je opozorila, da, čeprav je Slovenija v začetku leta ratificirala konvencijo Organizacije Združenih narodov o človekovih pravicah invalidov, se ni dejansko nič spremenilo. Pečaričeva poudarja, da se diskriminacija in nasilje nad hendikepiranimi dogajata in celo sistemsko opravičujeta, še vedno pa se prisega na tako imenovano invalidnost, ki je utemeljena na medicinskem modelu. Slovenija naj bi imela dobre strukture zmožnosti za uresničevanje zapisanega, vendar jih ne zna ali noče izkoristi v smeri razvoja storitev v skupnosti, meni Pečaričeva.

Mirovni inštitut danes in jutri prireja mednarodno konferenco o izbrisu z naslovom: »16 let pozneje: Politični in pravni vidiki izbrisa v Sloveniji«. Konferenca bo v celoti posvečena političnim in pravnim vidikom problematike izbrisa, več o sami konferenci pa nam je povedala Lana Zdravković:Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve se je odločilo vladi republike Slovenije poslati predlog o spremembi Zakona o verski svobodi. Za podrobno seznanitev javnosti z omenjeno temo pa bo izvedla tiskovno konferenco, ki se bo odvila v četrtek ob enajsti uri, v prostorih Hotela Park. Več o njihovi nameri nam bo pojasnil odvetnik Vladko Began:Amnesty International Slovenija in založba Didakta sta v luči šestdesete obletnice deklaracije človekovih pravic, ki bo desetega decembra, predstavili slikanico z naslovom »Vsi se rodimo svobodni«, vsebuje pa poenostavljene člene deklaracije. Več nam je povedal Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija:Komentarji
komentiraj >>