Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Grribanje!!! (2846 bralcev)
Ponedeljek, 8. 12. 2008
Gašper PrusGašper Prus recenzira grind core mini veselico Grribanje v Menzi pri koritu z bendi Desinence Mortification, Dickless Tracy, Trifor 60 in Supernaut ... (v celoti!)

GRRIBANJE Fest, Menza pri koritu-Metelkova mesto, Ljubljana, 5.12.2008

* Minuli petek se je v metelkovski Menzi pri koritu dogodil mini festival, poimenovan Grribanje, ki je predstavil štiri zasedbe podzemnih ekstremnih glasbenih žanrov. Le teden dni prej najavljen koncert je vključeval dve zasedbi iz domače grudi in dve gostujoči iz hrvaškega Pulja, ki so obetale večer hitrostrelnih ritmov in distorziranih kitar. A ni bilo povsem tako.

V petkovo vlažno ozračje je prva zarezala Puljska zasedba Supernaut, ki je malce izstopala iz žanrske začrtanosti omenjenega večera. Tercet je namreč preigraval hitiče fosilnih Black Sabbath in jih izvajal v zavidljivi kvaliteti, a z debelo uro dolgim nastopom zagotovo niso bili primerni, da nastopijo prvi in otvorijo - reci in piši - grind core festival.

Ko so se slednji ležerno le odmaknili iz odra, je le-tega okupirala brežiška trojka Dickless Tracy. Dobro dekado delujoča zasedba, ki nam je še nekaj let nazaj znala postreči z odličnim grind corom, se zadnje čase vse bolj nagiba v death metal polje. Ob malce slabše nastavljenemu zvoku so izvedli skoraj brezhiben nastop, ki je vseboval tako kompozicije starejšega datuma z manj death metalskega prizvoka kot tudi nove, ki se bodo, upajmo da, le pojavile na nosilcu zvoka. Celotni zvočni sliki, ki ji ne umanjka duhovitih in humornih vložkov, lahko očitamo edino to, da na trenutke zveni rahlo monotono, čemur bi se zagotovo izognili z vključitvijo dodatne kitare in s kakšnim melodičnim in pogonskim vložkom več.

Kot tretja je na festivalu Grribanje nastopila zasedba zanimivega imena in zajebantskega pristopa - Trifor60 iz Železnikov. Del ekipe, zbrane okoli imena Trifor60, je nekoč brusil v crust core-ovski zasedbi s prekratkim udejstvovanjem Sodn' Dan in v novi pojavi nadaljuje z delom omenjenega benda. V dobre pol ure so odpičili nekaj lastnega materiala, ki je odigran v crust core-ovski oziroma hard core-ovski maniri, in nekaj priredb, dotikajoč se legend tipa Butthole Surfers in G.G. Allin. Lasten material resda ne ponuja nič pretresljivega in neklasičnega za dotični žanr, a je bend postregel s solidno in z malce manj hitrosti nabito predstavo, v kateri je prednjačil predvsem vokalist. Le-ta je poosebljal pravo nebrzdano in živčno zver ter s humorjem začinjenimi raznimi parolami, naperjenimi proti kakršnikoli obliki vladanja, odigral pravi mini performans.

Grribanje festival je h koncu pripeljal puljski kvartet Desinence Mortification. Lahko jim rečemo kar veterani na podzemni glasbeni sceni v bivši Jugi, saj zasedba s spreminjajočo se postavo drata že dobrih petnajst let. Omeniti velja tudi, da je svoje prve posnetke na mali, sedeminčni plošči desetletje nazaj izdala pri slovenski založbi Abnormal Tapes beer terrorism, ki sta jo vodila akterja iz kasnejšega hrupnega projekta Sist En 343. Zvočna slika Desinence Mortification je povsem ujeta v loncu mineštre, sestavljene iz brutalnega death metala in grind core-a. Ob rahlo zmaličenemu zvoku so odprašili cel kup kompozicij, ki pa nažalost niso ponudile popolnoma nič inovativnosti. Skladbe, ki so se po obetajočih pogonskih uvodih praviloma malodane vedno odvrtele v hitrostrelni tornado, so brez izrazitih kitarskih oziroma baskitarskih podlag odzvenele brezizrazno oziroma medlo. Zagotovo bi bili na kakšnem od tekmovanj v ožjem krogu primerni za naslov najhitrejših, a jim vsaj malce širine znotraj kompozicij zagotovo ne bi šteli v slabo.

Na koncertu je bil Gašper Prus.


Komentarji
komentiraj >>