Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF nekakšnih pravic! (3573 bralcev)
Sreda, 10. 12. 2008
Boris V.... V Grčiji še vedno ulični fajt, ob prejšnjih protestih zdaj še splošni štrajk ...
... Rod Blagojevich, guverner Illionisa, korupcije obtožen...
... Izrael trdi, da ni zločinov proti človeštvu zmožen ...
... Socialni zavodi menijo, da se ministrstvo za delo z njimi premalo ukvarja ...
... Zveza svobodnih sindikatov ob dnevu človekovih pravic na revščino opozarja ...


OFF NAPOVEDNIK

Avstralska policija, natančneje tista iz mesta Perth, resno razmišlja o postavitvi varnostnikov na vhode samih policijskih postaj. Do tako ekstremnega razmišljanja je prišlo po dveh napadih na policijske postaje v dveh dneh. V okviru postaje Warwick v severnem predelu mesta sta bila zažgana dva policijska avtomobila, v ponedeljek pa je nekdo poškodoval in zažgal vhodna vrata policijske postaje Joondalup. Drugi incident je povzročil tudi strah med policisti.

Policijski komisar Zahodne Avstralije, Karl O'Callaghan, je dejal, da je to napad na družbo, svobodo in demokracijo. Morda je komisar policijo malce precenil. Kakorkoli, podobno zaščito, torej privatne varnostne službe, iz čisto humanitarnih vzgibov svetujemo tudi grškim policistom, ki so iz nerazumnih razlogov postali nemočne žrtve podivjanih hord, ki jih kot lutke usmerjajo temne sile grške tranzicijske levice.

Berete popolnoma varen OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Kot da grške oblasti in policija niso imele dovolj protestov zaradi uboja petnajstletnika, ki trajajo že od sobote, se je danes začela tudi splošna stavka zaradi vladnega odziva na gospodarsko krizo in težkih ekonomskih razmer. Protesti so seveda usmerjeni zoper obstoječo oblast, zato se je največja skupina, sestavljena iz študentov in učiteljev, odpravila proti parlamentu in pozivala premiera Kostasa Karamanlisa k odstopu. Seveda je spet prisotno nasilje, tako iz ene kot druge strani. Protesti pa nikakor niso omejeni na glavno mesto, temveč potekajo tudi v Solunu in Patrasu. Zaradi stavke so na mednarodnem letališču v Atenah odpovedani vsi leti, banke in šole so zaprte, javni prevoz dela le v manjši meri. Sindikati se tako niso odzvali pozitivno na pozive premiera k preložitvi stavke.

Guverner zvezne države Illinois, Rod Blagojevich, je obtožen korupcije. Skušal naj bi namreč prodati sedež bodočega ameriškega predsednika Obame, saj je bil ta prej senator iste zvezne države, zdaj pa mora najti zanj zamenjavo. Blagojevichu so tudi prisluškovali in ugotovili, da je nameraval odvzeti osem milijonov dolarjev za otroško bolnico, ker od direktorja ni dobil petdeset tisoč zelencev. Pred tem se je Blagojevich zavzel za delavce podjetja za proizvodnjo oken in vrat Republica, saj slednji naj ne bi dobili odpravnin in plačil za dopuste, potem ko se je tovarna v petek zaprla. Blagojevich je celo zagrozil Bank of America, naj da podjetju posojilo, da bo lahko izplačalo svoje obveznosti. Obami je zaradi Blagojevicha žal, vendar z dogodki ni bil povezan.

Izrael pa zanika povezave z zločini proti človeštvu. Tako je odločno zavrnil obtožbe posebnega poročevalca Združenih narodov za človekove pravice na palestinskih ozemljih Richarda Falka. Ta je zaradi osemnajst-mesečne blokade Gaze izjavil, da Izrael izvaja zločine proti človečnosti. Ta izjava pa je po mnenju izraelskega zunanjega ministrstva bolj protiizraelska propaganda kot resnica. Izrael meni, da so obupne razmere v Gazi bolj posledica Hamasovega nasilja. Posebni poročevalec Falk meni, da bi moralo Mednarodno kazensko sodišče uvesti preiskavo.

Do podobnih zločinov prihaja v Iraku. Morda se bodo stvari umirile po juniju prihodnje leto, ko naj bi britanska vlada umaknila svoje sile iz te države. Umik naj bi se začel marca, konec junija pa naj bi zadnji britanski vojak zapustil Basro. No, ne ravno zadnji, saj naj bi v Iraku ostalo še med tristo in štiristo vojakov, ki bodo pomagali pri urjenju iraških sil. Z britanskega obrambnega ministrstva so potrdili, da v začetku prihodnjega leta pričakujejo temeljito spremembo misije v Iraku. Vse pa je odvisno tudi od volitev, ki bodo konec januarja. Od okupacije Iraka je umrlo 177 britanskih vojakov. Le kaplja v morje iraških žrtev, ki so jih sami povzročili.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije izkorišča jubilejni svetovni dan človekovih pravic za opozorila o problemu revščine v Sloveniji. Pri tem izpostavljajo predvsem upokojence in zaposlene z najnižjimi dohodki. Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov, je dejal, da so tudi delavske pravice človekove pravice in jih je treba varovati s pomočjo prava. Izvršni sekretar za ekonomsko področje Zveze sindikatov, Ladislav Rožič, pravi, da je za Slovenijo značilna prikrita revščina in da je samo med delavci kar 148 tisoč ljudi kljub zaposlitvi pod pragom revščine.

Skupnost socialnih zavodov je nezadovoljna z neodzivnostjo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pri reševanju problematike domov za starejše. Glede problema in pričakovanih spremembah smo spregovorili s predsednikom upravnega odbora skupnosti socialnih zavodov Slovenije, Borisom Koprivnikarjem:Ženski odbor Slovenske demokratske stranke ob svetovnem dnevu človekovih pravic opozarja, da podnebne spremembe vedno bolj ogrožajo človekove pravice, čeprav dejstvo, da se narava ne more meniti za človekove pravice, če hoče obdržati perfekcionizem, obstaja že od nekdaj. Govorili smo z predstavnico ženskega odbora SDS in evroposlanko Romano Jordan Cizelj.Društvo informacijski center LEGEBITRA je od novembra 2007 do novembra 2008 izvajalo program »POVEJ NAPREJ!« in raziskovalo, spremljalo ter beležilo primere kršitve pravic in nasilja nad istospolno usmerjenimi. Sedaj so izdali poročilo, ki ga lahko preberete v celoti na www.drustvo-legebitra.si, več o rezultatih pa nam je povedala vodja projekta »POVEJ NAPREJ!« Jasna Magić:
Komentarji
komentiraj >>