Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Grd OFF Program! (6343 bralcev)
Sreda, 17. 12. 2008
Boris V.... Tudi atenska Akropola postaja orodje grških upornikov ...
... V Bangladešu po dveh letih odpravili izredne razmere pred parlamentarnimi volitvami ...
... Britanci najkasneje do maja 2009 iz Iraka ...
... Blejski občinski svet potrdil predlog o kandidaturi za Olimpijske igre 2018 ...
OFF NAPOVEDNIK

Američani so spet eni izmed boljših v svetu. Nikakor ne govorimo o Obami in njegovi bodoči administraciji, temveč o dosežku ameriških kirurgov, ki jim je v zvezni državi Ohio uspelo presaditi osemdeset odstotkov obraza neke ženske. To sicer ni prva tovrstna operacija na svetu, pravzaprav je šele četrta, vseeno pa je rekordna, saj je označena kot prvi poskus presaditve skoraj celotnega obraza. Obraz so prej presadili že neki Francozinji, ki so jo poškodovali psi, nekemu Kitajcu, ki ga je napadel medved, in Francozu s tumorjem na obrazu.

Kar je pomembnejše od medicinskih rezultatov, so sociološki učinki tovrstnih operativnih sposobnosti. Takšni uspehi sodobne kirurgije nas resnično peljejo do samega roba utopične družbe, morda celo čez. Vrlim kirurgom se bomo kmalu zahvaljevali, da nas ne bodo več obkrožali grdi ljudje. Ne bo več pomanjkanja samozavesti, gospodarska rast bo posledično rasla in rasla, Evropska unija pa bo močna kot še nikoli, povezana z lepimi narodi vsega sveta.

Berete nagravžen OFF program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Tudi atenska Akropola je postala orodje grškega upora proti obstoječemu stanju grške družbe. No, skoraj, saj so študenti izkoristili le skalnat grič, na katerem Akropola stoji, in nanj obesili dva transparenta s pozivi na nove proteste. Eden od teh je namenjen simpatizerjem v tujini, ki so jih v angleščini pozvali k solidarnostnim protestom po vsej Evropi. Združenje grških študentov za jutri načrtuje veliko zborovanje, protesti pa so seveda napovedani tudi za danes, ko se bodo študenti zbrali pred sedežem policije v prestolnici. S severozahoda Grčije pa poročajo o zasedbi mestne hiše v mestu Joanina, poslopji lokalnega radia in kulturnega središča pa sta zasedeni že od torka, uporabljajo ju za informiranje o protestih.

Bangladešu se obeta odprava skoraj dvoletnih izrednih razmer, saj je predsednik države Iajuddin Ahmed ta teden podpisal odlok za odpravo izrednega stanja. S tem je izpolnjena glavna zahteva dveh glavnih političnih strank Nacionalne stranke Bangladeša in Awami Lige, ki bosta tako sodelovali v prihajajočih volitvah 29. decembra tega leta. Volitve naj bi tako pomenile premik k demokratični vladi, saj vojska igra ključno vlogo v državi že od nemirov ob prejšnjih volitvah leta 2007 – te so zaznamovali ulični nemiri in smrtne žrtve. Ob letošnjih volitvah je zato predvidena močna prisotnost varnostnih sil, te naj bi zagotavljale mirno in stabilno izpeljavo volitev.

Indijski zunanji minister Pranab Mukherjee je objavil prekinitev mirovnih pogovorov med Indijo in Pakistanom, ki trajajo že od leta 2004. Glavni razlog so seveda nedavni napadi v Bombaju. Indija namreč zahteva ostrejše ukrepanje Pakistana proti skrajnim skupinam, ki delujejo na njegovem ozemlju, še posebno proti skupini Lakšar-e-Tajba, ki naj bi bila odgovorna za nedavne napade. Pakistanci izražajo obžalovanje nad ustavitvijo pogovorov, saj naj bi bila prihodnost obeh držav odvisna od dobrih sosedskih odnosov. Celovit dialog, kot se mirovnim pogovorom tudi reče, je izboljšal odnose med državama pa tudi kakovost življenja državljanov, saj so bile vzpostavljene prve cestne in železniške povezave.

Po Bushu je nenapovedano v Irak prispel tudi britanski premier Gordon Brown. Ta je po pogovorih z iraškim premierjem Al Malikijem potrdil, da se bodo britanske sile iz Iraka umaknile najkasneje do konca maja prihodnje leto, morda celo prej. Več in podrobneje o umiku bo spregovoril na jutrišnjem nastopu v britanskem parlamentu. Velika Britanija ima trenutno še okoli štiri tisoč sto vojakov, ki delujejo predvsem na jugu države. Premierja se bosta pogovarjala tudi o statusu britanskih sil v državi po decembru, saj se takrat izteče mandat Združenih narodov. Potreben bo sporazum, podoben tistemu, ki ga je iraška vlada podpisala z Američani in jim dovoljuje prisotnost v državi še tri leta po preteku mandata ZN-a.

Varnostni svet Združenih narodov je sprejel resolucijo, ki prvič omogoča mednarodne kopenske operacije proti piratom, ki so postali strah in trepet trgovcev ob obalah Somalije. Resolucija 1851 omogoča državam, ki se proti piratom že borijo, enoletni mandat za ukrepanje proti njim tudi znotraj te države. Sprejem resolucije je pozdravila že ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki je poudarila, da je treba končati nekaznovanost somalskih piratov. Ti so letos uvedli že več kot sto akcij, zadnja pa se je zgodila včeraj, ko so zasedli dve trgovski ladji in eno turistično.

Po skoraj sto domnevnih mafijcih sta postala žrtvi širše akcije italijanske policije in tožilstva tudi dva funkcionarja opozicijske Demokratske stranke. Neapeljsko tožilstvo je namreč odredilo pripor za podjetnika Alfreda Romera in hišni pripor za dvanajst oseb zaradi suma zlorabe položaja in korupcije. Žrtve državne represije so javni uslužbenci in politiki, med njimi tudi člana Demokratske stranke. Gre za preiskavo odloka, po katerem bi občina Neapelj pri javnih naročilih za gradnjo in vzdrževanje objektov vedno izbrala enega izvajalca del. Posel je vreden štiristo milijonov evrov, vendar zaradi pomanjkanja sredstev ni bil opravljen. Eden od priprtih je tudi polkovnik finančne policije.

Slovenija bo morda gostovala olimpijske igre leta 2018. Če bo šlo vse po željah blejskih občinskih svetnikov, seveda. Ti so namreč sprejeli predlog bohinjskega župana Franca Kramarja, da bi Bled v fazi priprav na kandidaturo za zimske igre 2018 prevzel vlogo mesta nosilca kandidature. Kramar je Bled izbral zaradi njegovega slovesa in ugleda ter tudi zaradi izkušenj s šahovsko olimpijado leta 2002, zaradi katere je Bled še vedno zadolžen. Tudi zato nekateri svetniki menijo, da bi bila gostitev olimpijskih iger preveliko finančno breme. Vendar Kramar meni, da bi imel Bled koristi zaradi promocije, tudi če na koncu ne bi bil izbran.

Odločitev ustavnega sodišča o neustavnosti nekaterih določb zakonov, ki urejajo plače sodnikov pravosodnega ministra, Aleša Zalarja ne preseneča. Ministrstvo si bo vzelo čas za analizo te odločbe, saj se zavedajo, da bo lahko imela vsaka sprememba plačnega sistema za sodnike posledice za ves javni sektor. Plače sodnikov bodo urejene s popravki v zakonu o sodniški službi, saj ima sodniški karierni sistem svoje specifike. Šlo naj bi za ureditev enotnega plačnega sistema v specializiranem zakonu o sodniških službah in ne za izključitev iz plačnega sistema vsega javnega sektorja. Po Zalarjevih besedah naj bi plačna lestvica ostala ista, plačni razredi pa bi morali biti drugačni, kar naj bi veljalo tudi za dodatke in druge elemente plače.

Novi Gorici je uspelo kljub gospodarski krizi proračun ne le ohraniti na dosedanjem nivoju, temveč za prihodnji leti načrtujejo še višjega. Kako jim je to uspelo, smo govorili z direktorico novogoriške občinske uprave Elviro Šušmelj:

Pred mednarodnim dnevom migrantov, ki bo jutri, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije opozarjajo na kršitve pravic tujih delavcev, zlasti tistim iz nečlanic Evropske unije. Priseljeni delavci med drugim ne prejmejo pisnega obračuna plač, temveč dobijo le kuverto, tako da ne morejo preveriti tega, da jim je delodajalec plačal vse prispevke. Poleg tega je pogodba o zaposlitvi le v slovenščini, mnogo delavcev pa slovensko seveda ne zna. O teh problemih smo se pogovorili z Goranom Lukičem, srokovnim delavcem ZSSS-ja za socialno področje:

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Bojan Kontič je na vlado naslovil pisno pobudo glede bolj aktivne vključitve le-te v pripravo in izvedbo proslave, ki je vsako leto 9. maja v Topolšici. Gre namreč za praznovanje podpisa kapitulacije nemških enot za jugovzhodno Evropo. Proslavo tradicionalno pripravlja tamkajšnja krajevna skupnost z občino Šoštanj in Združenjem borcev za vrednote NOB. Več o pobudi nam bo povedal Kontič:


Komentarji
komentiraj >>