Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
GUJVORONSKI/ KONDAKOV/ VOLKOV: Christmas Concert (Leo Records, 2008) (3193 bralcev)
Sreda, 24. 12. 2008
zoranpBožični koncert tudi na RŠ! A seveda božični koncert malo drugače, po vsebini še kako pravi za reeš-evske zvočne pokrajine. Pravzaprav kar naravnost reprezentativen zanje. Gremo v Rusijo, v Sankt Peterburg, v december 2006. 15. decembra omenjenega leta je tam trio - ki ga sestavljajo trobentač Vjančeslav Gujvoronski, pianist in tolkalec Andrej Kondakov ter kontrabasist Vladimir Volkov - posnel šest skladb, ki ga je zaokrožil v božični koncert ter letos tudi izdal na istoimenski plošči. (v celoti!)

* Božični koncert tudi na RŠ! A seveda božični koncert malo drugače, po vsebini še kako pravi za reeš-evske zvočne pokrajine. Pravzaprav kar naravnost reprezentativen zanje.
Gremo v Rusijo, v Sankt Peterburg, v december 2006. 15. decembra omenjenega leta je tam trio - ki ga sestavljajo trobentač Vjančeslav Gujvoronski, pianist in tolkalec Andrej Kondakov ter kontrabasist Vladimir Volkov - posnel šest skladb, ki ga je zaokrožil v božični koncert ter letos tudi izdal na istoimenski plošči pri londonski založbi Leo Records.

Opraviti imamo seveda s prvovrstnimi ruskimi protagonisti tamkajšnjega sodobnega in postsodobnega jazza ter temu sorodnih glasbenih praks. Gujvoronski in Volkov spadata celo v starejšo generacijo tovrstnih izvajalcev, saj sta glasbeno pot začela že nekje konec 60. let prejšnjega stoletja. Volkov je sploh eden najbolj uporabljanih ruskih kontrabasistov, zato smo ga v preteklih desetletjih pogosto srečevali tudi na teh radijskih valovih. Med njegovimi skupinami velja omeniti 'Volkov Trio', ki ga vodi od leta 1995, pogosto sodeluje s Sergejem Starostinom, ki je del 'Moscow Art Tria', je član 'Moscow Composers Orchestra', v zadnjih letih pa je še posebno opozoril nase s projektom 'Verški da koreški', pri katerem sodelujejo glasbeniki iz Senegala, Tuve in Rusije.

Z glasbeno kariero Volkova je primerljiva dosedanja ustvarjalna pot Gujvoronskega. Že v Sovjetski zvezi je bil eden od stebrov nove glasbene scene in je to ostal tudi v postsovjetski Rusiji. Z Volkovom sodelujeta že od svojih začetkov. Skupaj sta tudi v Moscow Composers Orchestru. Sodeloval in snemal je z nam dobro znano harmonikarico Evelino Petrovo na albumu »Chinyi Together«. Za sabo pa ima tudi vrsto lastnih plošč, med katerimi je novejša in odmevnejša »Caprichos«, prav tako izdana pri Leo Records. Hkrati je tudi cenjen skladatelj komornih del in simfoničnih poem, ki jih izvajajo drugi priznani glasbeniki ali ansambli, pisal pa je celo opere in muzikale.

Najmlajši v triu je pianist Andrej Kondakov, ki je ustvarjalno pot zastavil v 80. letih prejšnjega stoletja kot skladatelj - diplomant leningrajskega konservatorija. Pozneje se je uveljavil kot izvajalec, in to ne samo v Rusiji, ampak tudi v ZDA in Braziliji. Za založbo ECM je posnel opažen album v duetu s trobentačem Arkadijem Shilkloperjem.
Jasno je, da je takšna kombinacija izkušenj, številnih predhodnih sodelovanj in dolgoletnih poznanstev porodila prepričljiv, koherenten, po zvočnih rešitvah bogat in raznolik, a v končnem izrazu enoten kos sodobnega ruskega (post)jazza, ki ga je povrhu »požlahtnil« še navdih adventnega obdobja. Čeprav je med šestimi skladbami samo ena, ki se izrecno sklicuje na ta čas, to je »Christmas Waltz« Gujvoronskega, ki jo boste slišali drugo po vrsti. Sicer pa je vsak član tria avtorsko enakopravno prispeval po dve izhodiščni zamisli za skupno sprotno tkanje zvočnih pejsažev. Slišali jih boste v naslednji slabi uri.

pripravil Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>