Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF poštene recesije! (2913 bralcev)
Sreda, 24. 12. 2008
Boris V.... Obama ni imel stikov z obtoženim guvernerjem Blagojevichem ...
... George Bush pred božičem pomilostil devetnajst ljudi ...
... Brazilija in Francija sklenili velik orožarski posel ...
... Italijanski mafiji zasegli za štiri milijarde evrov premoženja ...
OFF NAPOVEDNIK

Recesija je v svojem bistvu veliko bolj pravična kot najbolj pravičen davčni sistem. Je izjemno progresivna. Tako je zaradi gospodarske in finančne krize šest najbogatejših Rusov od začetka krize izgubilo kar sto enajst milijard dolarjev, predvsem zaradi padca vrednosti delnic. Tisti kapitalistični aktivisti, ki so najemali kredite za nakup družb in podjetij po svetu, so jo odnesli najslabše. Najbogatejšemu Rusu, Olegu Deripaski, naj bi se tako v zadnjem letu premoženje stopilo z 28-ih na skromnih 7,2 milijarde dolarjev. Vsem dobro znani Roman Abramovič pa ima zdaj le še ubogih 3,3 milijarde dolarjev premoženja.

Kaj nam to pove? Da Alan Ford domislice vseeno niso vselej veljavne. Tako je namreč treba podvomiti v znani rek: »Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi«. Načeloma res, vendar, če si potopljen v dosmrtno revščino, ti je z razočaranjem nad gledanjem padca vrednosti delnic prizanešeno.

Berete OFF Program Radia Študent, ki vedno dobiva na vrednosti.

OFF PROGRAM

Odkar je obtožen guverner Illinoisa, Rod Milorad Blagojevich, se je ugibalo, ali je bil novoizvoljeni predsednik Barack Obama v kakršnihkoli stikih z njim glede prodaje njegovega senatnega položaja v isti zvezni državi. No, bodoči pravnik Bele hiše, Greg Craig, je objavil ugotovitve notranje preiskave v novi Obamovi ekipi. Ta potrjuje, da Obama stikov z obtožencem ni imel. Te ugotovitve je potrdil tudi zvezni tožilec Patrick Fitzgerald. Se pa je z Blagojevichem pogovarjal bodoči šef Obaminega kabineta, Rahm Emanuel, vendar naj ti pogovori ne bi zajemali nobene trgovine za senatorski sedež.

Še lepša novica prihaja iz Bele hiše. George Bush je tik pred božičem odkril pravi smisel tega praznika in pomilostil devetnajst ljudi, enemu pa je znižal kazen. Doslej je bil Bush mlajši v obeh mandatih usmiljen do sto devetdesetih ljudi, kar pa je še vedno polovica manj kot v mandatih Clintona ali Reagana. Pomiloščenci so vsi neznane osebe, razen Charlesa Wintersa, ki je sicer že pokojen, že leta 1949 pa je bil obsojen na leto in pol čuze, ker je Izraelu v času embarga dostavil tri bombnike B-17. Ostali pomiloščenci so bili manjše ribe, kaznovani za posedovanje orožja, mamil, poneverbe, krajo pošte, pobeg z vojne ladje in podobno.

Medtem ko je Bush prizanesljiv do ubežnikov z vojnih ladij, pa Brazilija nova vojna plovila šele kupuje, in to od Francije. Gre za pet podmornic, del nakupa pa je tudi petdeset helikopterjev. Posel je vreden 8,6 milijarde evrov, vključuje pa tudi prenos tehnologij, ki naj bi pomagal Braziliji razvijati svojo orožarsko industrijo. Štiri podmornice bodo konvencionalne, ena bo jedrska, vse pa bodo deloma sestavljene v Braziliji. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je za podpis posla izkoristil dvodnevni obisk Brazilije. Francija zastopa stališče, da dobi tudi Brazilija stalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Avstralska vlada je dejala, da se ne bo opravičila indijskemu zdravniku, Mohamedu Haneefu, zaradi neupravičene aretacije leta 2007. Haneef je bil namreč prijet v zvezi z bombnimi napadi v Veliki Britaniji, izkazalo pa se je, da je bila aretacija pomota. Haneef je bil posledično deportiran, čeprav se je takrat že izkazalo, da je bila storjena napaka. Državni tožilec, Robert McClelland, je sicer priznal napake v celem postopku in dejal, da se ne bi smelo zgoditi, da je bil človek zadržan dlje kot bi moral biti, vseeno pa je zavrnil opravičilo vlade. Zakaj? Ker bi to lahko sprožilo zahtevke po odškodnini. Haneef in njegovi odvetniki so točno to že napovedali.

Italijanska mafija je revnejša za okoli štiri milijarde evrov. Italijanska policija ji je v letošnjem letu namreč zasegla imetje v prav tolikšni vrednosti, kar je trikrat več kot prejšnje leto. To je razkril notranji minister, Roberto Maroni. Okoli šestdeset odstotkov zaseženega je nepremičnin, mafijci pa so izgubili tudi precej avtomobilov, plovil in podobno. Skoraj pol milijarde evrov pa se nanaša na okoli devetsto zaplenjenih podjetij. Maroni se je pohvalil, da lahko sedaj policija po aretaciji kriminalca njegovo imetje odvzame, le-to pa postane last države.

Še vedno poteka spor okoli Pekarne v Mariboru. Mesto želi namreč v okvir Pekarne umestiti Mladinski kulturni center. Odbor za Pekarno se pritožuje, da je Mestna občina Maribor z njimi prekinila sodelovanje oziroma jih ne obvešča več o tekočem dogajanju, vseeno pa se pogovori nadaljujejo. Več o razvoju in sploh o zapletu nam je povedal član Odbora, Razim Derlić:
Komentarji
komentiraj >>