Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
"Amos & Andy" (3719 bralcev)
Ponedeljek, 12. 1. 2009
LanIz naftalina bomo v slino prenesli ikono ameriške radijske produkcije. Mineva namreč 80 let, kar se je na radijskih sprejemnikih na oni strani luže pojavila serija, ki se je valov tako ali drugače oklepala naslednjih 40 let, k poslušanju pa teden za tednom priklepala okoli 40 milijonsko množico.
PLUNKI POZABE

Dober večer. Drugi ponedeljek v mesecu se na rožnodolski frekvenci pljuva. Tole so Plunki pozabe.

Iz naftalina bomo v slino prenesli ikono ameriške radijske produkcije. Mineva namreč 80 let, kar se je na radijskih sprejemnikih na oni strani luže pojavila serija, ki se je valov tako ali drugače oklepala naslednjih 40 let, k poslušanju pa teden za tednom priklepala okoli 40 milijonsko množico.

Že januarja 1926 je na čikaški radijski postaji WGN debitirala komična serija »Sam in Henry«. Dve leti zatem je spremenila ime v »Amos in Andy«, se preselila na konkurenčno postajo - čikaški radio WMAQ - ter postala takojšnji hit ter ena najpopularnejših radijskih serij v ameriški zgodovini.

Kljub temu, da sta bila njena avtorja in glavni zvezdi, Freeman Gosden in Charles Carrell, belopolta, sta v oddajah upodabljala temnopolto dvojico z globokega ameriškega juga, ki sta se, v iskanju boljšega življenja med veliko depresijo, preselila v Chicago. Tovrstne levitve belih igralcev v temnopolte vloge so imele v tistem času v ZDA že krepko stoletno, gledališko tradicijo.

22 let sta se s pomočjo satire ter kopice slavnih gostov odzivala na aktualno dogajanje, ki je obsegalo čas od že omenjene velike gospodarske krize, druge svetovne vojne, korejske vojne, hladne vojne ter vsakokratnih ameriških volitev. Leta 1932 sta se takole spraševala o razlikah med republikanci in demokrati.

Do leta 1951, sta se Amos in Andy preselila na televizijoje bilo stereotipiziranje temnopoltih južnjakov že spremljano z očitki o politični nekorektnosti. Na ekranih so Gosdena in Carela zamenjali dejanski temnopolti igralci. To je bila tudi prva popolnoma temnopolta igralska zasedba na ameriških ekranih. In dolgo časa tudi edina. Naslednja ji je sledila šele čez 20 let.

To pa ni ustavilo zagovornikov pravic za afroameričane. Njihove kritike na račun vzpostavljanja in vzdrževanja stereotipov o t. i. črni Ameriki so leta 1953 pripeljale do konca serije. Posamezni poskusi njenega ponovnega zagona so bili neuspešni.

V naslednjem posnetku bo govora o posojilnicah, državnih kreditnih garancijah, plačilni sposobnosti in vsem, kar ni bilo tuje niti takratnim, niti aktualnim javnostim.


Zadnja oddaja »Andy in Amos« je šla v eter 25. novembra 1960. Naslednje leto se je v televizijski obliki za kratek čas pojavila pod imenom Kalvin in polkovnik. V izogib kritikam je bila animirana, glavna junaka pa sta bila medved in lisica. Nadaljevanka se je z ekranov poslovila po enem letu.

Zadnji današnji posnetek je postavljen v obdobje korejske vojne in vsesplošnega strahu pred vojaškim naborom


Tudi nocojšnje Plunke je zaslinil in odvodil Lan.

Komentarji
komentiraj >>