Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRITOFF legendarnih odzivov (3600 bralcev)
Ponedeljek, 26. 1. 2009
Boris V.7:05
... Most Jőrga Haiderja ...
8:05
... Izrael bo ščitil svoje vojake pred pregonom zaradi vojnih zločinov ...
9:05
... Morales slavi v Boliviji ...
10:05
... "Policisti smo ljubeči starši" ...
7:05

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar se v Bruslju udeležuje ministrskih zasedanj, ki jih izkorišča tudi za pogovore s svojimi kolegi o Hrvaški. Glede tega je napovedal tudi stike z Evropsko komisijo, vendar ni hotel razkriti, s kom se te dni sestaja. Zdaj še že ve, da je Marti Ahtisaari glavni kandidat za mediatorja v slovensko-hrvaškem sporu.

Na avstrijskem Koroškem Haider še zdaleč ni pozabljen. Včeraj so enega od mostov čez Dravo slovesno preimenovali v most Jőrga Haiderja. Kritični do te populistične poteze so seveda v stranki slovenske manjšine Enotna lista, pa tudi v stranki Zelenih in v mladi socialdemokratski generaciji. Precej patetično je, da so most poimenovali po nekomu, ki jih je vztrajno rušil. Ali bodo Haiderju v čast na mostu tudi povišali hitrostno omejitev, še ni znano.

Egipt konec februarja načrtuje donatorsko konferenco za obnovo Gaze, z Evropsko unijo pa sta že pozvala Fatah in Hamas k čimprejšnji spravi, ki bi to omogočila obnovo pa tudi vnovični zagon mirovnega procesa z Izraelom. Češki zunanji minister je dejal, da je sprava med Palestinci ključna za napredek, kar sam pomeni, da so spet Palestinci tisti, zaradi katerih ni miru na tistem območju.

8:05

Izraelski premier Ehud Olmert je dejal, da bo vsak izraelski vojak, ki bo obtožen vojnih zločinov v Gazi, deležen zaščite države pred pregonom. Olmert je dodal, da morajo vojaki vedeti, da jih bo Izrael ščitil, potem ko so po njegovem mnenju oni ščitili izraelsko državo. Izrael je obtožen nediskriminatornih napadov in uporabe bomb z belim fosforjem na civilnih območjih.

Etiopija pravi, da je končala umik svoje vojske iz Somalije, dve leti po vstopu v to državo, da bi se spopadla z islamskimi uporniki. Etiopski minister za informiranje je dejal, da njihova vojska končala islamistično grožnjo. Vseeno obstajajo poročila, ki kažejo na to, da del etiopske vojske ostaja v Somaliji. Kljub etiopskim samohvalam kontrolira somalska vlada zgolj dele prestolnice Mogadish in mesto Baidoa.

Potem ko je razpravo o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v NATO v četrtek preložil, se bo danes parlamentarni odbor za zunanjo politiko s to temo spet ukvarjal. Vmesni čas so poslanci porabili za to, da so se podrobneje seznanili z dokumentacijo v zvezi s tem vprašanjem. Z vstopom Hrvaške v NATO imata predvsem nacionalna in ljudska stranka, ne smemo pa pozabiti tudi tistih, ki so proti vstopu katerekoli države v NATO.

9:05

Bolivijski predsednik Evo Morales je razglasil zmago na referendumu o novi ustavi, ki naj bi izboljšala položaj avtohtonih prebivalcev. Predlog nove ustave naj bi podprlo okoli šestdeset odstotkov volivcev. Morales je množice nagovoril besedami: »Bratje in sestre! Kolonialistična država se tukaj konča! Tukaj začenjamo dosegati pravo enakopravnost za vse Bolivijce.« Tradicionalne elite novi ustavi ostro nasprotujejo. Uradni rezultati bodo znani čez približno deset dni.

Predstavniki Bele hiše in demokratov hladijo razgrete glave Američanov. Skušajo namreč znižati njihova pričakovanja glede okrevanja gospodarstva, čeprav bo kmalu sprejet osemsto milijard dolarjev težek stimulacijski paket. Istega mnenja kot Obama, torej, da bo še slabše preden bo boljše, je tudi njegov podpredsednik Joe Biden. Biden je tudi izrazil pričakovanje, da bodo paket podprli tudi republikanci, čeprav ti že negodujejo, da je premalo davčnih olajšav.

Na Mednarodnem kazenskem sodišču se začenja sojenje nekdanjemu vojaškemu voditelju v Demokratični republiki Kongo Thomasu Lubangi. Lubanga je obtožen rekrutiranja otrok vojakov. To bo tako prvo sojenje na tem sodišču, ki je bilo leta 2002 ustanovljeno kot prvo stalno sodišče za vojne zločine in zločine proti človečnosti. Skupine za človekove pravice žrtev zahtevajo, da se Lubangi sodi tudi za njegove druge vojne zločine.

Ljubljanski svetniki imajo na dnevnem redu med drugim glasovanje o odloku, ki omogoča gradnjo treh stolpnic v Dravljah. To je nadaljevanje zaradi nesklepčnosti prekinjene decembrske seje. Opozicija in prebivalci Dravelj so ostro proti gradnji stolpnic. Zeleni Slovenije in DeSus predlagajo recimo gradnjo treh domov za starejše. Čeprav je proti vsa mestna opozicija, je edino upanje Draveljčanov, da Zokijeva lista ne bo v celoti podprla gradnje.

10:05

Nekdanje uporniško gibanje El Salvadorja je sedemnajst let po podpisu mirovnega sporazuma in koncu državljanske vojne postalo tamkajšnja največja politična stranka. Vseeno stranki imenovani »Farabundo Marti Liberation Front« ni uspelo osvojiti parlamentarne večine, tako da lahko konzervativne stranke še vedno vladajo, če združijo sile.

Najvišji islamski organ v Indoneziji je izdal fatvo, s katero muslimanom prepoveduje prakticiranje nekaterih vidikov joge. Razlog? Izvajanje nekaterih hindujskih elementov naj bi oslabilo vero muslimanov. Za njih je prepovedano prakticiranje obredov drugih religij, joga pa bo vseeno dovoljena za športne namene. Za podoben ukrep so se odločili že v Maleziji lansko leto. Fatva sicer ne pomeni zakonske prepovedi, vendar se njeno neupoštevanje smatra za greh.

Zunanji minister Žbogar je dejal, da bi lahko v naslednjih tednih Slovenija prenehala z blokado pristopnih pogajanj Hrvaške z EU, če bi prišlo do dogovora o posredovanju tretje strani. Dodal je, da je čas za rešitev mejnega vprašanja dozorel in da je mediacija verjetno edina rešitev tega vprašanja, saj bi bil postopek pred mednarodnim sodiščem predolg. Žbogar je še navrgel, da je hrvaška meja dolga, slovenska pa kratka. Kot da je to relevantno.

Legendaren je odziv Združenja policistov Slovenije na objavljene odlomke Gorana Vojnovića »Čefurji raus«. V Združenju menijo, da knjiga upravičeno razburja policiste. Čeprav dodajajo, da javno izražanje mnenja ne more biti predmet kazenskega pregona, se sprašujejo: »Kaj ko bi naslednji literarni junak skozi fikcijo poveličeval pedofile, holokavst ali pa genocide v bližnji zgodovini?« Komentar ni potreben, da pa bi bil še manj potreben, dodajamo še en odziv Združenja policistov. Citiramo: »Policisti smo predvsem ljudje, državljani, solidni davkoplačevalci in ljubeči starši«. Odziv vreden zlata.


Komentarji
komentiraj >>