Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Ugly Duckling!!! (3156 bralcev)
Četrtek, 29. 1. 2009
Boris V.Boris Vasev recenzira nastop ameriških hiphop veseljakov Ugly Duckling v Gala hali ... (v celoti!)
UGLY DUCKLING, 28. 1. '09; Gala Hala- Metelkova mesto, Ljubljana

* V Ljubljano so se po malo več kot štirih letih vrnili hip hop zabavljači iz bolj oddaljene obale Združenih držav. Govor je seveda o triu Ugly Duckling, ki so po nastopu v Cvetličarni konec oktobra 2004 zatresli še oder Gala hale na Metelkovi. Ko rečemo zabavljači, mislimo to tako dobronamerno kot dobesedno, saj se je ob njihovem nastopu težko ne zabavati. Trio, sestavljen iz didžeja Young Einsteina in dveh MC-jev, Andyja in Dizzyja, je poskrbel za uro in petnajst minut dolgo lekcijo iz naštudiranega in tekočega koncerta, kar se je seveda odražalo tudi pri odzivu publike. Ta sicer ni bila množična, v Gali se je namreč zbralo »od oka« kakšnih sto dvajset rapa željnih obiskovalcev, vendar je treba krivdo za to pripisati tudi sredinemu terminu koncerta.

Nastop so »Grdi rački« začeli dvajset do enajstih in nas od takrat niso pustili brez nadzora. Njihovo glasbo sicer preveva funky pristop s poudarjenimi bobni in bas linijami ter odlično izbranimi sampli, ki povzročijo, da se roke poslušalcev in gledalcev kar same dvigajo v zrak. To prednost ekipa na odru dobro izkorišča, saj skozi ves koncert direktno komunicira s publiko in jo vabi k sodelovanju, bodisi s ploskanjem bodisi s spodbujanjem njihovega didžeja. Publika se je, kot rečeno, ubogljivo odzivala in odnos oder-pododrje se je hitro vzpostavil.

Pristop te zasedbe je popolnoma prežet s tako imenovano zlato dobo hip hopa. Bobni masirajo vrat, sampli ti prinesejo nasmeh na usta, bas linija te prijetno zaziba, svoje pa seveda oddelata tudi MC-ja, Andy in Dizzy. Ura in petnajst minut neprestanega energičnega rapanja, izmenjavanja mikrofonov – tudi dobesedno, saj sta si v prvi polovici nastopa pri enem komadu mikrofon metala z enega konca odra na drugega in tako poskrbela za neke vrste cirkuško točko. Vse je bilo odrapano točno, brez kakšnih težav z glasom, dihanjem in podobno, vendar kaj takšnega od tovrstnih mačkov niti ne bi pričakovali.

Edina pomanjkljivost so morda besedila, ki bi lahko bila tista pika na i, ostanejo pa le na ravni večzložnih rim in solidne metrike, kar te sicer zadovolji na koncertu, verjetno pa je drugače, ko jih poslušaš doma. Kakor koli že, tega jim nikakor ne gre zameriti. Včerajšnji koncert je bil vsekakor pozitivna hip hop izkušnja za vse, ki s tem žanrom morda niso bili tako zelo seznanjeni, in potrditev vsem drugim, da debeli bobni in dober flow še vedno premaknejo tudi najbolj zakrnele roke vzvišenega obiskovalca rap žurov. Koncert torej, ki bo ostal v lepem spominu, vendar ne do pozne starosti.

pripravil Boris Vasev


Komentarji
komentiraj >>