Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KOMU SLOVENIJA IZKAZUJE ČAST NA BLIŽNJEM VZHODU? (3766 bralcev)
Sreda, 4. 2. 2009
Boris V.Nedavna izraelska krvava ofenziva v Gazi, ki je terjala življenja 1330 Palestincev, med njimi nekaj sto otrok, je spet sprožila vprašanja, kakšno vlogo ima Slovenija v tistem konfliktu? Je nedolžna opazovalka, morda aktivna podpornica Palestincev ali pa odkrito na strani Izraela? Dejstvo, da je eden od dveh častnih konzulov Republike Slovenije v Izraelu bivši general izraelske vojske Eival Gilady, pove veliko.

Nedavna izraelska krvava ofenziva v Gazi, ki je terjala življenja 1330 Palestincev, med njimi nekaj sto otrok, je spet sprožila vprašanja, kakšno vlogo ima Slovenija v tistem konfliktu? Je nedolžna opazovalka, morda aktivna podpornica Palestincev ali pa odkrito na strani Izraela? Karkoli že je, vse te vojno-politično-ekonomske igrice seveda daleč presegajo slovenski vpliv in moč, tako da lahko govorimo o slovenskem odnosu do Bližnjega vzhoda bolj z načelnega vidika. Na tem izpitu pa Slovenija absolutno pogrne. Mediji so že poročali o trgovini z orožjem, ki poteka na relaciji Ljubljana-Tel Aviv, tako da lahko razumemo, zakaj nekaterim ekonomske sankcije Izraela ne dišijo. Duhu pragmatizma je zvesto tudi dejstvo, da je eden od dveh častnih konzulov Republike Slovenije v Izraelu bivši general izraelske vojske, Eival Gilady.

Kdo je Gilady? Bil je idejni oče slepilnega manevra umika izraelskih naselbin iz dela Zahodnega brega in velik zagovornik gradnje apartheidovskega zidu med Izraelom in Zahodnim bregom, s katerim se je Palestincem na veliko kradlo zemljo in jim onemogočalo normalno življenje. Ta zid je Mednarodno sodišče tudi označilo za neskladnega z mednarodnim pravom, vendar nikomur nič. Je Slovenija protestirala proti zidu? Ne, nasprotno, čast z imenovanjem častnega konzula je namenila prav njegovemu velikemu zagovorniku. Glede na osemindvajseti člen »Zakona o zunanjih zadevah« je lahko častni konzul oseba, ki živi v sprejemni državi in uživa ugled ter zaupanje, da bo lahko primerno opravljala konzularne naloge. Več o pomenu in funkcijah častnih konzulov nam je povedal Jožef Kunič, predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose:Pa smo spet pri pragmatizmu. Člana parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, Franca Jurija iz stranke Zares, smo vprašali, ali ne bi bilo bolj smiselno prekiniti s tovrstno prakso in imeti bolj trd načelni pristop v zunanji politiki, tudi na določeno škodo Slovenije:Kuniča smo vprašali, ali ne bi bilo smiselno častnega konzula, ki zagovarja nekaj, kar je v neskladju z mednarodnim pravom – torej že omenjeni Zid – zamenjati s kakšnim primernejšim kandidatom:Tudi Franco Juri ni ravno naklonjen zamenjavi Giladyja zgolj zaradi njegove vpetosti v izraelske vojaške strukture, vendar ima vsaj alternativni predlog. Poslušajmo:Zakaj pa bi kdo sploh hotel biti častni konzul, če je ta funkcija neplačljiva? Poglejmo, kaj pravi oseminštirideseti člen Navodil za častne konzularne funkcionarje Republike Slovenije: »Častni konzularni funkcionar uživa privilegije in imunitete, ki mu jih v skladu z mednarodnim pravom priznava sprejemna država«. Ali lahko špekuliramo in se vprašamo, če je to morda razlog, da želijo biti nekateri častni konzuli? Jožef Kunič:Na žalost pa je dvom na mestu tudi ob vprašanju, ali bo Slovenija končno prekinila s sramotnim pragmatizmom in začela delovati v skladu z deklariranimi načeli. Distanciranje od tega, kar je njim nasprotno, bi bil dober začetek.

OFF poročilo je pripravil Boris Vasev.Komentarji
komentiraj >>