Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
MARČELO: Treća strana medalje (Multimedia records, 2008) (ponovitev 13. 2. '09 ob 00.30) (3746 bralcev)
Petek, 6. 2. 2009
Boris V.Boris Vasev recenzira zadnjo ploščo srbskega reperja Marčela, ki bo kmalu klepal rime na naših odrih ... (v celoti!)
* Nocojšnja tolpa se vrti okoli izdelka srbskega raperja, ki ga slovenski publiki verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Marčelo si je ime tudi v Deželi ustvaril že s svojim prvencem »De facto«, izdanim leta 2003, prav tako pa je bil že večkrat gost slovenskih klubskih odrov. Sloves MC-ja in do neke mere tudi rap zvezde si je dodatno utrdil z drugo plato »Puzzle shock«, verodostojnost pisca tekstov pa povečal z izdajo romana »Zajedno sami«, sicer uspešnice, in rednimi kolumnami v raznih srbskih časopisih. Avtorja teh vrstic Marčelo sicer s svojim prejšnjim delom ni pritegnil, je pa za to poskrbela njegova že tretja plošča »Treća strana medalje«.

Plata, dolga dobro uro, ponuja šestnajst trackov, od tega sta dva skita, eden sicer popolnoma neumesten. Po prvem komadu »Testament«, v katerem se avtor sooča s hipokrizijo in trivialnostjo lokalne glasbene scene ter govoricami in opravljanji, ki sodijo zraven, se je Marčelo odločil za skladbo »Minuta ćutanja« oziroma »Minuta tišine«. Torej, dobesedno minuta tišine. Kaj je s tem mislil, ni jasno, saj je bil ta trik doslej uporabljen že tolikokrat, da je popolnoma izgubil svoj prvotni pomen, zato ga bomo nocoj brez nadaljnjega premlevanja mirno preskočili. Če se vrnemo na prvi komad, lahko rečemo, da sicer prežvečena tematika ne moti, saj se jo Marčelo loti na tehnično dobrem nivoju in očitno mu je bilo dovolj to povedati v enem komadu, tako da nikakor ne postane lajtmotiv plošče.

Prvi hit le-te pride že v obliki četrtega komada z naslovom »Ponos«, v katerem Marčelo premleva temo o pričakovanjih, ki jih v mladosti goji posameznik do samega sebe, in tistih od staršev in okolice ter o njihovi podpori. Kot pravi Marčelo: »Kaj mi bo spodbuda, ko že imam medalje, čemu rama za jokat, ko je čas nasmeha?«. Na refrenu se izkaže vokalistka Nensi, ki je sicer del njegove ekipe Filter Crew, ki jo sestavljajo še Sky Wikluh, Ministar Lingvista in DJ Raid. Ko smo že pri članih ekipe, povejmo, da je za precejšen kos glasbe poskrbel Sky Wikluh, član nekdanjih Bad Copy, ki je skupaj z drugimi producenti namešal nekakšno mešanico klubskega elektronskega hip-hop in popa v enkrat temnih, drugič svetlih odtenkih. Ko rečemo pop, mislimo to na tisti dober način, kar je danes precejšnja redkost, še posebej v zvrsti, kot je hip-hop.

Močna stran Marčela so seveda besedila, ki so polna iskrivih prispodob in humorističnih vložkov na nivoju. Eden od teh je skit »Slova« - »Črke«, ki je aluzija na starejši skit »Geto«. Uporabljen je isti beat in forma, vsebinsko pa je diametralno nasprotje. Avtorju je uspelo narediti preskok med rap teksti in teksti na sploh. Pohvalno je, da Marčelo ob tem razvoju ni pozabil na samo tehniko podajanja besedila, kar tvori enega od vogalov vsake dobre rap strukture. Rime niso poceni, večzložnost je bolj pravilo, kot izjema, še posebej pa je dobra metrika. Ta na trenutke povzroča primerjave z domačim N'tokom, na določenih refrenih pa zveni tudi precej eminemovsko. V vsakem pogledu je plata dinamična, tako stilsko kot tematsko. Ena tistih, ki bo ponujala in ponujala, še dolgo potem, ko bo minilo prvotno vzburjenje po izidu.

»Treća strana medalje« govori tako o že na začetku omenjenih vsakodnevnih banalnostih kot o uničevalnih posledicah vojne in potencialnih usodah neznancev na ulici, ki jih večinoma nismo sposobni niti zaslutiti, zaključi pa se s posvetilom svojim prijateljem v komadu »Srećna strana medalje«. Marčelo s svojo zadnjo ploščo utrjuje svoj sloves izjemnega pisca in interpreta, »Treća strana medalje« pa bo najverjetneje še razširila krog njegovih poslušalcev.

pripravil Boris VasevKomentarji
komentiraj >>