Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nesmrtni Britoff (3565 bralcev)
Ponedeljek, 16. 2. 2009
Boris V.ob 7:05
... ZDA spet napadajo Pakistan ...
ob 8:05
... Jutri srbski poslanci na Kosovo ...
ob 9:05
... Pahor in ministri pri Jankoviću ...
ob 10:05
... Chavezu uspela nesmrtnost ...

ob 7:05

Spet vstopamo v žlahtno predvolilno obdobje. Politične stranke se namreč pripravljajo na volitve sedmih poslancev v Evropski parlament, ki se bodo predvidoma odvile sedmega junija. Socialni demokrati se bodo v večji meri posvetili tem volitvam šele po kongresu stranke konec marca. V SDS pa se že ve, da bo nosilec liste Milan Zver. Drugi njihovi kandidati so nekateri bivši ministri in tudi nekdanji direktor vladnega urada za komniciranje Anže Logar. V ostalih strankah kandidatov še niso določili.

Karl Erjavec, predsednik Demokratske stranke upokojencev Slovenije je dejal, da sedaj ni pravi trenutek za draginjski dodatek. Priznava, da ga koalicijski sporazum sicer predvideva, vendar le v primeru, da javnofinančno stanje to dopušča, sedaj pa po njegovem mnenju ni tako. Erjavec je dodal, da nikoli ni obljubljal pokojnine v višini tisoč evrov, ampak je le dejal, da bi takšne pokojnine lahko imeli, če bi odvzeli silne milijone tajkunom.

Ameriški odposlanec za Pakistan in Afganistan Richard Holbrook, dobro znan prebivalcem Balkana, se je srečal z afganistanskim marionetnim predsednikom Hamidom Karzajem, ki je pričakovano dejal, da bo njegova država sodelovala pri ameriški reviziji tako imenovane vojne proti terorizmu, za katero se je odločil novi predsednik Obama. Nova revizija pa očitno ne vključuje prenehanje bombardiranja pakistanskih civilistov, saj je v soboto domnevno ameriško letalo na severozahodu Pakistana ubilo sedemindvajset ljudi.

Izraelski premier v odhajanju Ehud Olmert je potrdil obisk papeža Benedikta šestnajstega, ki naj bi v Izrael prispel maja. Ob njemu se bo fotoaparatom nastavljal predsednik Šimon Peres in drugi veljaki izraelske politike, papež pa bo obiskal Jeruzalem, Nazaret, Betlehem in jordansko prestolnico Aman. Ali bo obisk pozitivno vplival na bedna življenja milijonov Palestincev, presodite sami.

ob 8:05

Bizarna novica prihaja iz Andraža nad Polzelo. Tam so namreč blagoslovili več kot dvesto traktorjev. Blagoslov je opravil ljubljanski prošt Jože Lap, ki je dejal, da je človek zemljo v upravljanje dobil od boga in da je z njo treba delati preudarno in pametno. Ja, blagoslov teh mehanskih naprav je res preudarno dejanje, udeležil pa se ga je tudi predstavnik države, generalni direktor direktorata za kmetijstvo na kmetijskem ministrstvu Branko Ravnik. Naj povemo še, da je v zadnjih osemindvajsetih letih v traktorskih nesrečah umrlo več kot osemsto dvajset ljudi, kar je več kot število smrtnih žrtev ETE v vsej njeni zgodovini.

Predsednica srbske skupščine Slavica Đukić-Dejanović je dejala, da se bodo srbski poslanci na obletnico razglasitve kosovske neodvisnosti, torej ta torek, zbrali v Zvečanu na severu te pokrajine sleš države. Tam se bodo udeležili izrednega zasedanja parlamenta kosovskih Srbov, potekalo pa bo tudi zasedanje odbora srbskega parlamenta za Kosovo. Večina strank je potrdila udeležitev dogodka na Kosovu.

Predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je dejal, da bodo Ratka Mladića ujeli še letos in da bi bilo vse drugo presenečenje. Ljajić je dodal, da imajo sedaj več argumentov za optimizem, kot so jih imeli pred enim mesecem. Lov na Mladića se odvija seveda zaradi možnosti vstopa v Evropsko unijo, na begu pa je še Goran Hadžič, bivši predsednik Republike srbske krajine.

Ameriški Pentagon se očitno vse bolj vrača v obdobje rimskega imperija. Tako naj bi Pentagon začel rekrutirati tudi priseljence, ki v ZDA bivajo na osnovi začasnega vizuma, v zahvalo za njihovo kri in prst na sprožilcu pa jim bo ponudil hitro pot do ameriškega državljanstva. Doslej so lahko v vojsko stopili le priseljenci s trajnimi vizumi, odslej pa tudi tisti drugi pod pogojem, da bivajo v ZDA že vsaj dve leti.

ob 9:05

Premier Borut Pahor bo z vladno delegacijo danes obiskal ljubljanskega šefa Zorana Jankovića. Na njegovo željo bodo prisotni vsi ministri ključni za razvoj glavnega mesta, najmanj torej minister za finance, za javno upravo in lokalno samoupravo. Za Župankovića bo glavna točka pogovorov denar, ki ga je Ljubljana izgubila v mandatu prejšnje vlade.

Izteka se sedemdnevni rok za vložitev pobude za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma, ki je začel teči od ratifikacije vstopa Hrvaške v Nato. To pobudo lahko vloži tudi civilna iniciativa, ki mora biti podprta z dva tisoč petsto podpisi, nato pa ima pobudnik na voljo petintrideset dni časa, da zbere štirideset tisoč podpisov, da se lahko referendum sploh izvede. Če Podobnik in ekipa pobudo vložijo, bo ogrožena deponija ratifikacijske listine protokolov vstopa Hrvaške in Albanije v Nato, saj je ta določena za triindvajseti marec.

Venezuelskemu predsedniku Hugu Chavezu (izg. ugu čavezu) je uspel veliki met. Volivci so na referendumu potrdili predlog spremembe ustave, tako da število predsedniških mandatov ne bo več omejeno na dva. Za je glasovalo štiriinpetdeset odstotkov volivcev, proti pa jih je bilo petinštirideset. Opozicija opozarja na konec demokracije v državi in Chavezovo pehanje države v diktaturo, korupcijo in porast kriminala.

Izrael ne bo pristal na premirje v Gazi, dokler izraelski vojak Gilad Shalit, ki je bil ujet s strani palestinskih aktivistov leta 2006, ne bo izpuščen. To je dejal premier Ehud Olmert. Premirje bi lahko pomenilo postopen umik blokade Gaze, kar Izraelu ne odgovarja. Egipt se trudi doseči izpustitev omenjenega vojaka v zameno za nekaj sto ujetih Palestincev na drugi strani.

ob 10:05

Ugandska vojska pravi, da je dobila dovoljenje s strani Demokratične republike Kongo za nadaljevanje operacij proti »Gospodovi uporniški vojski«. Predstavnik kongoške vlade je dejal, da bo podaljšanje veljalo do konca meseca. Predstavnik Združenih narodov pa je prejšnji teden rekel, da je bila ofenziva ugandske vojske proti upornikom katastrofalna za civiliste, ampak da se mora nadaljevati.

Roy Bennett, zimbabvejski politik, ki naj bi postal namestnik kmetijskega ministra, se mora zglasiti na sodišču zaradi obtožb o uporništvu in dejanjih terorizma. Bennett je visoki član stranke predsednika zimbabvejske vlade Morgana Tsvangiraija, ki je na položaj prišel po dogovoru s predsednikom Mugabejem o delitvi oblasti med njim in opozicijo.

Protestniki, ki obeležujejo deseto obletnico aretacije kurdskega vodje Abdulaha Očalana, se že drugi dan spopadajo s turško policijo. Ta je proti protestnikom uporabila vodne topove in solzivec, prijela pa je tudi okoli petdeset ljudi. Protestniki se jezijo zaradi dejstva, da je Očalan edini zapornik v zaporu na otoku, kjer služi dosmrtno kazen zaradi izdaje. V mestu Diyarbakir je tako protestiralo okoli tisoč petsto ljudi, spopadi s policijo pa so se vneli tudi v Carigradu.

Avstralsko sodišče je umaknilo prepoved razkritja identitete osebe osumljene namernih požigov, ki so terjale na desetine žrtev. Gasilci se s požari še vedno spopadajo. Odvetnica osebe, ki je zdaj znana pod imenom Brendan Sokaluk, opozarja, da je njena stranka v nevarnosti tudi v času varovanega pridržanja. Opozorila je na visoko stopnjo jeze in gnusa zaradi dejanj, ki jih je obtožen, vendar se je sodišče odločilo za dvig prepovedi, saj naj bi bil Sokaluk že znan v svojem kraju kot možni požigalec.


Komentarji
komentiraj >>