Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
SINIŠA GAČIĆ OFF! (6703 bralcev)
Torek, 17. 2. 2009
Boris V.... Kosovo praznuje obletnico kvazi državnosti ...
... Hillary Clinton na turneji v Aziji ...
... Odstopil japonski finančni minister. Zakaj? Pijanost ...
... Sudanske oblasti in uporniki podpisali sporazum o nadaljevanju pogajanj ...
OFF NAPOVEDNIK

Trije bratje iz Nepala bodo poskusili preseči dosedanji rekord dolžine bivanja na vrhu Mount Everesta. Na vrhu bodo poskusili ostati celih štiriindvajset ur in tako izboljšati rekord za štiri ure. Bratje nameravajo svoje bivanje na vrhu izkoristiti za molitev za mir v Nepalu in svetu. Vendar ne bodo sami, saj bodo s sabo namreč privlekli 30-centimetrski kipec Bude. Bratje seveda niso začetniki, saj so vsi skupaj vrh osvojili že šestnajstkrat. Eden od njih, Pemba Dorje Sherpa, že ima en rekord, saj je od baznega kampa do vrha leta 2004 prišel v nepremaganih osmih urah in desetih minutah.

Bratje obljubljajo, da na vrhu ne bodo spali, temveč zgolj molili. In Buda ne bo edini njihov kompanjon na vrhu, saj bodo podobne artefakte za na pot dobili še od hindujske, muslimanske in krščanske skupnosti, vse skupaj pa bodo na vrhu tudi pustili. Kako gre to skupaj z alpinističnim principom odnašanja stvari nazaj v dolino in nesmetenjem gora, ni čisto jasno.

Berete visoko neveren OFF Program Radia Študent.

OFF PROGRAM

Na Kosovu praznujejo prvo obletnico kvazi samostojnosti. V prištinskem parlamentu bodo tako pripravili slovesno izredno sejo, na kateri bodo govorniki predsednik Fatmir Sejdiu, premier Hashim Thaci in predsednik parlamenta Jakup Krasniqi. Po kosovskih mestih bodo ponoči nebo osvetljevali ognjemeti, v Prištini pa bodo organizirali enourni mimohod pod geslom »Pohod v neodvisnost«. Srbi na Kosovu bodo imeli na severu Kosovske Mitrovice zborovanje proti neodvisnosti. V Zvečanih se bo sestala skupščina kosovskih občin z večinskim srbskim prebivalstvom, povabljeni pa so bili tudi poslanci iz Srbije. Med njimi ne bo poslancev Liberalno demokratske stranke Čedomirja Jovanovića, naš vajenec Siniša Gačić pa je o smiselnosti zasedanja na Kosovu govoril z Milanom Jankovićem iz omenjene stranke:

O slavju in vzdušju na Kosovu smo govorili tudi z albanskim novinarjem Balkan Investigative Reporting Network-a, Krenarjem Gashijem:

Nekdanja prva in zdajšnja druga dama ZDA Hillary Clinton se je na svoje prvo uradno gostovanje odpravila na popotovanje po Aziji. Kot kaže, Američani v času gospodarske krize računajo na asistenco azijskih partnerjev, saj je Clintonova v Tokiu napovedala, da bo prvi tuji washingtonski gost v Obamovem mandatu japonski premier Taro Aso. Seveda se ameriška državna sekretarka v Tokiu ni mogla ogniti sovražni Severni Koreji, ki ji - podobno kot iranskim kolegom - obljublja normalizacijo odnosov, če bo ta odpravila jedrski program. V Pjongjangu se s ponudbo ne ukvarjajo preveč, saj so včeraj sporočili, da bodo nadaljevali izstreljevanje raket, vendar ne v okviru vojaškega, temveč vesoljskega programa. Države z osi zla se očitno po koncu Busheve ere osredotočajo na vesoljske bitke.

Japonski finančni minister Šoiči Nakagava, ki je bil očitno pijan na novinarski konferenci na srečanju G7 konec prejšnjega tedna v Rimu, je odstopil. Japonski premier Taro Aso je njegov odstop že sprejel, čeprav je v začetku tega tedna bivšega ministra pozval, naj na položaju ostane. Nakagava sicer zanika, da je bil pijan, za njegove blodnje pa krivi zdravila proti prehladu in utrujenost. Njegove dolžnosti je prevzel minister za gospodarstvo Kaoru Josano. Spodaj lahko vidite legendarnega bivšega ministra v akciji:Nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier je prispel v Irak, natančneje v Bagdad, kar je prvi tak obisk po ameriški invaziji na državo leta 2003. Sprejel ga je njegov iraški kolega Hoshyar Zebari. Pred natanko enim tednom je bil na podobnem obisku francoski predsednik Sarkozy, ti obiski pa naj bi pomenili tesnejše vezi med Irakom in evropskimi državami, ki so nasprotovale ameriški iraški avanturi. Steinmeier bo imel pogovore z iraškim premierjem Nurijem Malikijem in predsednikom države Jalalom Talabanijem. Zadnji obisk kakšnega nemškega zunanjega ministra je bil še pred padcem berlinskega zidu, in sicer leta 1987.

Mineva šesto leto konflikta med sudanskimi oblastmi in uporniki v Darfurju, ki je zahteval več sto tisoč življenj, nekaj manj od treh milijonov ljudi pa je razseljenih. Na pogajanjih v katarski Dohi so sudanske oblasti in vodja uporniškega Gibanja za pravičnost in enakost iz Darfurja Halil Ibrahim dosegli ne ravno prelomen sporazum. Dogovorili so se namreč o podlagi za nadaljevanje pogajanj o končanju konflikta, izpustili naj bi tudi nekaj političnih zapornikov, a prekinitve ognja še ne bo. Podpisu dogovora o podlagi za pogajanja naj bi čez dva tedna sledili konkretnejši pogovori, predvsem o prekinitvi ognja - vsaj začasni. A vendar se politika, ki pogovore začenja z usklajevanjem podlag za prve resne dvostranske sporazume, doslej ni izkazala za uspešno.

Člani odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine menijo, da so razmere v številnih centrih za pridržanje prosilcev za azil in begunce nevzdržne. Poslanci so v treh letih obiskali šestindvajset takšnih centrov in ugotovili, da so prenatrpani in da v njih prevladuje slaba higiena. Prav tako primanjkuje medicinske oskrbe. To poročilo, katerega avtorica je francoska socialdemokratka Martine Roure, je Evropski parlament sprejel na plenarnem zasedanju petega februarja, Rourejeva pa pojasnjuje, da poročilo ne navaja držav poimensko, saj da so želeli poudariti kolektivno odgovornost Evrope. Avtorica prav tako poziva k jasnim, pravičnim, učinkovitim in sorazmernim postopkom za obravnavo iskalcev azila.

V Centru Evropa se bo ob šestnajsti uri začela okrogla miza z naslovom »Ne liberalni kapitalizem ne ortodoksni socializem, ampak ...«, na kateri bodo sodelovali Jože Mencinger, Franjo Štiblar, Andro Ocvirk, Peter Kovačič Peršin, Dušan Semolič, Jožko Čuk in predsednik Krščanskih socialistov Andrej Magajna. Slednji je našemu vajencu Gačiću pojasnil namen tokratnega dogodka:


Komentarji
komentiraj >>

Re: SINIŠA GAČIĆ OFF!
kvazi alpinist [18/02/2009]

omenjenim bratom ne gre očitati kršenja alpinistične etike, saj so šerpe, tj. tisti, ki transportirajo alpinista, njegovo opremo in še sebe na vrh. hvalevreden poskus reverzibilne logike, po kateri bi beli pogumni alpinisti vsaj dolgrede odnašali smeti - skupaj s kitajsko piramido
odgovori >>

Re: SINIŠA GAČIĆ OFF!
saleh [18/02/2009]

"kvazi" samostojnosti?! Kaj to v filozofsko-eksistencialnem smislu?
odgovori >>

  Re: SINIŠA GAČIĆ OFF!
  bojan [18/02/2009]
  "Kvazi" v skoraj pogledih državotvornosti in tega kar definira suverenost neke države. Tuja valuta, prisotnost tujih vojaških in policijskih sil, ki imajo tudi določene formalne pristojnosti glede nadzora nad upoštevanjem zakonov (EULEX, UNMIK), nadzor nad sprejemanjem lastne zakonodaje. Potem je tu še neformalna odvisnost od zunanjih subjektov, ki "de facto" določajo politiko Kosova.
  odgovori >>

   Re: SINIŠA GAČIĆ OFF!
   saleh [19/02/2009]
   Bojane, faktično in formalno-definicijsk o imaš verjetno sicer prav, a proti tebi govorijo vsi drugi elementi globalne svetovnopolitične realnosti. Slovenija kot primer torej ni "kvazi" samostojno država saj ima sama nadzor nad lastno zakonodajo?! In lahko sprejema zakone mimo budnega očesa velikega brata iz Bruslja. In se torej lahko neobremenjeno in neodvisno obnaša znotraj paradigem, ki vodijo in obladujejo svetovno skupnost?! Ne more se, pa čeprav ima lastne oborožene in varnostno-ne-vem-kakšne-policij ske sile. Še ZDA se v preštevilnih primerih ne morejo obnašati skrajno samovoljno in neodvisno znotraj globalne politične realnosti. Njihovo gospodarstvo naprimer drgeta pred aktualnimi in morebitnimi bodočimi vplivi, ki jih prinaša vrednost kitajske denarne valute. Skratka te neodvisnosti in suverenosti takih in drugačnih, pravih oziroma nepravih sodobnih nacionalnih tvorb so lahko podvržene številnim (re)interpretacijam in filozofsko-eksistencialnim vprašanjem, kot sem že omenil. In tiste mednarodne mirovne in oborožene sile so na Kosovu v prvi vrsti zato, da ne bi prišlo do novih nedolžnih žrtev, ki bi tokrat prihajale z druge strani kot so v preteklosti... In te mirovne sile tudi omogočajo, da se na Kosovu sestaja parlament neke druge države, iz katere izhajajo pripadniki kosovske manjšine. Za katero je prava realnost pač to, da so sedaj manjšina znotraj neke druge države. Kjub temu, da lahko prisostvujejo "suverenim" zakonodajalcem lastnega naroda, ki si prizadeva uskladiti svojo zakonodajo z evropskim pravnim redu, da se jih bodo evrobirokrati morda, čez nekaj let, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji, vendarle usmili in bodo lahko vstopili v to "veliko skupno družino".
   odgovori >>

    Re: SINIŠA GAČIĆ OFF!
    bojan [20/02/2009]
    salehe, salehe...Izpostavljanje dejstev glede enega subjekta verjetno ne pomeni, da je treba v istem prispevku izpostavit podobna dejstva tudi glede vseh ostalih subjektov. Vsekakor se s tabo strinjam glede kvazi-suverenosti Slovenije, vendar ne vidim relevantnosti tega v odnosu do Kosova. Sploh pa je Kosovo glede tega tako ekstremen primer, da bi moral najti boljso primerjavo od Slovenije. In tudi ne vidim razloga za opravicevanje prisotnosti mednarodnih sil tam, vsaj v povezavi z zapisanim v novici ne.
    odgovori >>

     Re: SINIŠA GAČIĆ OFF!
     saleh [20/02/2009]
     Generalizacija v tem primeru res ne bi bila najbolj smiselna, se mi pa kljub temu zdi vredno izpostaviti tovrstne popularne demagoško politične konstrukte, kot je naprimer ta opevana beseda "samostojnost". Sploh pa se mi ne zdi, da je Kosovo nek ekstremen primer. Kot veš je bila bivša Jugoslavija multikulturna, multietnična in multireligijska politična tvorba (nekateri bodo sicer rekli umetna), v kateri je tisti, ki smo za njim jokali leta 1980, deklariral tudi drugačne principe v zunanjepolitičnih odnosih, ki se niso naslanjali na nobeno od hegemonskih blokovskih sil v takratni bipolarni razdelitvi Hladne vojne. Tisti politiki, ki so prišli za njim, so te ideale zavrgli, izbrali radikalno drugačno pot in posledica tega je to, kar imamo danes. Tu ni nobenih ekstremov...
     odgovori >>

      Re: SINIŠA GAČIĆ OFF!
      bojan [20/02/2009]
      Strinjam se z oznako samostojnosti: demagosko politicni konstrukt. Vsaj kar se tice drzav. Bil pa bi previden pri temu, da mislimo, da je imel Tito neke ideale, ki so se potem porazgubili. Oblast nima idealov, ima cilje.
      odgovori >>

       Re: SINIŠA GAČIĆ OFF!
       saleh [20/02/2009]
       No kakorkoli že, najsi so to bili cilji ali ideali, dejstvo je, da je takrat 20 milijonov ljudi živelo v miru in v skupni državi. Bolj samostojni kot vse, ki so nastale po njenem razpadu, skupaj.
       odgovori >>

        Re: SINIŠA GAČIĆ OFF!
        bojan [22/02/2009]
        Podpišem, Salehe!
        odgovori >>