Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Marčelo & the Filter Crew!!! (3764 bralcev)
Torek, 3. 3. 2009
Boris V.Boris Vasev recenzira nastop srbskega reperja Marčela v Gala hali na Metelkovi ... (v celoti!)
MARČELO, 27. 2. '09; Gala Hala- Metelkova mesto, Ljubljana

* Galo Halo na Metelkovi je v okviru februarskega Rapetka s svojim nastopom počastil Marčelo, prvo ime srbskega hiphopa. Prišel je s svojim krujem, imenovanim Filter crew, čeprav ne v celoti. Manjkal je namreč Sky Wikluh, odgovoren tako za precej glasbe na Marčelovi zadnji plošči »Treća strana medalje«, kot tudi za vokalne vložke na le-tej. So mu pa na odru ob strani stali Ministar Lingvista kot gostujoči MC, vokalistka Nensi in DJ Raid. Številčno skromna zasedba, ki pa je pustila neskromen vtis. Seveda je levji delež odfural center kruja, torej Marčelo, so se pa tudi ostali člani izkazali kot konstruktiven element.

Težko bi rekli, da Marčelo ni znano rapersko ime tudi med slovensko publiko. To kaže tako število obiskovalcev petkovega koncerta (bilo jih je nekaj več kot dvesto) kot tudi poznavanje njegovih komadov. Ne brez razloga - dober glas namreč seže v deveto vas. Prisotni smo lahko bili priča kar dve uri dolgemu nastopu, ki je bil kljub furanju na matrice daleč od monotonega. Seveda je doživetje kateregakoli MC-ja z bendom druga pesem, je pa Marčelo s svojim hitrim repanjem in menjavanjem flowov poskrbel za konstantno dinamiko, pri tem pa sta mu bila v veliko pomoč predvsem pevka Nensi in DJ Raid, ki je publiko navdušil s superhitrim skrečanjem. Ne pozabimo še na Ministra Lingvisto, ki je sicer izvajal tudi enega svojih komadov, je pa očitno služil bolj kot back up MC.

Tehnično gledano je bil koncert dobro izpeljan. Tukaj je treba pohvaliti tako Marčela kot najbrž tudi ozvočenje. Glede na to, da ima Marčelo precej nasičen stil repanja, zvočni prostor pa je z vpadi dodatno polnil še Ministar Lingvista, je to, da se je glavnega akterja povsem in vseskozi razumelo, hvale vredno dejstvo. Slike ni kvarila niti Nensi, ki je svoje odpela solidno in ni povzročala kremženja poslušalcev, ampak ravno obratno. Kar ne moremo reči za veliko število drugih vokalistk, ki precenjujejo svoje vokalne sposobnosti.

Publika je bila voljna in je trud ekipe na odru rade volje nagrajevala z aplavzi in vzkliki, in sicer do te mere, da se je Marčelo proti koncu celo lotil stage dive-anja. Žal se DJ Raid, ki je z nekaj intermezzi dokazal, da obvlada svojo obrt, ni bolj aktivno vmešaval v glasbene podlage, kar bi lahko vse skupaj še bolj poživilo. Kot slabšo plat nastopa bi lahko na koncu izpostavili tudi njegovo dolžino, saj je trajal več kot dve uri, kar je pri tej zvrsti lahko kaplja čez rob, naj bo še toliko energičen in na nivoju. Rap je namreč tako nasičena glasbena zvrst, da je težko ostati toliko časa skoncentriran in sposoben neprekinjeno vpijati toliko besed. To še posebej velja, če se opira MC na matrice in ne na živo glasbo. Ampak, če je problem prevelika dolžina koncerta, je pa to tudi neke vrste kompliment, mar ne?

Pripravil Boris Vasev


Komentarji
komentiraj >>