Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF MEHČANJA SANKCIJ (3336 bralcev)
Sreda, 11. 3. 2009
Boris V....Združene države mehkejše do Kube ...
... v šoli blizu Stuttgarta na jugu Nemčije sedemnajstletnik streljal in ubil enajst ljudi ...
... Novi predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini skoraj zagotovo koroški Slovenec Valentin Inzko ...
... V Novi Gorici izdali zgibanko z nasveti pri soočanju z gospodarsko krizo ...
OFF NAPOVEDNIK

Glede na to, da se demografska slika sveta spreminja in je v veliko državah delež upokojencev že problematičen za javne finance - kar vedno znova radi ponavljajo tisti, ki imajo o tem najmanj pojma, torej politiki - je treba pohvaliti posameznike, ki ostanejo delovno aktivni tudi v pozni starosti. Tak primer je devetdesetletna proletarka iz Peruja, ki kljub letom še vedno deluje. Glede na to, da je njen poklic ropanje, je pohvala toliko bolj na mestu, saj je ropanje visoko rizična profesija.

Starka je prišla z dvema pajdašicama na ogled neke hiše, ki je bila naprodaj v prestolnici Lima, njena funkcija pa je bila zamotiti lastnika, da sta kolegici lahko nemoteno kradli vredne predmete. Vendar pravica ni bila na njeni strani. Ko je lastnik ugotovil, kaj se dogaja, so vse tri zbežale, vendar protagonistka tega napovednika, zaradi starosti, ni mogla tako hitro priti do taksija. Policija jo je kmalu prijela, vendar - vnovič zaradi starosti - tudi kmalu izpustila. Živel starostni aktivizem.

Berete OFF Program že štirideset let aktivnega Radia Študent.

OFF PROGRAM

Ameriški kongres je glasoval za ukinitev omejitev pri odnosih s Kubo, ki jih je uvedel Obamov predhodnik Bush mlajši. Tako bodo Američani kubanskega porekla lahko enkrat letno potovali na komunistični otok, lahko pa bodo pošiljali tudi več denarja svojim tamkajšnjim sorodnikom. Prav tako so omiljene omejitve glede pošiljanja zdravil in hrane. Predlog sta potrdila tudi dva senatorja kubanskega porekla, ki sta mu najprej nasprotovala, vendar sta se omehčala, ko ju je Obamova administracija potolažila, da to ne pomeni večje spremembe sedeminštirideset let starega embarga. Novi ukrepi čakajo le še na podpis predsednika Obame.

Ameriška agencija za varstvo okolja bo začela z letom 2010 zbirati podatke o izpustih toplogrednih plinov od podjetij, ki jih v ozračje spustijo največ. Omenjena agencija se bo pri tem zanašala na iskrenost nadziranih podjetij, ki bodo poročila dolžna pošiljati šele leta 2011. Upraviteljica agencije Lisa Jackson pravi, da te podatke potrebujejo, da bodo lahko začeli postavljati temelje za ukrepe, s katerimi bi zmanjšali izpuste toplogrednih plinov. Podjetja bi sicer morala podatke pošiljati že leta 2007, vendar je George Bush takrat zakon, ki ga je kongres sicer potrdil, blokiral.

V šoli Albertville v Winnendanu na jugu Nemčije, blizu Stuttgarta, je sedemnajstletnik okoli pol desetih zjutraj začel streljati z avtomatskim orožjem in po najnovejših podatkih ubil kar petnajst ljudi, od tega devet šolarjev, starih šestnajst in sedemnajst let, veliko je bilo tudi ranjenih. Napadalec naj bi bil oblečen v črno bojno opremo, po napadu pa je pobegnil. Policija ga je naposled našla in ga v spopadu tudi ustrelila ter pokončala. Šlo naj bi za Tima K., ki je bil nekdanji dijak te šole, njegov motiv za nezadovoljstvo pa še ni znan. To je sicer tretji tak primer streljanja v Nemčiji v zadnjih desetih letih.

Nekdanjega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini, Slovaka Miroslava Lajčaka, naj bi skoraj zagotovo nasledil Valentin Zdravko Inzko, sicer koroški Slovenec in sedanji avstrijski veleposlanik v Sloveniji. Najprej so temu nasprotovale Združene države, vendar so si premislile, tako da naj bi Inzka konec marca na srečanju Sveta za uresničevanje miru v Bosni potrdili za opravljanje nove funkcije. Za komentar o delu Lajčaka in obetih glede Inzka smo prosili urednika notranjepolitične redakcije bosanskega dnevnika Oslobođenje, Faruka Borića:

Iz Egipta poročajo o spopadih med vojaškimi kadeti in policijo. Kadeti v civilnih oblačilih so s kamenjem napadli policijsko postajo v kraju južno od Kaira. Motiv naj bi bilo maščevanje zaradi izživljanja policistov nad enim od njihovih kolegov. Kadeti so poskušali prevrniti tudi vozilo lokalnega policijskega poveljnika. Odnosi med enimi in drugimi je že dalj časa napet, včasih izbruhnejo tudi spopadi. Mediji se pritožujejo, da o tem ne smejo poročati, saj so dobili take ukaze s strani vojske. Zadnji spopad naj bi bil dokaz, da je stanje v Egiptu kaotično.

Darko Kranjc, predsednik Stranke mladih Slovenije, je potrjen s strani Izvršnega odbora stranke za nosilca liste na junijskih volitvah v Evropski parlament. V Stranki mladih Slovenije skupaj z evropskimi zelenimi pričakujejo, da bodo iz Slovenije dobili evroposlanca. Darka Kranjca smo povprašali o razlogih za kandidaturo in temah, ki jih bo odpiral v primeru izvolitve.

Mestna občina Nova Gorica je izdala zloženko za svoje občane, z nasveti, kako in kje poiskati pomoč zaradi pritiskanja gospodarske krize. Tiskanje tri tisočih zloženk je stalo okoli osemsto evrov, pripravljeni pa so tudi na ponatis. O zloženki smo govorili s svetovalko za stike z javnostmi na Mestni občini Nova Gorica, Miroslavo Križnič:


Komentarji
komentiraj >>