Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BRUTALNI KAPITALIZEM V KAPSULAH (3384 bralcev)
Sreda, 11. 3. 2009
Nejc M.Nekaj časa potem, ko so podalpje pretresle informacije o domnevnih nepravilnostih v zdravniško-farmacevtskih logih in ko je znamenita »afera Kenija« že dodobra usahnila v pozabo, nas na kapitalistično brutalnost farmacevtske industrije opozarja Marica Angell s knjigo »Resnica o farmacevtskih podjetjih. Kako nas zavajajo in kaj lahko storimo?« Ob predstavitvi slovenskega prevoda knjige je o zakonitostih industrije zdravil v ljubljanskem Konzorciju razglabljal nekdanji minister za zdravje Dušan Keber.
Nekaj časa potem, ko so podalpje pretresle informacije o domnevnih nepravilnostih v zdravniško-farmacevtskih logih in ko je znamenita »afera Kenija« že dodobra usahnila v pozabo, nas na kapitalistično brutalnost farmacevtske industrije opozarja Marica Angell s knjigo Resnica o farmacevtskih podjetjih. Kako nas zavajajo in kaj lahko storimo? Ob predstavitvi slovenskega prevoda knjige je o zakonitostih industrije zdravil v ljubljanskem Konzorciju razglabljal nekdanji minister za zdravje Dušan Keber.

Kot se spodobi, je Keber v uvodu orisal začetke farmacevtskega usmerjanja v zgolj- in samo profit. Prvi korak naj bi bil storjen…

Tržna usmerjenost podjetij z zdravili je s časom prinesla povsem nov ustroj v njihovem delovanju.

Farmacevtska industrija je izjemno draga. V imenu zdravja ljudstva, redkosti zdravil in zahtevnih raziskav pa je dovoljeno vse. Dušan Keber v nadaljevanju, s pomočjo Angelline knjige, predstavlja, za kaj se v farmaciji troši denar in kako se določa cena zdravil.

Želja po ustvarjanju dobička pa ima tudi številne druge, daljnosežne in moralno sporne konsekvence. Od nerazvijanja novih do »recikliranja« starih in podaljševanja patentov.

Kakšno sporočilo, torej, pušča farmacevtski kapitalizem razvoju sorodnega in večkrat z njim prepletenega zdravstvenega sistema?

Popolna opuščenost etičnih norm v hlastanju za milijardami je pripeljala predstavitve k drugi prevajalski novosti: Praktični etiki Petra Singerja. Več o knjigi, ki se spušča tudi na področje medicine, je povedal filozof Igor Pribac.Komentarji
komentiraj >>